Zebrán megállás?
Én már 2 hete egy zebra előtt állok, nem látok ki, elfogyott a kajám, az üzemanyagom esténként hangos fiatalokra riadok és nagyon félek, nem tudom mi lesz.
Persze, megállhatsz, ha nem akarsz úgy járni mint én.
Nyilván csak a zebrán tudsz megállni, hiszen másképp nem látsz ki.
Ettől függetlenül nem árt az óvatosságra törekedni és inkább lassítani, megállni már a zebra előtt, és csak utána kigurulni, ha maga a zebra sem belátható vagy gyalogos van a közelében.
Ha ott pont van egy zebra, akkor a zebra után van egy felfestett vonal.
Ha van gyalogos a zebránál, akkor átengeded. Ha nincs, akkor elmész a vonalig, és körül nézel.
Ebben az esetben nem számít szabálysértésnek, ha forgalmi okok miatt a zebrán kell megállni.
Elsőbbséget nem a táblánál kell megadni, hanem a keresztező út széklénél.... mivel az nem is STOP tábla, tovább is lehet gurulni, ha nem jön semmi, megállás nélkül is lehet tovább haladni, ha jármű közeledik, a keresztező út széléig ki lehet gurulni.
Az már a hely függvénye, hogy közben az autó vége rálóg-e a zebrára, de az egész átjárót valószínűleg nem foglalod el úgy sem.
Mindezeket természetesen megelőzi az, hogy az ott átkelő gyalogosoknak megadtad az elsőbbséget.
A kérdés lényege, hogy az nem szabálytalan, ha az autó vége rálóg a zebrára az elsőbbség megadásakor, ha szúk ott a hely, de nem "telibe" állunk keresztben a felfestésen.
Ami inkább érdekes, mit csinálj akkor, ha áll előtted egy jármű a kereszteződésnél, mert a főúton érkezőknek elsőbbséget kell adni?
Olyankor te nem a kijelölt gyalogos átkelőhelyen állsz meg, hanem előtte, még akkor is, ha éppen nem jön gyalogos, a felfestést szabadon hagyod, nem azon állva várod, hogy mikor lehet tovább haladni.
Ilyen eset nem csak közvetlenül az útkereszteződésnél lehet, de pl. egy lámpánál feltorlódott, álló sorban, a útkereszteződéstől távol lévő zebrát is szabadon kell hagyni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!