Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ha megfordulás közben ütközés...

Ha megfordulás közben ütközés történik, ki lesz a hibás?

Figyelt kérdés
Pl egy Y fordulónál mikor keresztbe áll az úton, és az egyenes haladó meg belérongyol. Olyankor az a hibás aki nem győződött meg arról hogy jön-e valaki a főúton, vagy az, aki belérongyolt?
2019. nov. 1. 13:53
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
0%

Ebből szerintem megosztott felelősség lesz...

Kivéve ha pl. Te vagy az aki belerongyol a megfordulóba aki váratlanul keresztbe vág előtted és ezt felvette a belső kamerád.

2019. nov. 1. 13:57
 2/15 anonim ***** válasza:
68%

Biztos hogy az a hibás aki megfordul.

33§(1). Járművel megfordulni, illetőleg hátramenetet végezni csak úgy szabad , hogy az a többi jármű és az úttesten haladó gyalogosok közlekedését ne akadályozza.

Egy kicsit megkellene tanulni a KRESZ-t.

2019. nov. 1. 14:06
 3/15 anonim ***** válasza:
34%
Ha szabályosan fordul meg és a másik is szabályosan közlekedik, akkor nem lesz baleset. Ha mégis lesz, akkor ha a megfordulást semmilyen körülény sem tiltotta, akkor vszeg az, aki belerongyolt a megfordulóba (gyorshajtás, relatív gyorshajtás). MOndjuk nem tudom, miért Y-nak fordul meg vki a főúton. De tudtommal szabad, bár én kerülöm az ilyesmit.
2019. nov. 1. 14:10
 4/15 anonim ***** válasza:
29%
Adott helyzet függvénye, a szakértő majd eldönti
2019. nov. 1. 14:19
 5/15 anonim ***** válasza:
87%
Mondjuk ez egy érdekes szabály, mert egy szűkebb utcában nem biztos, hogy annyi idő alatt meg tudsz fordulni, amennyi alatt odaér egy, a manőver megkezdésekor még nem is làtható másik jármű. De az biztos, hogy az egyenesen haladó forgalom védelme, mint a KRESZ szabályrendszerének egyik alapvető szervezőelve, itt is érvényesül.
2019. nov. 1. 14:21
 6/15 anonim ***** válasza:
24%
99%, hogy az, aki fordulni próbált. Ugyanis azt eleve tilos megkezdeni is amíg az ember meg nem győződött róla hogy nem veszélyeztet és akadályoz senkit a manőverrel.
2019. nov. 1. 14:26
 7/15 anonim ***** válasza:
65%
Hacsak nem lehet bizonyítani, hogy a másik elkerülhette volna a balesetet, akkor 100%, hogy a megforduló autós lesz a hibás.
2019. nov. 1. 15:03
 8/15 anonim ***** válasza:
20%
Teljesen természetesen és teljes joggal a megforduló lesz a hibás.
2019. nov. 1. 17:16
 9/15 anonim ***** válasza:
12%
csakúgy mint a tolatásnál, a zűrös Y megfordulásnál is segítőt kell kérni, aki jelzést ad..valamelyik versenyzőnek..
2019. nov. 1. 18:25
 10/15 anonim ***** válasza:
62%

Gondolkodjatok már egy kicsit, a KRESZ-re hivatkozó is!

Mennyi idő kell egy Y fordulóhoz? Legyen mondjuk adott helyen 3 másodperc. 50 km/h sebességet feltételezve 42 métert tesz meg a közeledő autó. Tehát ha látok olyan kocsit, amelyik kb. ennyire van, amikor megkezdem a fordulást, akkor szabálytalan vagyok, mert feltartom. De 42 méteren hogy a manóban nem tudta elkerülni az ütközést? Csak olyan helyen, ahol nem lát maga elé 42 méter hosszan.

A kreszben az is benne van, hogy csak olyan sebességgel szabad közlekedni, hogy a belátható útszakaszon meg is tudjak állni, és nem látta a forgolódó autót, akkor relatíve gyorsan ment.

És sok olyan hely van, ahol nem lehet ellátni ilyen távolságra. Ha mögöttem 30 méterre van egy utca, akkor a maradék 12 méterrel mi legyen. Oda nem látok be. Előttem senki, mögöttem senki, csak majd ki fog kanyarodni.

Az elsőbbség az egyszerre történni akaró dologok sorrendjét határozza meg.

Ha egy ponton a megforduláshoz kevés 3 másodperc, akkor a kritikus távolság csak nagyobb lesz.

2019. nov. 2. 01:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!