Ha a busz amint kiteszi az irányjelzőt a buszsávban, de meg sem győződik róla, hogy jön-e autó és rögtön kanyarodik és összeütközik egy autóval, akkor ki a hibás?
Alapvetően a buszöbölből induló buszt kell kiengedni, ha a manőver nem vészfékezés.
Valójában sajnos olyan kritikán aluli a morál az utakon, hogy a sofőrök többsége inkább "csukott szemmel" nagy gázt ad, mert beengedni úgyse akarják, de a tahók is féltik az autójukat egy busztól.
Ettől függetlenül nyilván, ebben a szituációban a buszsofőr lenne a hibás.
Ha féktávon belül kijön eléd, akkor mindenképp ő lesz a hibás, mert nem adta meg az elsőbbséget.
Így szól a kresz szabály:
"Lakott területen belül a járművek vezetői kötelesek az elindulási szándékot jelző, menetrend szerint közlekedő autóbusznak, trolibusznak, az iskolabusznak és a gyermekeket szállító autóbusznak a megállóhelyről való elindulását (a jobb szélső forgalmi sávba való besorolását) - ha ez hirtelen fékezés nélkül megtehető - lassítással, szükség esetén megállással is lehetővé tenni. Az autóbusz, az iskolabusz, a gyermekeket szállító autóbusz, valamint a trolibusz vezetője azonban ilyen esetben is csak akkor indulhat el, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről."
Ha nem győzödött meg az elindulás veszélytelenségéről, kijön eléd, és ütköztök, akkor a buszvezető a hibás.
Egyébként - ahogy a kresz írja - a menetrend szerinti buszok elindulását kell segíteni (a menetrend tartása céljából), de nem elsőbbséget kell nekik adni, ez nem ugyanaz a szitu jogilag. Mivel alapból az út széléről, legyen az buszsáv, buszöböl, stb. elinduló jármű van hátrányban az úton közlekedő járművekkel szemben.
Elvileg én is úgy tudom, hogy hiába van elsőbbsége, meg is kell, kötelessége meggyőződni arról, hogy meg is adják neki. Ugyan ez vonatkozik pl a megkülönböztető jelzést használó járműre is.
Ennek ellenére velem is volt már olyan, hogy busz mellett haladtam, a busz holtterében lehettem, vagy nem is értem, de a sofőrt nem érdekelte hogy ott vagyok, ő akkor is sávot váltott. Ahogy beleakadt az ujja az indexkarba már húzta is a kormányt. A szerencsém az volt, hogy a szembe jövő sávban nem volt senki, így volt hova menekülnöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!