Üdv! Mennyire képes, illetve mi alapján szűri ki az autópályán telepített fix traffipax az utánfutót húzó személyautót?
Abból gondoltam a 90-es haladást, hogy te írtad:
"Cirka 10-ről van szó." Ezt úgy értelmeztem, hogy 80+10, vagyis 90, mivel azt gondoltad, hogy 100-ig jó.
Hát, akkor szerencse kérdése.
"De téged nem fognak megfizettetni, ha nem állítottak meg, mert az objektív felelősség csak 15 km/h feletti túllépés esetén él, azaz, 96-tól."
A jogszabályon felül a rendőrség is ad 100km/h-ig 3km/h-t a mérési pontatlanság miatt, ezért 98-tól jön a csekk.
Ezt nem jól látod. Nem a valós, hanem a mért értékre van 3 km/h hibahatár. És amúgy se 98.
96 valós sebességtől van büntetés, mint a linkelt kormányrendeletben is olvasható, ezért a radart úgy állítják be, hogy 96+3, azaz 99-től küldje be automatikusan az adatokat a központba. Mivel 99-nél már garantáltan legalább 96-tal halad a jármű. De a hibahatár plusz-mínusz, azaz, amikor 99-et mér, akkor a valóságban a delikvens 96 és 102 között halad. Azaz, már 96 km/h valós sebességnél is lehetséges, hogy 99-et mérnek, és küldik a csekket. Mint ahogy az is lehetséges, hogy 101-nél még nem küldik. Ez már szerencse kérdése, hogy éppen merre téved a műszer.
"ezért a radart úgy állítják be, hogy 96+3, azaz 99-től küldje be automatikusan az adatokat a központba."
Már ahol. Nekem van olyan trafis fotóm, amin 50km/h-s limitnél 68-ra jött a csekk. Meg van olyan is, amin 69-re :D (a fotókon rajta van mire van állítva a készülék)
"Azaz, már 96 km/h valós sebességnél is lehetséges, hogy 99-et mérnek, és küldik a csekket. Mint ahogy az is lehetséges, hogy 101-nél még nem küldik. Ez már szerencse kérdése, hogy éppen merre téved a műszer."
Azért ez a +3km/h szórás inkább a jogi támadhatóság miatt van a rendszerben, a hitelesített készülékek bőven benne vannak a +/-1km/h-s pontosságban.
50-nél jöhet csekk 51-re is. Ha elismered a gyorshajtást, és befizeted, akkor így jártál, nem törvénytelen a dolog. De ha 68-cal mész a műszer szerint, akkor nyugodtan mondhatod, hogy nem te vezetted a kocsit, hanem a családtagod, akire nem vagy köteles vallomást tenni, az objektív felelősség meg nem vonatkozik erre az esetre, lásd linkelt rendelet. Amint ember kezd foglalkozni az üggyel, onnantól már nem erősködnek, csak alapból a számítógép kinyomtatja a csekket, és ember nem is értelmezi. Ha a rendőr véletlenül 10-re állítaná a radart, akkor mindenkinek menne a csekk, aki 11-gyel menne.
Némely rendőr nem képes értelmezni a jogszabályt, ezért állítja 68-ra. De ez se törvénytelen, csak értelmetlen.
#17: lehet én értelmezem rosszul amit írsz, de ebből úgy tűnik neked életedben nem volt még gyorshajtásod.
+1km/h-ra is megbüntethetnek helyszíni bírságra, ha a mérés helyszínén( annak közelében azonnal ellenőriznek ). Ilyenkor 5-30 000Ft a büntetés + mellé jár az előéleti pont.
Az objektív felelősség alá tartozó szabálysértési büntetést automatikusan küldi a rendszer, meg sem kérdezik ki vezetett, jön egy tájékoztató a tényállásról majd rá nem sokkal jön egy határozat ( betűre ugyanazzal a szöveggel) aminél már mellékelik a csekket is. Nem kell foglalkoznod az üggyel, nem kell családtagra hivatkozni, meg sem kérdezik ezt már vagy 10 éve bakker :D
Abban az esetben kell nyilatkoznod, ha a határozat kézhezvétele után fellebbezel mert ne te vezettél és ilyenkor meg kell adnod ki vezette a gépjárművet. Egyéb esetben ezt meg sem kérdezik.
Mondd, volt már neked a kezedben ilyen határozat? Volt már gyorshajtásod? ( én már befizettem több mint 3 kilót a hatóságnak az elmúlt években, nekem már gyűjteményem van :D ).
Tök jó, hogy belinkeled a jogszabályt de olyan dolgokat írsz amiknek a valósághoz nem sok köze van.
Az objektív felelősség a jogszabályban meghatározott türelmi intervallum FÖLÖTT kezdődik. Ez 50 km/h-s táblánál + 15 km/h-t enged. Ha tehát esetleg neked 55-nél küldenének csekket, akkor nyugodtan hivatkozhatsz a családtagra, ugyanis nincsen objektív felelősség. Helyszíni mérésnél természetesen nincs ilyen, ott 51-re is büntetnek (ahogy írtad).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!