Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Ha 6 hét elteltével sem jött...

Ha 6 hét elteltével sem jött VÉDA-csekk, akkor elképzelhető, hogy megúsztam?

Figyelt kérdés
Tudom, hogy 6 hét az ügyintézési határidő és a posta is lehet lassú, így még jöhet, de azt olvastam, hogy általában 3-4 hét alatt ki szokták küldeni a csekket.
2017. febr. 17. 12:15
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
Én el tudom képzelni, tehát elképzelhető.
2017. febr. 17. 12:39
 2/18 mikeXxX ***** válasza:
8 hét az elévülése tehát ha ügyes vagy és addig kihúzod akkor jó vagy :) !
2017. febr. 17. 14:17
 3/18 anonim ***** válasza:
Mennyivel lépted túl a sebességet?
2017. febr. 17. 16:14
 4/18 A kérdező kommentje:

Igazság szerint nem sebesség túllépés volt.

Éjszaka egy falun haladtam át. A falu közepén van egy lámpás kereszteződés, előtte a VÉDA. Előttem magas ponyvás teherautó szüttyög kb 40-nel a VÉDA alatt. Na mondom ez azért túlzás... és szorosan mögötte haladtam. A lámpát már csak akkor láttam meg a ponyva takarásából, mikor sárga volt. Ez év elején volt kemény mínuszokban, mikor minden le volt fagyva, így nem tartottam biztonságosnak a vészfékezést, áthajtottam és a kereszteződésben még pont a pirosra váltást is láttam a szemem sarkából.

Utólag tudom, meg kellett volna próbálnom megállni. 18 éve vezetek, elég aktívan céges és privát kocsit is és soha semmilyen büntetést nem kaptam még. Általában betartok minden szabályt, a sebességhatárokat se lépem túl.

Így biztosra vettem, hogy jönni fog az 50.000-es csekk. Nem tudom, ilyenkor van-e személyzet aki felülvizsgálja a felvételeket és az útviszonyokat figyelembe veszik-e. De valamiért még 6 hét elteltével sem kaptam semmit.

Tehát ha jól értem, ha még 2 hétig nem kapok ajánlott levelet, akkor nem is fogok?

2017. febr. 17. 17:31
 5/18 mikeXxX ***** válasza:
Bocsi rosszul mondtam kissé álmos voltam még :) 2 hónap az elévülés ideje az értesítésig de mivel céges autó volt már tuti bukták mivel a cég megtudja írni az elkövetőt ami szintén plusz idő az esetedben tehát ezt már b..zhatják :D ! Netán ha mégis menne bármi azzal indokold hogy elévült az értesítési idő miatt :) !
2017. febr. 17. 20:01
 6/18 A kérdező kommentje:

Nem, a saját autómmal volt éppen.

Céges autónál kötelező menetlevelet írni. Így egyértelmű hogy épp akkor ki vezetett. Amúgy ilyenkor az szokott lenne, hogy a cég fizet, a költséget pedig tovább hárítja a menetlevél szerint akkor vezető munkatársnak. Kollégám már járt így az M3-ason egy 110-es korlátozásnál.

2017. febr. 17. 20:43
 7/18 anonim ***** válasza:
100%

Jól értetted, amit írtak, csak nem jó határidőket írtak; illetve volt elég közeli is.

1988. évi I. TÖRVÉNY a közúti közlekedésről Tv.21. §

(1)

c) a járműforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülék jelzéseire,

(4) A bírságolással kapcsolatos eljárás lefolytatására a Kormány által rendeletben kijelölt hatóság jogosult. A hatóság az (1) bekezdés a)–g) pontjában meghatározott szabályszegés miatt hozott határozatát az ügyfél részére az előírás megszegését követő 70 napon belül … kézbesíti.

(4a) Az (1) bekezdés a)–g) pontjában meghatározott szabályszegés miatt indult elsőfokú eljárást az előírás megszegését követő négy hónapon belül … be kell fejezni.

Ezek a jogszabályi időhatárok. A gyakorlatban jóval előbb szokott érkezni a levél.

Egyébként, nem hiszem, hogy van izgulni valód. Vélhetően, a határesetek környezetében még nem működik a szabálytalanság-érzékelés. Valószínűleg csak a „jól érett pirosba” hajtást „értékelik”. Egyébként igen sok lenne a vita. Ha nincs kiegészítő visszaszámláló, nincs felfestett vonal, akkor nehéz mindig jól dönteni, hogy adott helyen mit kell tenni az egyszercsak megjelenő sárga jelzésnél: fékezni, vagy továbbhajtani. Pláne különböző útfelülteknél, gumiknál. Érdemes megnézni az ADAC gumitesztjeit, hogy mekkora szórások vannak a különböző gyártmányok között, adott esetekben. Még neves gyártók nyári gumijai is olyanok, hogy vagy száraz úton igazán jók, vagy nedvesen. Nem beszélve a téli gumikról, amiknek havas, jeges, nedves és száraz úton is járniuk kell. Ott sincs olyan gumi, ami mindenütt jó. Lehet, hogy nagyon jó hóban, de közepes nedves úton és gyenge szárazon. Illetve sokféle kombináció van. És lehet, hogy éppen olyankor kell nagyot fékezni, amikor az adott gumi számára legrosszabb útállapot van. Lehet, hogy egy átlagosan rossz, de egyedül olyan útviszonynál jó gumi, ott jobb lett volna. És akkor vannak ugye négyévszakos gumik is. És vannak, száraz időben sem éppen jó útfelületek is.

Szóval, a nagyon „élesre” állítás, életszerűtlen lenne. Az átcsusszanásokkal még bizonyára nem foglalkoznak az eszközök sem; nem esetenkénti emberi mérlegelésen, válogatáson múlik.

2017. febr. 17. 22:04
 8/18 A kérdező kommentje:

Köszönöm. Na, majd kiderül, küldenek-e valamit... Csak ez a bizonytalanság elég rossz dolog, hogy nem tudom kell-e fizetnem vagy nem és ha igen mikor.

70 nap, abból még van vissza 26.

2017. febr. 18. 08:15
 9/18 anonim válasza:
Én is hasonló helyzetbe kerültem... végül jött a csekk vagy megúsztad?
2017. febr. 19. 14:25
 10/18 A kérdező kommentje:

Tegnap előtt tettem fel a kérdést. Hétvégén nem jár a postás. Szóval majd kiderül...

Még van 25 nap amíg elméletileg küldhetik.

2017. febr. 19. 14:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!