Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Mikor beszélünk útkereszteződé...

Mikor beszélünk útkereszteződésről?

Figyelt kérdés
Például ha szilárd burkolatú úton haladok majd jobbról látok egy földutat ami rájön az én utamra. Nyilván ilyenkor nem adom meg az elsőbbséget. Viszont mi van akkor ha földúton megyek és szintén egy földút keresztezi az utamat. Nem találtam erre külön jogszabályt a kreszben.

2017. febr. 28. 19:59
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

"Nem találtam erre külön jogszabályt a kreszben."

Pedig benne van.

"

részlet az 1. számú függelékből az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelethez:

- Útkereszteződés: két vagy több útnak azonos szintben való kereszteződése, egymásba torkollása, illetőleg elágazása.

- Földút: jármű közlekedésre szabadon tartott, eredeti termett talajú vagy ahhoz hasonló anyagú (pl. zúzottkő, kavics, murva, kohósalak stb.) út, amelyen legfeljebb talajszerkezetet javító beavatkozás történt, ideértve azon földutat is, amely a szilárd burkolatú úthoz való csatlakozás, illetve a vasúti átjáró előtt legfeljebb 50 méter hosszban szilárd burkolattal rendelkezik.

- Szilárd burkolatú út: olyan út, amelynek úttestje szabályosan lerakott kő vagy műkő, továbbá beton vagy aszfalt burkolattal rendelkezik."

"28. §

(2) A másik jármű érkezési irányától függetlenül elsőbbséget kell adni az útkereszteződésben

c) földútról érkező járművel a szilárd burkolatú útról érkező jármű részére;"

Röviden: a szilárd burkolatú út mindig magasabbrendű a földútnál. A földutak - ha nincs tábla - egyenrangúak.

2017. febr. 28. 20:19
 2/2 A kérdező kommentje:
köszi
2017. febr. 28. 23:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!