Veszélyes lejtő/emelkedő táblán lévő százalékot hogyan számítom át fokba?
Az emelkedőkön található érték azt jelenti, hogy bizonyos vízszintes távolság megtétele alatt a függőleges emelkedés ennek hány százaléka. Vagyis felrajzolsz egy derékszögű háromszöget, aminek van egy vízszintes és egy függőleges befogója. A vízszintesnek van egy adott hossza, a függőleges ennek valahány százaléka (annyi, amennyi a táblán van), neked pedig a rövidebb, függőleges befogóval szemközti szöge kell.
Ennek a szögnek a kotangensét tudod: megegyezik a függőleges és a vízszintes befogó hosszainak hányadosával, vagyis a százalékérték tizedestörtbe váltott alakjával. Innen aztán számológéppel vagy függvénytáblázattal visszaszámolod a kérdéses szöget (legegyszerűbben a reciprokát veszed és az érték arkusz tangensét veszed).
De nekem az ilyen módon történő számolgatás egy robogó megvásárlása előtt kicsit már túl tudományosnak tűnik...
Százalékost fokosba például így:
arctg(10%) = arctg(0,1) = 6°
Fokosat százalékosba például így:
tg(5°).100% = 9%
Na most akkor végre leírom a tényleges átszámítást lejtőknél illetve emelkedőknél.
Semmi bonyolult nincs benne, mint ahogyan az előttem leírták.
Annyi az egész, hogy a 45 fok = 100 százalék.
A többit meg ebből könnyű kiszámolni.
Köszönöm a válaszokat, így már megvan.
Igen, robogó vásárláshoz kicsit tudományosnak tűnik. Szerencsére azonban ezt az adatot is megadták, én pedig tudom, hogy felénk mekkora emelkedők vannak, egyszerűen kiszámítom, hogy a robogó bírná-e. Ha nem, úgy megspóroltam egy próbautat. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!