Rendőrautót ledudálni?
Ma láttam,hogy mellékútról főútra kikanyarodott egy Skoda rendőrautó,nagy fékezésre kényszerítve egy a főúton haladó autót.
Az autó sofőrje jó hosszan le is dudálta, a rendőrök meg az elakadásjelző bekapcsolásával kértek elnézést.
(MKJ-t nem használtak)
Egyébként tényleg jogos volt a dudálás, csak én például nem mertem volna őket ledudálni, főleg nem hosszan, inkább morogtam volna magamban egyet.
Teljesen jogos volt a kürt használata (balesetveszély), ezt a rendőrök is elismerték, azért villogtak vissza, köszönték meg a figyelmeztetést.
Megkülönbözető jelzéssel felszerelt, de azt nem használó járművekkel ugyanúgy, szabályosan kell közlekedni, mint a többi, jelzés nélküli járműnek.
A megkülönböztető jelzés (hang+fény) figyelmeztetés a többi közlekedőnek, hogy olyan jármű közeledik, amelyet el kell engedni, a megszokottól eltérő szabályokkal közlekedhet (elsőbbségi helyzet, záróvonal átlépés, stb.).
Én kerékpárral lecsengettem őket.:)
Kerékpárúton álltak kocsival együtt és ott igazoltatták az autóst. Mikor rácsengettem, ijedten hátrébb ugrott. :)
Én lámpánál dudáltam le őket egyszer. Piros sárga zöld és csak állunk..... nyomtam egy kicsi dudát, elindultak, megköszönték, ennyi.
Ebben a szituban valószínű én is nyomtam volna egy kövér dudát....ha meg megállít miatta elmondom mi volt a bajom. Ők is emberek, hibázhatnak, attól mert rendőr nem kell fosni tőle, és elnézni, ha szabálytalan. Szerintem.
üdv 24N
Egyébként a KRESZ tartalmaz egy olyan szabályt, hogy nagy forgalom esetén, a főútvonalon közlekedő járművezetőnek számítani kell a mellékútvonalról hirtelen becsatlakozó
járműre.
Vagyis, nagy forgalom esetén gyakran elfogy a türelem, ha hosszú percek óta nem tud becsatlakozni a főútra, a hirtelen, minden óvatosság nélkül betörő agresszív, illetve figyelmetlen vezetőre jogosan lehet rádudálni, de aki minden igyekezetével próbálja felvenni a ritmust, azt segíteni kell, enyhe fékezés miatt nem ildomos a duda, és a fékezés, előzékenység a helyes viselkedés, nem pedig a gázra lépés, hogy közel kerülve a másik lökhárítójához, ezzel bizonyítsuk a vélt igazunkat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!