Szerintetek jó vagy rossz ötlet lenne 10 km/h-val csökkenteni a megengedett sebességeket lakott területen kívül?
Tehát személyautóknak a normál utakon 90 helyett 80-nal, az autópályákon pedig 130 helyett 120-szal lehetne csak haladni.
Ez ugye most a járvány miatt vetődött fel néhány országban. Az indok az hogy a kisebb forgalom és a szép idő miatt jobban odalépnek a gázpedálra az autósok és emiatt a kockázata is megnőtt a súlyosabb baleseteknek, a kórházaknak meg éppenséggel most nem hiányoznak a baleseti sérültek.
Kérdés persze hogy egy ilyen lépés nem provokálná ki azt hogy tartóssá váljon a csökkentés. Kevesebb baleset, több bevétel (büntetésekből) hosszú távon.
Ez valóban felmerült valahol? Csacskaság.
A szép idő miatt odalépnek elmúlik, ha kisebb a megengedett? Aki 90 helyett 95-tel megy, az talán 80 helyett 85-re gyorsít csak.
De aki 90-es úton 140-nel megy, az 80-as limitnél sem lesz lassabb.
Súlyosságában meg frontálisan ütközni 80 és 90 között nincs lényeges különbség, vagy fának rohanni is egyformán halálos még 60-as tempónál is.
#1: „...aki 90-es úton 140-nel megy, az 80-as limitnél sem lesz lassabb.”
Ez igaz, de szerintem csak az autósok kb 1%-a ennyire féleszű, a többség "csak" 10-20-szal megy gyorsabban és az ő agyukhoz -talán- elérne az új szabály.
„...Súlyosságában meg frontálisan ütközni 80 és 90 között nincs lényeges különbség...”
Talán ez is igaz, DE: a frontális karambolok az országúti balesetek kis hányadát teszik ki. Gyakoribbak a kisódrodások, borulások vagy elsőbbség meg nem adások kereszteződésekben, gyalogosok és kerékpárosok elütése. Ezeknél viszont számít(hat) az a 10 km, főleg ha fékezés is van előtte.
De én nem vagyok szakértő, lehet hogy simán cáfolható amit írtam.
Semmi értelme, kevesebb autó --> kisebb esély a kontaktusra, egymás zavarására.
Aki meg barom, az úgyis barom.
Van aki a gyér forgalomban nagyobb állat módjára megy, mert amúgy balf/sz, de ilyenkor oda mer lépni neki. Az ilyeneken nem segít semmi ilyen szabálymódosítás.
Tökmindegy mi van a táblán, lakott területen kívül 90-100, pályán 140.
Az ilyen szánalmak próbálnak meg önkéntes rendőrködni, feltartani másokat, előzést akadályozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!