Emelkedő-lejtő vagy sík úton olcsóbb autózni?
Kinek van igaza?
Van aki szerint azért eszik majdnem a felét a kocsija, mert munkába járáskor egy emelkedőn keresztül jár!
Szerintem így többet kellene ennie!
Nem tudom de, én úgy emlékszem a fizikai tanulmányaimból, hogy az emelkedőn elvesző energia nem térül meg a lejtőn.
Magyarul egy autóval több üzemanyagba kerül felmenni, majd legurulni mint sikban elmenni és a végén kigurulva odaérni.Még akkor is ha a lejtőn semmit nem fogyaszt a kocsi!
Hogy is van ez?
Természetesen a táv ugyanaz...
Ez a kérdés engem is foglalkoztatott régebben, így mérést végeztem.
Van a közelemben egy több km-es egyenletes lejtő, ahol szinte sebességet megtartva lehet legurulni. Tehát ideális.
Autó pillanatnyi üzemanyag fogyasztás-mérőjét használtam.
Tudtam, hogy sík egyenes úton mennyi a fogyasztás, és megmértem emelkedőn felfelé is.
Hát kérem szépen több mint a duplája volt a pillanatnyi fogyasztása, így ha lefelé nulla lenne a fogyasztás, akkor is többre jön ki.
Szóval inkább az Alföld mint a Mátra:-)
Jól emlékszel: az emelkedőn befektetett többletenergia nem fog mind visszajönni a lejtőn lefelé. A súrlódás, közegellenállás munkája elvész, azzal nincs mit kezdeni.
Elméletileg sík úton lenne a leggazdaságosabb közlekedni, a valóságban pedig azért nehéz az összehasonlítás, mert az út emelkedésén kívül még rengeteg más hatás is van, ami befolyásolhatja a fogyasztást. Nem mindegy a forgalom, az út vonalvezetése (nagyobb lejtőkön kanyargós utakat építenek), de akár a szélviszonyokat vagy az útburkolat minőségét is idevehetjük, hosszú távon mindkettő érzékelhető hatást fejt ki a fogyasztásra. Épp ezért nehézkes az összehasonlítás: nem nagyon lehet két, pontosan ugyanolyan hosszúságú, vonalvezetésű, ugyanolyan forgalmi és időjárási viszonyokkal megáldott utat találni, amelyek közül az egyik sík, a másik meg emelkedőkkel és lejtőkkel tarkított.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!