Ilyenkor ki lett volna a hibás?
Hazaérve be akartam hajtani a telkemre, ami nekem a menetirány szerinti bal oldalon van. Kitettem az indexet, megvártam hogy elmenjen a szembe jövő, mint ahogy minden nap teszem már több évtizede.
De most a szembe lévő is megállt, villogtatott, intett, hogy menjek. Van kamerám, egyértelműen látszik a felvételen is hogy lemond az elsőbbségéről. Jó, kapcsolom az 1-est, indulnék, erre ő is elindul. Az utolsó pillanatban tudtam besatuzni. Mellettem elhaladva meg hatalmas szemekkel bámul rám. Nem is értem mire gondolt...
Ha mégis nekem jön, ilyen esetben ki a hibás?
Magában a KRESZ-ben nincs benne, de amikor a kresz szabályait 1975-ben megírták, tartozott hozzá egy értelmező rész, amit jó ideje kivettek belőle és ezeknek a szövege elég nehezen fellelhető. Ezt tartalmazta az értelmezés rész erre a szituációra:
"Az elsőbbséggel rendelkező jármű vezetője az elsőbbségéről lemondhat. Az elsőbbségről való lemondás mindig csak két jármű vezetője között jöhet létre. A belső sávon egyenesen haladónak az elsőbbségről való lemondása a balra bekanyarodót nem mentesíti a külső sávon haladó részére az elsőbbség megadása alól.
A lemondást félreérthetetlen jelzéssel kell a másik jármű vezetője részére jelezni. Az elsőbbséggel rendelkező jármű megállása, az elsőbbségről való lemondás egyik jele lehet. Az elsőbbségről való lemondás helyes végrehajtása: lassítás, jelzés majd megállás. Az elsőbbségről való lemondást visszavonni nem lehet."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!