Milyen szinten kéne tudom ennyi rutinnal vezetni?
Az alap 40 órának majdnem a 3/4-ét vezettem le eddig. Egyébként 0-tól is kevesebb tudással indultam a jogsinak.
Néhány manővert már egész jól meg tudok csinálni, de a forgalom valami botrány. Nem is érzem magam a körülményekhez képest rossznak, de az oktatóm folyamatosan csak kritizál.
Legutóbbi esetnél az volt, hogy mentünk az úton(kanyarodó főútvonal és egy elágazás esete) és megkérdeztem merre menjek. Volt valami tábla, amit csak fél pillanatra láttam, de mire a kereszteződésbe értem már el is felejtettem. Erre azt válaszolta, hogy amerre megy az út. Meg bármit kérdezek ehhez hasonló válaszokat ad. Teljes mértékben degradáló stílusa van. Rengeteg ehhez hasonló szituáció volt. Sávváltásnál is a tükrök.. Még nem érzem magam annyira rutinosnak, hogy ennyi mindenre figyeljek+balesetet se okozzak, de mintha figyelembe se venné, hogy életemben nem csináltam még ilyet. Úgy veszi ezt, mintha természetes lenne, hogy úgy kell vezetnem, mint akinek tizen évek vannak a háta mögött.
Sok ismerősömnek meséltem ezekről és mindegyik azt mondja, hogy nekem még nem kell az irányokkal meg ezekkel foglalkozni, csak az előttem lévő területre, mert az az oktató dolga, hogy figyeljen minden másra. Legalábbis tőlem jobban.
Oké, hogy a KRESZ-t se tudom, mert fél éve volt a vizsga és ahogy levizsgáztam úgy ahogy van el is felejtettem, de ha magyarázna menet közben, akkor sokkal jobban megjegyezném a különböző forgalmi helyzeteket, mintha bemagolnék a könyvből kismillió képet és fél órát gondolkodjak, hogy most milyen szabályt kell alkalmazni.
Egyébként most már nagyon gondolkodom az oktató váltáson. Voltak korábban is hullámvölgyek, de most már egész otthonosan érzem magam a volán mögött. Csak a kedvem veszi el.
Először is vedd a kezedbe a kresz könyvet és ismételd át a tanultakat! Ez nem az a tananyag, mint a suliban, hogy nem gond, ha elfelejted! Nagyon nagy baj, hogy nem emlékszel! És nem lehet kifogás, hogy menet közben nem magyaráz az oktató! És ha élesben fogsz vezetni? Akkor nem lesz melletted a tanár,hogy mondja épp milyen tábla volt ott és az mit jelent!
És ne is haragudj, de az ismerőseid idióták, ha olyat mondanak neked, hogy neked csak az előtted lévő területtel kell foglalkozni. Persze. Te csak nézd az utat, ne is figyeld, hogy esetleg gyalogátkelő jön, és lelépnek eléd. Szetinted az oktatód dolga figyelmeztetni mindenre? Egy fenéket! Most kell megtanulnod mennyi mindenre kell figyelni!
Amúgy ha levezetted a 40 óra nagyját valamennyire érezned kéne a dolgokat. Mondom ezt úgy, hogy hasonlóan tudatlanul kezdtem neki a vezetésnek.
Ha meg az oktatóval nem jössz ki, akkor válts. De a kresz nem tudása nem az ő hibája!
Nem az a legnagyobb bajom, hogy nem tudom a kreszt. Most csináltam teszteket és egész jól mentek. Leginkább az hogy nem tudom átültetni a gyakorlatba, mert idő kell 1-1 helyzet felismerésére, illetve az úton arra figyelek, hogy balesetet ne okozzak, nem arra, hogy kinek van elsőbbsége(kivéve a gyalogost, azt elég egyértelmű). Ezek a felismerő folyamatok még borzasztó lassúak.
És valószínüleg soha nem fogok egyedül vezetni. Saját kocsi nincs tervben, a családban meg egy van, amit anya használ és én max akkor tudok vezetni, ha együtt megyünk valahova.
És az oktató egyébként csöndben ül az anyósülésen és egy árva szót nem szól, csak ha elrontottam valamit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!