Hogyan állítják fel az építkezéseken használt hatalmas darukat? Ami kb van 100 méter magas.
Én ilyeneket építek. :)
Nem tudom milyen részletességig vagy kíváncsi erre..
A lényeg az, hogy miután van egy megfelelő beton talapzat, arra felállítjuk az alapkeretet.
Erre jönnek a toronydaru törzstagjai. Ezek lehetnek különböző méretűek. A kezdő tagok 5 méteresek, a további kicsik azok 2,5m-esek.
Azért kisebbek, mert ha majd a munkálatok során magasítani kell a darut akkor a kúsztatóberendezés (ezzel magasítunk) pont ekkora távot hidal át. (ezt majd írásom vége fele érthetővé teszem)
Miután megépítettük addig, hogy van a talapzaton az alapkeret, és mondjuk 2 törzstag, akkor erre jön rá az úgynevezett oszlopcsúcs. Ezen, vagy típustól függően ebben van a daru kezelőfülkéje, laikusok számára lehet azt mondani, hogy ez a toronydaru "teteje".
Az oszlopcsúcsra ezután felhelyezzük az ellengémet (ez a rövidebb gém, amin a betonellensúlyok lesznek).
Ha az fennvan, akkor rárakjuk a főgémet (erről a gémről emeli a terhet a gép).
Ha ez így megvan, az ellengém végére betonsúlyokat erősítünk, ami majd terhelés esetére egyensúlyban tartja majd az egész gépet. Ezek után befűzzük a daru köteleit, üzembe helyezzük a futómacskát (ez az ami a gémen szaladgál, ebből jön le az a kötél ami a terhet emeli).
Ha minden ok, akkor lehet mondani hogy a daru kész.
A tetszőleges magasságot, további törzstagokkal lehet növelni a korábban említett kúsztatóberendezéssel.
Ezt úgy kell elképzelni hogy körbeöleli a toronydaru törzsét, ezt a törzshöz hozzáerősítjük. Kicsavarjuk a törzs adott pontján a csavarokat és ezzel a szerkezettel megemeljük azon ponton az egész szerkezet feletti géprészt. Ez kúsztató úgy van kiképezve, hogy pontosan belefér egy 2,5 méteres törzstag. Így a keletkezett üres helyre egy törzstagot behelyezve, magasítottunk a darun 2,5 métert. Újabb 2,5 méter magasításhoz megint kúsztatunk a darun 2,5 métert és az "üres" helyre jön egy 2,5-es törzstag. Így lehet ez tetszőleges magasságokig.
Persze, géptípusonként változik, de bizonyos magasság felett, adott méterenként az épülethez kell csatlakoztatni a toronydaru, hogy ne legyen túlságosan nagy a kilengése.
Röviden ennyi.
Első válaszoló vagyok:
Valamely tudományos csatin láttam 1 filmet az óriásdarukról, de ez a leírás minden igényt kielégít. GRAT!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!