Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Jogosan vették el a jogosítván...

Jogosan vették el a jogosítványomat?

Figyelt kérdés

Gyalogátkelő helyen nem adtam elsőbbséget egy kerékpárosnak. Az úriember ült a biciklin, és az egyik lába lent volt, bringa első kereke pedig már az úton volt.

Kerékpár sáv sehol nem volt, tehát a járdán közlekedett, és az átjárónál sem szándékozott leszállni. Fékezés nélkül elmentem előtte 27km\órával ami után a mögöttem jövő rendőrautó szirénázva megállított. Tudtommal csak tolni szabad az átjárón a biciklít, az úriembert mégsem vonták felelősségre emiatt.

2019. júl. 17. 16:29
1 2
 11/12 imnard ***** válasza:
79%
Zebra, záróvonal, már ugrott is a jogsi. Bekeményítettek, de meglátásom szerint nem jól csinálják. Volt pár durvább eset is, de azok az amikről tudok, többnyire szinte veszélytelenek voltak.... Már csak azt nem értem, a gyalogosokat miért nem büntetik!? Sokszor a gyalog is hibás! Egyik eset: egy kora hajnalban járőr lassan a szélsőben, én kezdtem beérni, átmentem a belsőbe, de jött zebra, ezért nem mentem el mellette. Állt ott egy csóka, lába félig rálógott az útra. Nem értettem miért nem ment már át, lett volna ideje. Rendőr megáll, én is, a csávó csak áll. Néhány másodperc múlva a rendőr lassan elindul, én is, és egy k..va szót sem szólt a gyalogoshoz. ??? És nagyon sok ilyen eset van, hogy csak ott áll, meg se mozdul, semmi életjelet nem ad magáról, hiába kalimpálok, villogok neki. Vagy akik hirtelen fordulnak rá a zebrára pláne úgy, hogy szét se néznek. Ha hülye az autós, azt nagyon hamar észreveszik, pedig a gyalogos se jobb. ...
2019. júl. 18. 18:07
 12/12 anonim ***** válasza:
100%

Jog szerint, megtehette. Lényegesen durvább esetek azok, amelyeknél jogszabály kötelezővé teszi a vezetéstől eltiltást. Azonban van egy gumiszabály, ami lehetővé teszi, hogy bármilyen szabálysértés miatt eltiltást alkalmazzanak: az eljárás alá vont személy eltiltható, ha a szabálysértést engedélyhez kötött járművezetés szabályainak megszegésével követte el. ← 2012. évi II. törvény a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről 16. § (1).

Az, hogy a kerékpáros szabályosan közlekedve került-e oda és szabályosan szándékozott-e áthaladni, a te elsőbbségadási kötelezettséged nem érintette. Elképzelhetetlen, hogy ne álltam volna meg a gyalogátkelőhely előtt, ha csak a járda szélén állt volna (ült volna) is, de hogy még az úttestre, azaz, a gyalogátkelőhelyre be is lógott az első kereke… Nem is értem, hogy te miért méltatlankodsz. És ráadásul mögötted rendőr járőrautó, hát… És utólag sem vagy képes felfogni, és gondolom, nem csak itt háborogsz.

Nem tudom, milyen idejű lesz az eltiltás; 1 hónaptól 12 hónapig terjedő időt állapíthatnak meg. De ha kifogással élnél, a rendőrség helyében legalább hat hónapra tiltanálak el, mert akkor csak utánképzés elvégzése után kaphatnád vissza az engedélyt. Hogy amit itt leírtál, előadhasd, ott is. Aztán majd írhatnád a következő jogosságot firtató kérdésed.

2019. júl. 19. 01:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!