Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Hogyha fékeznek a mellettem...

Hogyha fékeznek a mellettem levő sávban a zebra előtt, akkor köteles vagyok megállni?

Figyelt kérdés
2021. jan. 20. 13:50
1 2 3 4
 21/36 anonim ***** válasza:
84%

19! Ebben igazad van. Valóban mehetett volna nyugodtan tovább ebben a helyzetben, ha a külső sávban nem lassít (felkészül a megállásra) egy másik jármű.

Magad másoltad be a 17.-ben:

A kijelölt gyalogosátkelőhely előtt megálló vagy forgalmi okból álló jármű mellett meg kell állni és továbbhaladni akkor szabad, ha a vezető meggyőződött arról, hogy azt a gyalogosok elsőbbségének a megsértése nélkül megteheti.

2021. jan. 20. 15:15
 22/36 anonim ***** válasza:
54%

Exrendorur valasza:

Akkor rosszul ertelmezed a jogszabalyt, mert sajnos szabaly szerint de, meg kell allni es nem lehet elotte atmenni. Az hogy nem zavarjuk a kozlekedesben nem azt jelenti h at lehet elotte menni. Ertsd:

Ugy kell ra tekinteni, mintha ahogy a gyalogos odaerne pirosat kapnal, mindegy hany km hosszu a zebra es neki zold, es ha athaladt elotted, akkor mehetsz tovabb, "kapsz zöldet". Mivel a gyalogosnak van elsobbsege, es o engedhet at maga elott csak max, ha azt egyertelmuen jelzi vagy ra utalo magatartassal jelzi!

Amit utso ir, meg a kreszben van, hogy az ott megallo mellett, mogott stb meg kell allni, azt ertjuk, de addig allsz amig meg nem gyozodsz hogy athaladhatsz. Ha megall es latod hogy athaladhatsz, nincs ott senki, - mint mas irta keves esetben nem latni h nincs ott senki - akkor termeszetesen nem kell megallni. Peldaul ha egy transzporter vagy busz lassit-all meg, akkor nem latsz tole es erdemes. 2 napja ez volt velem a budai var mogott (tobb lampa nelkuli zebra van), hogy busz lassitott balra mellettem, nem lattam tole a zebrat balra, es lassitasba kezdtem, majd valoban volt ott gyalogos (aki nem indult el amig a busz tuloldalan amit o se latott meg nem allnak -en-, de ha elindul az is jogos, ha elutom en hibam 100%, mert elsobbsege van.).

Szoval merlegelni kell, ehhez kell tudni vezetni, a forgalmat erteni hogy mukodik, atlatni. Kb 1,5-2 ev rutin eleg hozza altalaban.

2021. jan. 20. 15:50
 23/36 anonim ***** válasza:
79%

22-es! Exrendőr:

Sokan írják mindenfelé, hogy csak annak a gyalognak van elsőbbsége, aki már lelépett az úttestre.

Én vissza szoktam kérdezni: akkor mi a különbség a zebra és a nem zebra között. Ha itt sincs elsőbbsége, meg ott sincs.

Általában véve is másképpen értelmezem az elsőbbséget.

Az szerintem az egyszerre történni akaró dolgokat szabályozza.

Pl. ha két autó egyszerre a kereszteződésbe, egy más útját keresztezik, az nem lehetséges. Ezt oldják meg a szabályok.

De ha én már ott vagyok, amikor a másik érkezik, akkor már nem elsőbbségről beszélünk.

Ha a gyalog már az úttesten van, akkor ott van. Nem zavarom, nem akadályozom. Ha meg kell várnia, hogy elengedjem a zebránál, akkor minek a kijelölt gyalogátkelőhely?

2021. jan. 20. 16:24
 24/36 anonim ***** válasza:
84%
Kresz szerint meg kell állni akkor is, ha nincs gyalogos és megbizonyosodva arról, hogy nincs gyalogos mehetsz tovább. A gyakorlatban lassítva el szoktunk haladni a másik mellett, ha látjuk nincs gyalogos, ahogy a Stop táblánál sem állunk meg teljesen, ha belátható a szakasz stb., persze a rendőr ha észreveszi akkor így jártunk.
2021. jan. 20. 17:01
 25/36 anonim ***** válasza:
100%
Miért kéne megállnod? Ha a melletted lévő gyorsít, akkor te is gyorsítasz? Sok mindent megmagyarázna (remélem mindenki tudja mire gondolok).
2021. jan. 20. 18:01
 26/36 anonim ***** válasza:
100%

#8 Csupán már csak azért is büntethető mert megszegte a zebrán való előzési tilalmat.

A többiről már ne is beszéljünk.

2021. jan. 20. 23:22
 27/36 anonim ***** válasza:
100%
Azt hittem, hogy kell kresz vizsga is a jogsihoz...
2021. jan. 20. 23:37
 28/36 anonim ***** válasza:
43%

Valóban nem áll még a rendőrautó, de az álló jármű melletti elhaladási tilalmat egészíti ki a másik, a zebrán és közvetlenül előtte való előzés tilalma. És itt ezt követte el az autós, emiatt ment utána a rendőr. (És természetesen nem a gyalogosokkal kapcsolatban, mert járdán álló gyalogosnak nincs elsőbbsége, lásd KRESZ.)

Ebben az esetben egyáltalán nem volt gyalogos, se zebra előtt álló autó, mégis elkapták az illetőt:

[link]

"Én vissza szoktam kérdezni: akkor mi a különbség a zebra és a nem zebra között. Ha itt sincs elsőbbsége, meg ott sincs."

Hiába kérdezgetsz állandóan, már elmagyaráztam neked itt a GYK-n a különbséget.

Az a különbség, hogy a zebrán elsőbbsége van a gyalogosnak, a nem zebrán meg nincs. Ha a zebrán elindul a gyalogos, akkor máris elsőbbsége lesz. Máshol meg nem lesz elsőbbsége, ha elindul. Ezért a zebra mellett álló gyalogost látva lassítani kell, hogy ha lelépne, és így elsőbbsége keletkezne, akkor meg tudjunk állni. Máshol álló gyalogos előtt meg nem kell lassítanunk.

2021. jan. 22. 16:35
 29/36 Alex Fly ***** válasza:
57%

@28: tehát azt akarod mondani, hogy ha mellékutcán haladok, akkor a stoptáblánál nyugodtan mehetek tovább a megpakolt Kamaz elé, mert csak akkor van elsőbbsége, ha már behajtott az útkereszteződésbe? Vagy főútvonalon haladva minden mellékutca előtt meg kell állnom, hogy az aszon haladók elmenjenek, mielőtt a kereszteződésbe behajtva elsőbbségem lenne?

Mindjárt összetépem a KRESZ-vizsgámat...

2021. jan. 24. 20:47
 30/36 Alex Fly ***** válasza:
57%

Közben kaptam egy újabb hozzászólást -az írója gondolom véletlenül nem találta meg ezt a topikot és ezért írta rossz helyre. Azért közkinccsé teszem, hátha másnak hasznos lehet:

"

S. Nikolas Nick

Mindjárt összetépem a KRESZ-vizsgámat...

ma 20:49

Tiltás

Az üzenet előzménye:

A kérdésre írt válaszod: Hogyha fékeznek a mellettem levő sávban a zebra előtt, akkor köteles vagyok megállni?

"@28: tehát azt akarod mondani, hogy ha mellékutcán haladok, akkor a stoptáblánál nyugodtan mehetek tovább a megpakolt Kamaz elé, mert csak akkor van..."

Az üzenet szövege:

Jól teszed repülős gizike! Számtalanszor bizonyítottad már hogy alkalmatlan vagy a közlekedésre. Alkatilag alkaltmatlna!"

2021. jan. 24. 21:24
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!