Autisták szerezhetnek jogosítványt gépjárműre, ha csak enyhén sérültek?
Ez érdekes kérdés. Amikor én szereztem a jogsit, akkor még nem tudták, hogy autista vagyok, én se tudtam. Megszenvedtem vele, mert annyira nem is érdekelt, csak egy szükséges rossz volt, amit rám erőltettek és bevállaltam, hogy béke legyen a családban. Igazából a dolog szociális részével volt bajom, azaz hogy az oktató nem elégedett meg annyival, hogy oktatott, hanem közben még csevegni is akart közben a kocsiban, ami meg nekem egy kínszenvedés. De átmentem a vizsgán és már úgy-ahogy szeretek is vezetni. Úgyhogy nem lehetetlen.
Más kérdés, hogy aki már eleve diagnosztizálva van, annál a papír hátrányt jelent-e. Erről nem tudok semmit. Nálunk a KRESZ oktatás alatt volt az orvosi alkalmassági vizsga, de lehet, hogy nem érdemes addig várni vele, hanem az autósiskolát még beiratkozás előtt megkérni, hogy vegye fel a kapcsolatot a vizsgáló orvossal és kérdezzen rá.
Üdv!
Tudom, nem mostani a kérdés, de bárki olvasná, IGEN, szerezhetnek jogosítványt, nem olyan fekete az az ördög mint amilyennek lefestik!
Jómagam is autista vagyok, nálam hivatalosan egyéb pervazív fejlődési zavart diagnosztizáltak (F8480), ez valahol az Aspergerhez közel áll, lényeg hogy igen mérsékelt.
Jogosítványra alkalmasság szempontjából ez önmagában nem fontos.
A háziorvos/üzemorvos - aki az I. csoportú alkalmassági vizsgálatot elvégzi - feladata megítélni különböző vizsgálatok alapján, hogy alkalmas vagy-e!
Ide tartozik elsősorban a látás- és hallásvizsgálat, EKG és vérnyomás mérés.
Általában olyan emberek nem felelnek meg az alkalmassági vizsgálaton, akiknél
ismétlődő rosszullét előfordulhat, súlyosabb szív-érrendszeri betegség, demencia, gyengeelméjűség, súlyosabb elmezavar vagy epilepszia áll fenn.
Cukorbetegeknél is általában ismétlődő súlyos hipoglikémia a kizáró ok, egyébként szakorvosi vélemény meglétével, 5 évre ott is megállapítható az alkalmasság.
INSTANT KIZÁRÓ OKOK (ilyen esetnél a meglévő jogosítványt is elveszik):
- cselekvőképességet korlátozó gondnokság
- kényszergyógykezelés
Ismerek jogosítvánnyal rendelkező látás-hallássérült embert is, akinek több mint 20 éve van jogosítványa, valószínűleg szemüveg viselési kötelezettséggel, de vezethet és vezet is napi szinten.
Nekem még nincs meg a jogosítványom, de néhány nap múlva tervezek beiratkozni a tanfolyamra, az autósiskolánál előzetesen már rábólintottak, így már csak az alkalmassági vizsgálat választ el a beiratkozástól.
Tehát a lényeg még egyszer, hogy tisztán lássunk.
IGEN, LEHET jogosítványa egy - akár súlyosabb - autistának is, amennyiben az orvosi alkalmassági vizsgálat megállapítja az eü. alkalmasságot, onnantól csak rajta múlik, hogy képes lesz-e megszerezni, átmegy-e mindenből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!