Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Budapestnek miért nincs fő...

Budapestnek miért nincs fő utcája?

Figyelt kérdés
2016. jan. 28. 14:54
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%
Budapestnek VAN Fő utcája.
2016. jan. 28. 15:03
 2/16 anonim ***** válasza:

Budapesten három Fő utca van.

Ha a kérdésedre arra a "fő utcára" vonatkozik, amelyik egy-egy 200 lelkes falun keresztül megy, akkor azért, mert Budapest nem egy 200 lelkes falú.

2016. jan. 28. 15:17
 3/16 A kérdező kommentje:
Természetesen nem "Fő" nevű utcára gondoltam, ezért is írtam kis kezdőbetűvel a kérdésben! Attól még hogy nagy város, lehet fő utcája, csak nem akkora mint egy kis falunak, hanem nagyobb!
2016. jan. 28. 15:23
 4/16 Koplárovics Béci ***** válasza:
57%
A budapest "fő utcát" belvárosnak hívják.
2016. jan. 28. 15:32
 5/16 anonim ***** válasza:

De mi a te meghatározásod szerint a fő utca?

Mert ugye eredetileg azokat az utcákat nevezték fő utcának, ami keresztül ment a településen.

Viszont Budapest településszerkezet olyan méretű, és annyira összetett, hogy lehetetlenség lenne egyetlen utcán átszelni. Vannak fő útvonalai ( Hungária -kőrgyűrű, kiskörút, pesti - budai rakpart...) de ilyen értelemben vett "fő utcája" egyik nagyvárosnak sincs. Egyszerűen azért, mert a város évszázadok alatt épült ki a mai méretére, sokszor az addig különálló településeket elérve, azokat magukba olvasztva, így az ott már akkor kialakult úthálózathoz csatlakozott az addig kiépített, így mindig új kanyart, vett.

2016. jan. 28. 15:38
 6/16 anonim ***** válasza:
100%

Ha Párizsnak, Londonnak, Rómának, Tokiónak a főutcáját megnevezed, akkor rögtön írjuk mi is Budapestét. De jó lesz Buenos Aires, New York stb. is.

Andrássy út aránylag központi hely, szép széles sugárút. Elfogadod főutcának?

2016. jan. 28. 15:58
 7/16 A kérdező kommentje:
Nem tudom hogy más nagyvárosokban hogy van de azért lehetne csinálni egy, a mai méreteknek megfelelő helyet, ami tér és utca is egyben. Hosszúságát tekintve utca, szélességét tekintve tér. Ez lehetővé teszi a nagy tömegek befogadását.
2016. jan. 28. 16:18
 8/16 anonim ***** válasza:

" Hosszúságát tekintve utca, szélességét tekintve tér. Ez lehetővé teszi a nagy tömegek befogadását."

Váci utca, Duna-korzó

2016. jan. 28. 16:21
 9/16 A kérdező kommentje:
Váci utca, Duna-korzó, mindkettő túl szűk. Én legalább olyan 500m -1 km szélességűre gondoltam.
2016. jan. 28. 16:30
 10/16 anonim ***** válasza:
500-1000 méter széles utca? Ez valami tréfa?
2016. jan. 28. 17:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!