Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Utazhat-e az anyós ülésen...

Utazhat-e az anyós ülésen magasítóval?

Figyelt kérdés
A fiam 135 cm,11 éves. Utazhat-e az anyós ülésen magasítóval? Mert a hátsó ülésen nincs hely (előre van borítva szállítás miatt). Találtam szabályt, de kicsit megzavart: Az egyik: Nem szállítható az első ülésen harmadik életévét betöltött,150 cm-nél alacsonyabb testmagasságú gyerek, még gyerekülésben sem. A másik: 135 és 150 cm közötti gyermek az első ülésen csak gyermekbiztonsági rendszerben szállítható, míg a hátsó üléseken akkor is, ha a biztonsági övvel megfelelően rögzíthető. Ettől meg zavarodtam.Aki tud légyszi segítsen!
2010. aug. 1. 13:50
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
51%

Törvényesen nem.

150 cm alatt nem utazhat gyerek

Ha te bevállalod büntetést vigyed.

2010. aug. 1. 13:58
 2/12 anonim ***** válasza:
0%
"A másik: 135 és 150 cm közötti gyermek az első ülésen csak gyermekbiztonsági rendszerben szállítható" MAGYARUL MAGASÍTÓVAL (GYERMEK BIZT. RENDSZER) IGEN
2010. aug. 1. 14:10
 3/12 anonim ***** válasza:
Mi az a magasitó?
2010. aug. 1. 14:23
 4/12 anonim ***** válasza:
0%
Valamint a légzsákot ki kell iktatni!
2010. aug. 1. 14:50
 5/12 anonim ***** válasza:

A szabályozás a következőket írja elő személygépkocsik esetében:

* A személygépkocsi első ülésén 150 cm-nél kisebb gyermek csak menetiránnyal szemben beszerelt gyermekülésben – azaz háttal – szállítható, de csak ha nincs légzsák, vagy azt kikapcsoltuk!

(A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 2-3 éves kor felett az első ölésben nem helyezhetünk el gyermeket, mivel háttal nem fér el a gyermekülésben.)

2010. aug. 1. 17:24
 6/12 anonim ***** válasza:

Ja második , már bocs, de te vagy a hülye.Az ülés magasító mióta gyermekbiztonsági rendszer?

Attól, hogy magasítod az ülést, attól függetlenül a biztonsági őv nem az ő méretükre van méretezve, hanem 150 centii feletti emberekre.

2010. aug. 1. 17:26
 7/12 anonim válasza:
Úgy van, ahogy a 17.24-es is írta! Anyósülésen csak kisgyerekek (illetve inkább babák) utazhatnak menetiránynak háttal, kikapcsolt légzsákkal!
2010. aug. 1. 17:27
 8/12 anonim ***** válasza:

És még linkelek neked okoska.

Szabályok:

Elsőként egy magyarázat, mit is jelenten a KRESZ-ben a gyermekbiztonsági rendszer? Azokat a gyermeküléseket, melyek övvel rögzítetettek és nem gyárilag beszereltek.

A szabálymódosítás során két új fogalom került be: Integrált és nem integrált rendszerek

Integrált gyermekbiztonsági rendszer a "hevederek vagy hajlékony elemek kombinációja, biztonsági csattal, beállító eszközökkel, tartozékokkal és egyes esetekben kiegészítő székkel és/vagy ütközésvédelemmel együtt, amit a saját beépített hevederrel vagy hevederekkel rögzítenek", míg nem integrált gyermekbiztonsági rendszer az a "részleges biztonsági rendszer, amely a felnőttek számára szolgáló biztonsági övvel együtt használva - amely körbeveszi a gyermek testét, vagy biztonságosan rögzíti azt a szerkezetet, amelyben a gyermeket elhelyezik - teljes gyermek biztonsági rendszert képez".

Ebben az új értelmezésben az ülésmagasító szerepe megkérdőjeleződik, s mivel nem veszi körbe a gyermek testét, nem minősül gyermekbiztonsági rendszernek.

2010. aug. 1. 17:29
 9/12 A kérdező kommentje:

Kérdező vagyok!

Látom vita kerekedett.Így hozzá teszek még valamit.

Én 140 cm magas vagyok,elöl ülök mivel van jogsim.Simán letehettem a jogosítványt hiába nem vagyok 150 cm.

Akkor a biztonsági öv mégsem a 150cm/vagy annál magasabb emberekre van szabva???Mert nekem is belehet úgy állítani,hogy ne a nyakamon mennyen keresztül hanem a vállamon.

2010. aug. 1. 17:31
 10/12 anonim ***** válasza:

Az rendben de te nagykorú vagy.

Felelsz a tetteidért.

Mint mondtam, nem szállíthatod elől, de te vállalod, az anyagi és erkölcsi felelősséget.

A gyermekbiztonsági rendszer nevében benne van a biztonság.

Az biztonsági gyerekülés is ezért biztonsági.

Az ülésmagasító miért nem biztonsági magasító?

Tehát szabály szerint nem viheted, ettől függelemül mivel nincs más választásod, gondolom úgy is fogod vinni.

Tehát ha a rendőr megállít, akkor ne vitatkozz, mert a pénzbírság jogos.

2010. aug. 1. 17:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!