Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Előzésnél a SZÁNDÉKOT vagy...

Előzésnél a SZÁNDÉKOT vagy csak a MŰVELETET kell indexszel jelezni? Alábbi szituációnál mi a legjobb döntés?

Figyelt kérdés

Tehát főútvonalon 95-100-al megérkezem egy 80-al haladó autóhoz, de közben a másik sávban folyamatosan jönnek. Ekkor mögöttem látom, hogy egy X6-os BMW két pislogás alatt 130-al a se**embe érkezik és azzal a lendülettel mindkettőnket tervez földbe döngölni és kielőzni a ge**be amint csak lehet. :D

Ilyenkor mehet a folyamatos index addig amíg szembe folyamatosan jönnek ezzel jelezve, hogy nyugi, amint tiszta lesz én is előzök vagy szigorúan épp csak az előtt amikor elkezdem az előzést és ekkor figyelnem kell azt is, hogy a batár BMW közben nem-e kezdett engem is előzni? Remélem értitek.

Ja és bónuszkérdés: ha én vagyok a tötymörgő (törékeny dobozokkal tele van a hátsó ülés), akkor a maximális szélre húzódás mellett indexszel hogyan tudom legtisztábban jelezni másoknak (és mikor), hogy tiszta a pálya és előzhetnek?

2020. dec. 25. 21:44
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
40%

Én személy szerint ilyen szituációknál mindig megvárom, hogy a mögöttem lévő elmenjen.

Nagyjából érzékelhető a tükörbe pillantással, hogy a mögötted lévőnek úgyis sietősebb lesz mint neked, emiatt pedig felesleges kivágni előtte mert utána úgyis le fog előzni tégedet is.

Habár egy X6-os BMW-vel a seggemben nincs az az Isten, hogy én még előzni is kezdjek. Nem vezetek régóta de az X6-okkal éppen elégszer meggyűlt már a bajom :D Jobb őket megkülönböztető jelzésű autóknak kezelni és arra törődni, hogy minél előbb eltűnjenek a közelünkből. :)

2020. dec. 26. 03:44
 12/21 anonim ***** válasza:
87%

igen mindenképp előre kell jelezni. utólag (ahogy sokan csinálják) "a rendőrnek", semmi értelme.

ha valaki tolong mögöttem, már mindif kiteszem az indexet mielőtt az utolsó szembejövő elsuhan.

2020. dec. 26. 05:45
 13/21 anonim ***** válasza:
83%
Én is akkor kezdek indexelni, amikor szemből közeledik az utolsó jármű. De ha őszinte akarok lenni, ennél biztonságosabb elengedni a tolakodót, mert ő adott esetben plusz veszélyforrás mögőtted, ha netán meg kell szakítani az előzést vagy a tervezettnél gyorsabban visszatérni.
2020. dec. 26. 07:27
 14/21 anonim ***** válasza:
84%

A szándékot kell jelezni.

[34. § (2) Az előzési szándékot - ha az előzés irányváltoztatással jár - irányjelzéssel jelezni kell.]

↑ 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól; azaz, a KRESZ.

(Egyébként, más esetekben is a szándékot kell jelezni, pl. bekanyarodás előtt.)

Egymást követő járművek esetén szabályozva van az előzési sorrend.

[34. § (1) Előzni abban az esetben szabad, ha

b) az előzni kívánó jármű előzését más jármű nem kezdte meg;

c) az előzni kívánó jármű előtt ugyanabban a forgalmi sávban haladó másik jármű előzési szándékot nem jelzett]

↑ 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól; azaz, a KRESZ.

Tehát, a hátrább levő számára már az is blokkolást jelent, ha előtte haladó jármű (természetesen, az előzési kitérésnek megfelelő oldali) irányjelzője működik; az előbb levő számára pedig csak az, ha a mögötte levő jármű nem csak jelez, hanem előzésbe is kezdett.

Így, ha a hátrább levő annak ellenére előzésbe kezd, hogy előtte az előzési szándékot jelző jármű halad, akkor szabálytalanságot követ el. De, az előtte már korábban jelzéssel haladó jármű vezetője is szabálytalanságot követ el, ha a mögötte előzésbe kezdő jármű ellenére ő is előzésbe kezd.

2020. dec. 26. 15:30
 15/21 anonim ***** válasza:
20%

12-13 a legjobb válaszok.

Folyamatosan felesleges indexelni, mert a szembejövő esetleg azt hiszi, máris indulsz, lelassít, szóval később tudsz előzni. De amikor jön az utolsó szembe, akkor már előtte kirakod az indexet időben, hogy a mögötted jövő lássa, hogy indulni akarsz, amint lehet. Felesleges elengedni, mert ha jár az indexed és kihúzódsz balra, akkor már úgyse mer előzni. Majd ha végeztél az előzéssel, index jobbra, és lehúzódsz teljesen, mert ő már úgyis nyomja neki ész nélkül, és téged is le fog gyorsulni. (A bal sávba való kihúzódás közben is pisloghatsz persze a bal tükörbe, biztos ami biztos.) Én ilyenkor a szokásosnál gyorsabban vágok át a másik sávba, amint az kiürült, azonnal, nehogy azt gondolja ott mögöttem, hogy esélye van mégis megelőzni, a járó indexem ellenére. Ha határozatlankodsz, akkor nagyobb eséllyel fogsz balesetbe keveredni.

Ha téged előznek, csak egy esetben kell lassítanod: ha úgy látod, hogy az előző másként már nem fér be eléd. Meg még egy eset van, amikor nem kell, de illik lassítani: ha sűrű forgalomban a túl lassú haladásoddal feltartod a mögötted haladókat, akkor illik segíteni őket az előzésben. (Ha bőven van alkalom előzni, akkor csak mész szépen a saját tempóddal, a sávod jobb szélén, aztán oldják meg.) Ha sokan jönnek már mögötted, akkor esetleg félre is állhatsz egy alkalmas helyen.

Jobbra indexelni azok szoktak ilyenkor, akik nagy kocsival vannak, és nagyon rontják az út beláthatóságát, valamint hosszabban és szélesebben kell őket kikerülni. Kis személyautóval felesleges, mert úgyis ellátnak melletted vagy feletted, vagy akár a szélvédődön át. Jobbra húzódsz, kész.

2020. dec. 26. 16:47
 16/21 anonim ***** válasza:
80%
Az előzés közben kint hagyott indexnek is van létjogosultsága, mert így egyértelműen látja belőle a szemből jövő, hogy az ő sávjában tartózkodol.
2020. dec. 26. 17:23
 17/21 anonim ***** válasza:
14%
#16 hagyjuk már... az úton közlekedők ennyire vakok? Nehogy már arról lehessen valakit észrevenni, mert folyamatosan indexel...
2020. dec. 26. 19:59
 18/21 anonim ***** válasza:
100%
#17 Hosszú egyenes út, nyári hőség. Simán előfordulhat, hogy elsőre nem szúrod ki, mert távolról, a levegő mozgása miatt nem látszódik egyértelműen. Az, hogy halad vagy távolodik-e, azt meg ugye nem érzékeled messziről. Ha kint hagyja az indexet, akkor a villogó sárga fényfolt viszont olyan egyértelmű jelzés, hogy csak na!
2020. dec. 26. 20:07
 19/21 anonim ***** válasza:
100%
#18: éjszaka meg pláne.
2020. dec. 27. 12:40
 20/21 anonim ***** válasza:
Kinézel a tükrörbe ha úgy ítéled meg hogy a sávváltás biztonságos indexelsz majd sávot váltasu
2020. dec. 29. 10:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!