Ti is életveszélyben érzitek magatokat az utakon az előzgetések miatt?
Én még kezdő vagyok,viszont már rengeteget vezettem. Imádok vezetni,és szinte mindent meg tudok csinálni. Ebből sejthetitek,hogy nem vagyok egy félős,szorongó sofőr.
Ahogy telik az idő egyre jobban szeretek vezetni,viszont egyre inkább rosszul viselem ezt a "hirtelenkicsapomazindexet és előzök" szituációt. /Teszem hozzá,én nagyon sokáig nem előztem(csak 40-nel togyogó munkagépet),mert nem tudtam még mindenre figyelni.Az utóbbi néhány hónapban kezdtem el előzni tanulgatni,és most már hosszabb járműveket,vagy gyorsabban haladókat is meg tudok előzni. /
Nagyon sokszor olyan terepen vállalják be az előzést,hogy csak pislogni tudok.
1. Nagyon közel van a szembejövő és látja is,de nem érdekli.
2.Elkezd beláthatatlan szakaszon előzni (domb,kanyar),majd fél perc múlva jön egy teljesen alkalmas kmekre belátható,sík szakasz,de legalább nyert 20 másodpercet.
És emellett vannak olyan esetek,ahol másodpercek választották el az adott illetőt a haláltól. Például:lakott területen kívül tartjuk szépen 100-as tempót,mögöttem érkezik egy nagyobb transzporter elég dinamikusan. Előttem a sofőr feltűnően világát nem tudja,valamit keres. Kirakja az balra indexet,hogy lekanyarodik egy erdei útra. Én el is kezdtem fékezni időben,mögöttem levő sofőr meg valahova nagyon sietett,ki is vágott mögülem és irány. Fél másodperc alatt halálsápadt lettem,mert tudtam,hogy ő nem tudja,hogy azért fékeztem,mert az előttem levő kanyarodik le. Elkezdtem taposni a féket,hogyha jó esetben még időben reagál,akkor tudja oldalra rántani a kormányt. Éppen vissza tudott húzódni,de ott volt a szemem előtt a kép,ahogy 20 méterrel előttem az éppen gyorsuló transzporter konkrétan darabokat szabja a lekanyarodó,kormány mögött ülő sofőrt.
Én is kerültem már veszélybe mások meggondolatlan előzése miatt,pontosabban a mellettem ülő ember sérült volna nagyon komolyan,ha néhány másodperccel később veszem észre az idiótát.
És ott van az örök kérdés:hogyha a másik rájön,hogy nagyon közel van a szembejövő,és nem fér bele,bepánikol,akkor mi garantálja,hogy nem az lesz a reakciója,hogy oldalra (rád) rántja a kormányt??
Ti hogy vélekedtek erről? Nektek is vannak nagyon rossz tapasztalataitok?
Egyáltalán nem érzem magam veszélyben.
Nem igazán értem a problémádat, egy szép történetben ecsetelted hogy van eszed, időben észreveszed a veszélyes helyzeteket és az eszedet használva megmented a saját és mások életét. Ezután pedig jön, hogy: "És ott van az örök kérdés:hogyha a másik rájön,hogy nagyon közel van a szembejövő,és nem fér bele,bepánikol,akkor mi garantálja,hogy nem az lesz a reakciója,hogy oldalra (rád) rántja a kormányt??"
Ahogy a másik helyzetet is kivédted, úgy itt is egyszerűen lassítasz és kényelmesen helyrehoztad a másik hibáját.
Bárki hibázhat, vezess úgy mint a fenti példádban és mindig tudd hogy mi történik körülötted.
Sajnos nem mindenki tudja felmérni hogy mennyire komoly dolog a közlekedés.
Minden előzés rizikós. De még eleve a közlekedés is.
Ilyenkor mindig lehúzódok és néha el is veszem a gázt amíg be nem fejezik az előzést. Gyorsan befejezi és utána remélhetőleg eltűnik a horizonton és nem előttem fog kacsázni.
Vannak hülyék, ez tény. De te még kezdő vagy, a legtöbb embernek ez semmi, előzni egyet.
Mindig legyen B terv, látatlanban nem szabad belemenni, s tudni kell - erre már elég kevesen képesek - félbeszakítani, visszasorolni egy már megkezdett elozesből. Van, mikor benézi az ember, vagy épp rágyorsít paraszt, és újra kell tervezni a manővert.
Egy kezdőnek, kispolgári koca sofőrnek persze az élete kalandja, ha ilyet lát.
Nem is az előzésekkel van itt a baj, hanem pl. amit a daciás csinált, én rendre ilyenekkel találkozom:
https://www.youtube.com/watch?v=kV4xuJqDblc
Nem itt, máshol, ha ilyen esetben csatt van, akkor ez közúti baleset okozásában társtettesség.
Másik oldalról hasonló:
Nem lett volna baj, ha a lassabb autósok jobbra húzódnak, meg nem a felezővonalat lovagolják!
Jobbra tartás van!
Nem az a tuskó, aki előz, hanem aki nem hagyja, ilyen módon.
A gézpedál hirtelen való megtalálásának esete forog fenn...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!