Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Átengeditek a bringást a zebrán?

Átengeditek a bringást a zebrán?

Figyelt kérdés

Itt ez a videó:

[link]

A videó nem Magyarországon lett felvéve, ott lehet mások a szabályok. Nálunk az alapelv a következő:

- A zebrát lassítva közelítem meg az autómmal.

- A kerékpáros azzal jelzi az átkelési szándékát, hogy leszáll a kerékpárról és gyalogosként a zebra szélére áll körülnézve, egyértelmű jeleit mutatva a szándékának.

Az alap tézis ebben az esetben az, hogy a zebrán kerékpárral áthajtani tilos. Ha nem száll le a kerékpárról, azzal azt sugallja, hogy nem kíván átkelni, csak beszélget a társaival vagy nézelődik, keresi hogy merre menjen tovább, stb... ha valaki olyan járművel közlekedik, amely közúti forgalomban is részt vehet, arról a többi közlekedő joggal feltételezheti, hogy legalább az alap szabályokkal tisztában van, így a viselkedését is e-szerint ítélik meg. A kerékpárosoktól joggal elvárható, hogy ismerjék a rájuk vonatkozó szabályokat, legalább elvi szinten.

Ti mit gondoltok?

(A sok trollra való tekintettel előre szólok, hogy aki nem tisztességesen válaszol, csak kötekedik és direkt veszekedést szít, azt azonnal jelentem hogy töröljék a válaszát.)

2019. nov. 4. 07:15
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
100%
Nem tilos. Mint te is írod, írják, hogy amúgy szabad, csak nincs elsőbbséged. Valszeg azért szerepel ilyen formában a könyvben, nehigy valakiben az a tudat legyen, hogy bicajjal elsőbbsége van. Abba könnyű belehalni.
2019. nov. 4. 16:54
 22/28 anonim ***** válasza:
47%
Nálunk Győrben a legtöbb helyen, a kerékpárosoknak is fordított háromszögük van. Azokon a részeken nem engedem át őket, a többin igen.
2019. nov. 4. 17:35
 23/28 anonim ***** válasza:
78%

"Egyértelműen bele van írva, hogy a zebrán kerékpárral áthajtani tilos, csak tolni szabad. Ez egy új könyv. Magyarázatként ide van írva, hogy ha kerékpárral kívánunk átkelni, végül is lehet, csak akkor nincs elsőbbsége a zebrán."

Lehet, hogy én vagyok a hülye, aki nem képes szöveget értelmezni, bár ötös voltam magyarból. De nálam az, hogy nincs elsőbbsége, nem egyenlő azzal, hogy tilos áthajtani. Akinek legalább három agysejtje, az szerintem képes felfogni, nem bonyolultabb, mint egy EAK tábla.

2019. nov. 4. 19:00
 24/28 anonim ***** válasza:
0%

Át!

Jobban jársz ha hallgatsz a többségre.

Ha nem akarsz bicajosokkal bajlódni,járj BMW -vel.(BUSZ MEG VONAT) :)

2019. nov. 5. 20:05
 25/28 anonim ***** válasza:
100%

"Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szerint a zebrán hajtani egyértelműen szabálysértésnek számít.

Amikor az ügyben megkérdeztem az Országos Rendőr-főkapitányságot, sejtettem, hogy a debreceniek álláspontját támogatják majd, és így is lett. "

[link]

2019. nov. 5. 20:12
 26/28 anonim ***** válasza:
67%

"Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen - a KRESZ utasításának megfelelően - a kerékpárról le kell szállni, és azt tolva szabad csak az úttesten áthaladni! A zebrán csak a gyalogosoknak van elsőbbsége, a kerékpárosoknak nincs!"

[link]

2019. nov. 5. 20:12
 27/28 anonim ***** válasza:
47%

utolsó, ez jó. És a kreszben mégis hol van ilyen utasítás? Mert mikor legutóbb néztem, nem volt benne. A zebrán semmi nem tiltja az áttekerést, de csak tolva van elsőbbsége a kerékpárosnak (illetve akkor már gyalogos).

Én sokat biciklizek és van, hogy nincs kedvem leszállni. Olyankor szép nyugodtan megvárom, míg jön egy rendes autós és átenged. Sokan át szoktak, max 2-3 autót kell várni. És ha tehetem, én is átengedem a bicikliseket.

2019. nov. 5. 20:19
 28/28 anonim ***** válasza:
47%

Ilyet én is tudok :p Ugyanabból a cikkből fogok idézni.

"Mindebből az következik, hogy lakott területen is csak akkor lehet a járdán bringázni, ha az úttest valamiért alkalmatlan a kerékpáros közlekedésre (...)

ILYEN ESETEKBEN AKÁR ÁT IS TEKERHETÜNK A ZEBRÁN

az egyik járdáról a másikra, de nagyon óvatosan, hasonlóan mint a járdán, legfeljebb 10 kilométeres sebességgel, mindig figyelve a gyalogosokra. Tudnunk kell még, hogy ha zebrán tekerünk, nincs elsőbbségünk a többi közlekedővel szemben (...)

Tehát nem igaz, hogy soha nem lehet zebrán áttekerni (...)"

Az, hogy mikor "alkalmatlan az úttest kerékpáros közlekedésre" meg az égvilágon sehol nincs definiálva, gumiszabály. Szubjektív véleményünkre van bízva. Ezért magyaráztam azt, hogy nem kell, nem kötelező leszállva áttolni. Pusztán ezért rendőr nem fog tudni megbüntetni. Ki fog találni mást, csengő, prizma hiánya vagy ilyesmi.

2019. nov. 5. 20:32
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!