Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ha egy utvonalrol balra...

Ha egy utvonalrol balra akarok fordulni, de latom h ott megy at egy gyalogos, akkor addig nem kezdem meg a kanyarodást?

Figyelt kérdés
Vagy elkezdem es megallok? De akkor a szembe savot addig elzarom. Most kezdtem a vezetest ez nem vilagos nekem.
2020. márc. 10. 18:19
 1/8 anonim ***** válasza:
12%
Az a baj azzal, ha megkezded, hogyha hátulról belédmennek, kilapíthatod a gyalogost is sajnos. Erre érdemes oda figyelni, de amúgy nincs akadálya, amíg megadod az elsőbbségét.
2020. márc. 10. 18:48
 2/8 anonim ***** válasza:
79%
(Ugyanez kamionnal szemben még hasznosabb tudás, mert ha úgy állsz meg, hogy eltekered a kormányt, majd hátulról meglöknek, begurulhatsz a szemből érkező kamion elé, ami nem egészséges.)
2020. márc. 10. 18:50
 3/8 anonim ***** válasza:
75%

Először elsőbbséget kell adnod az úton érkező járműveknek, tehát, ha ott jönnek, addig nem kezdheted meg a kanyarodást... közben a gyalogos átérhet az úttesten.

Abban az esetben, ha nincs jármű, aminek az útját kereszteznéd, megkezded a kanyarodást, lassan, és ezzel is jelzed a gyalogosnak, meg meg fogsz állni az átkelőhely előtt... általában másodpercekről van szó, de ha esetleg egy egész lakodalmas menet vonul át, akkor megállnak a keresztező úton később érkezők is, erre mondják, hogy indokolt esetben akadályozás (nem kényszeríted hirtelen fékezésre, hisz, már messziről látja, hogy akadály van előtte)

2020. márc. 10. 18:52
 4/8 A kérdező kommentje:
Olyan szituban voltam, hogy ment át a gyalogos, de a szembe jövők közt átfértem vola simán.. de ha megkezdem a kanyarodást akkor a gyalogos miatt elzartam volna a szembe savot.. Igy nem kezdtem meg hanem, hagytam "elmenni" a lehetoseget a befordulasra, kozben szembol megint sok auto jott. De ugye mogottem meg mar varakoztak..
2020. márc. 10. 19:36
 5/8 anonim ***** válasza:
87%
A kérdés annyi, hogy kényszeríted-e a szembejövőt hirtelen fékezésre vagy irányváltoztatásra? Ha nem , akkor befordulsz, megállsz, elengeded a gyalogost és utána mész tovább. Aki eddig odaér szemből, meg kell álljon.
2020. márc. 10. 19:48
 6/8 anonim ***** válasza:
67%

Az elsőbbség adás nem azt jelenti, hogy csak akkor szabad kanyarodni, ha üres az egész utca....

A mögötted álló járműsort is feltartod, ha nem kezded meg a kanyarodást, amikor arra lehetőség van, az nem indok, hogy azért nem , mert később lehet jön valaki.

Nem tudom ez mennyire érthető, és nyilván egy kezdőnek sok mindent kell gyakorolni, tapasztalatokat gyűjteni, és bizony a balra kanyarodás különösen veszélyes művelet lehet (a másik az előzés).

Az egésznek a kulcsa, hogy az adott helyzetet átlátva hozz helyes döntést, erre nem lehet elméletileg érvényes tutti választ adni.

Először a szemből érkező járműveknek kell elsőbbséget adni, aztán a gyalogosnak - látod az adott helyzetben milyen távolságban vannak a járművek, ha közel, nem kezdesz el kanyarodni, de a falu túlsó végén lévőt nem kell a saját sávodat elzárva bevárni, nem gond az, ha lassításra, megállásra, vagy kikerülésre kényszeríted, a lényeg, hogy már jó messziről lássa, hogy akadály van előtte.

Kérdezd az oktatódat erről.

Egy kanyarodó személyautóval jó esetben nem állod el az egész sávot, ki is tudnak kerülni, nem 5 méterre kell megállni az átkelőtől, hanem előtte, az autó orrát be tudod dugni az utcába.

2020. márc. 10. 20:18
 7/8 A kérdező kommentje:
Rendben,köszönöm a válaszokat! 👍
2020. márc. 10. 21:24
 8/8 anonim ***** válasza:
én úgy szoktam hogy a kanyarodást megkezdem, de a zebra előtt megállok, mert ha megállok az én lámpám piros lesz akkor konkrétan senki nem megy vagy csak én fértem oda... :S szerintem....
2020. márc. 23. 12:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!