Átengeditek a bringást a zebrán?
Itt ez a videó:
A videó nem Magyarországon lett felvéve, ott lehet mások a szabályok. Nálunk az alapelv a következő:
- A zebrát lassítva közelítem meg az autómmal.
- A kerékpáros azzal jelzi az átkelési szándékát, hogy leszáll a kerékpárról és gyalogosként a zebra szélére áll körülnézve, egyértelmű jeleit mutatva a szándékának.
Az alap tézis ebben az esetben az, hogy a zebrán kerékpárral áthajtani tilos. Ha nem száll le a kerékpárról, azzal azt sugallja, hogy nem kíván átkelni, csak beszélget a társaival vagy nézelődik, keresi hogy merre menjen tovább, stb... ha valaki olyan járművel közlekedik, amely közúti forgalomban is részt vehet, arról a többi közlekedő joggal feltételezheti, hogy legalább az alap szabályokkal tisztában van, így a viselkedését is e-szerint ítélik meg. A kerékpárosoktól joggal elvárható, hogy ismerjék a rájuk vonatkozó szabályokat, legalább elvi szinten.
Ti mit gondoltok?
(A sok trollra való tekintettel előre szólok, hogy aki nem tisztességesen válaszol, csak kötekedik és direkt veszekedést szít, azt azonnal jelentem hogy töröljék a válaszát.)
Át, hiszen én járok jobban, ha gyorsan átgurul, mintha leszáll és a biciklit tolva átvánszorog. Szerintem ez így win-win szituáció. A veszélyes eset az lenne, ha egy kerékpáros 30 km/h-val közelíti meg a zebrát a járdán és úgy átszáguld, körülnézés nélkül. De ha már ott áll, úgy nem nehéz észrevenni.
Az nem igaz, hogy ne lenne szabad átbiciklizni a zebrán, de tényleg nagyon elterjedt ez a tévhit. Az igaz, hogy normális esetben felnőtt kerékpáros nem kerülhetne a zebrához biciklizés közben, de sok helyen hibás az út kialakítása, pl itt:
(A sok trollra való tekintettel előre szólok, hogy aki nem tisztességesen válaszol, csak kötekedik és direkt veszekedést szít, azt azonnal jelentem hogy töröljék a válaszát.)
Nekem ez nem tetszik, emberke. Ez előre szóló kontrollt és nagyon durva gondolkodást sugall. Vegyél vissza magadból!
Úgy véled, hogy ha a bringás a zebrán áthajt, akkor szabad elütni, mert a KRESZ nem ezt írja elő neki? Te megállsz, mert kedves az ő élete és van lelkiismereted, ő peidg majd fizet azért, mert megszegte a KRESZT. Evidens.
Ez a kérdés olyan buta emberre vall, aki betegesen ragaszkodik a KRESZ-hez, embert játszik, előre fenyegetőzik, és ugyanolyan símán elütne engem, mint ahogyan egy ilyen ember tavaly elütött.
Úgyhogy kispofám, én nem vagyok troll, de látom azt, aki a szabályok mögé bújva gonoszkodik, úgyhogy ÉN jelentelek téged, mert a kérdésed rendkívül agresszív, csak ez rejtett agresszió.
És erről ennyit.
Átengedem. Biciklis, kisgyerek, labda, kutya, babakocsis: ha csak az út mellett sétál, már szól a fejemben a vészcsengő, és kicsit lassítok. Múlt már azon a pár centin emberélet, sajnos. Nem vigasztalt volna, hogy ő volt a hibás, nem én.
Nem élnem túl, ha elütnék valakit.
Mindenkit átengedek a zebrán, már csak azért is, mert nem kockáztatom meg, hogy mégis elindul, elütöm, és mehetek a sittre. Meg nem is akarok elütni senkit. Én is sokat bicikliztem régebben, és pontosan tudom, hogy a biciklisek nem szállnak le a nyeregből, max leteszik az egyik lábukat és "átrollereznek", de azzal sincs bajom, ha áthajtanak. A gyereket se szállítom le a nyeregből a zebrán, szépen magam mellett átkísérem.
Igaz, én sima utcasarkon is átengedem a gyalogost, Németországban élek, itt sokkal előzékenyebbek az autósok a járókelőkkel – és a legtöbb zebra bicikliút is egyben.
Biciklisekkel szívózni, keménykedni, magyar közúti sajátosság.
Amelyik biciklis nem száll le és ugy akar pofátlanul a zebrán átszálguldani, azokra még rá is szoktam kiabálni.
Volt már amelyiknek elmagyaráztam hogy így meg fog dögleni előbb utóbb.
Mert ha 30 al beszálguld a zebrán féktávon belül egy autó elé akkor a jó isten sem menti meg.
Le kell szállni a bicikliról és át tolnia zebrán!
"Ha nincs senki, akit zavarna, akadályozna, "
ha már kérdéses elsőbbségadási helyzetet generál (aktuálisan van autóforgalom), akkor az már simán zavarás, akadályozás
Köszi a választ mindenkinek!
Megvettem a gyerekeimnek a legújabb, 2018-as bicajos kresz könyvet, hogy ismerkedjenek a táblákkal és szabályokkal. Egyértelműen bele van írva, hogy a zebrán kerékpárral áthajtani tilos, csak tolni szabad. Ez egy új könyv. Magyarázatként ide van írva, hogy ha kerékpárral kívánunk átkelni, végül is lehet, csak akkor nincs elsőbbsége a zebrán.
"A trollos felhívás pedig azért van, mert a GyK-n nagyon elszaporodtak a debil, lelki sérült trollok, akik azon élvezkednek, hogy másokat idegesítenek. Ez akkor durvult be igazán, amikor az origo.hu beszüntette a cikkek kommentelési lehetőségét és a sok agresszív fotel huszár a GyK-ra költözött."
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!