Miért lettek nagyon drágák a kerékpárok?
1993-ban vettem egy kerékpárt 23.000 ft.-ért, most le szerettem volna cserélni, de amikor megláttam, hogy minimum 50.000-től indulnak, és határ a milliós tétel, dobtam egy hátast.
Miért lettek ilyen drágák? Ennyire jó alapanyagokból készülnek?
A múltkor láttam egy üzletet,ki volt írva hogy kerékpárok hitelre is!
Hát el sem tudom képzelni mennyibe kerülhetnek!
Ha te '93-ban 23,000 ft-ért vettél kerékpárt az mai reálértéken 140,000 ft!!!!
Csak, hogy értsd 93-ban 9000 forint volt egy havi bruttó minimálbér, ma pedig 105,000 ft.
Tehát ha úgy nézzük ma még olcsóbb egy jó kerékpár, mint régen.
Hát te sem hallottál még az inflációról... :)
Na én most nem számolgatok, de ha a fentebb szólónak igaza van és az akkor 23e ma 140e-nek felel meg... Akkor azt mondhatom, hogy 140 ezerét ma szuper kis bringát tudsz venni! Főleg egy szeptember-októberi időpontban, amikor minden bringa akciós...
Most is vehetsz 23 ezerért, mondjuk a tescóban, de vigyázz, azok olyanok, hogy mész 3 km-t és lesik a pedál, vagy hasonló. Ezek alumínium vackok...Már úgy értem sok alkatrészük, és nagy szívás...
Legjobb, ha úgy 80-90 ezret minimum rászánsz, és abból már vehetsz megbízható bringát.
Egyáltalán nem drágábbak, mint ezelőtt 20 évvel sőt olcsóbbak.
96-ban kaptam születésnapomra egy Trek-et Alivio felszereltséggel. Ez akkor 45.000Ft volt. Akkor a havi bruttó átlag volt kb ennyi volt. Több forrásban is eltérő adatot lehet találni kb ennyi az átlag. Fogalmam sincs, hogy, akkor mennyit kerestek a szüleim. De tételezzük fel, hogy ennyit. Tehát egy fő nettó fizetéséből nem tudtak volna nekem egy ilyen biciklit megvenni.
Ma egy Alivio-s bicikli 170.000-180.000Ft környékén kapható. Vagyis kb 4x annyiba kerül.
Ma a bruttó átlag 235.000Ft Vagyis a mai bruttó átlag magasabb a bicikli árához viszonyítva, mint 96-ban.
Tehát nem lett drágább.
Volt az egyik XXI. század műsorban, hogy a pénzünk ma többet ér, mint 30 éve. Csak ma jóval több szarságra elköltik az emberek, mint 30 éve.
Akkor még nem volt ennyi üzlet ennyi termék. Ma már mindenhol csak azt látod, hogy VÁSÁROLJ, VÁSÁROLJ, VÁSÁROLJ, VEDD MEG EZT, VEDD MEG AZT. Szóval megy a birka térítés ezerrel. És nehéz neki ellenállni, mert az agy örömközpontjára hat. Ha vásárolsz, akkor örülsz neki legalábbis egy ideig. Utána megint vásárolsz. stb stb stb.
Tehát ma sokkal több mindenre elköltik a pénzt, mint korábban. Így úgy gondolhatják az emberek, hogy kevesebb pénzük van. Pedig csak nem tudják kontrollálni a pénzt és kifolyik a kezükből.
50k-ért egy átlagosnál jobb kerékpárt kapsz már.
Én kb 2-3 éve vettem a hervisben 35k-ért egy mountenbike-t. Azóta is azt használom nem mondom, hogy nem lehetne mit változtatni rajta, plusz eléggé nehéz, de megérte az árát.
Ha trekkinget akarsz meg teleszkóposat, akkor az érthetően drága mulatság lesz és az 50k az alsó határ alatt van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!