Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Szerintetek jó oktató az...

Szerintetek jó oktató az ilyen vagy én vagyok nagyon béna?

Figyelt kérdés

Tehát egy hete ültem be először kocsiba oktatásra. Rutin vizsga már nincs, ennek megfelelően a rutinpályát sem használjuk.

Első alkalommal a csúsztatott kuplungot gyakoroltuk. Ez mondjuk, hogy egész jól ment.

Második alkalommal már hátramenetben ki kellett tolatnom egy főútra és elindulni, utána gyakoroltuk kicsit a váltást meg gázadást. Nem csoda, hogy lassú voltam és feltartottam a forgalmat.

Harmadik alkalommal kimentünk egy forgalmas főútra és életemben először úgy használtam a lábféket, hogy egy főúton kellett lekanyarodni. Természetesen halvány lila gőzöm sem volt, hogy mennyire kell benyomni a féket, mert életemben nem használtam még, és kormányozni se kormányoztam "ekkora" sebességnél. Ráadásul az oktató csak utána mondta el, hogy hogyan kell ilyenkor kuplungozni...

Amikor bekanyarodtam, kicsit átmentem a szembejövő sávba, visszakormányoztam (az oktató szerint túlságosan visszahúztam, úgyhogy rögtön odakapott).

Szóval a lényeg, hogy olyan mintha ő rezelne be mindig, hogy feltartjuk a forgalmat vagy ilyesmi, és egyszerűen nem hagyja, hogy belejöjjek, mert rögtön odakap és amikor kormányoznám vissza a kocsit, akkor meg odaszól, hogy mit kapkodok oda a kormányhoz (amikor pont, hogy ő kap oda és még időm se volt elengedni).

Tehát visszatérve a fékezésre, egyáltalán nem tudom, hogy egy adott mértékű benyomás milyen fékerőt biztosít, mert nem gyakoroltuk, de szerinte már tudnom kéne használni.

A utolsó alkalom végén jöttünk a főúton, mondta, hogy majd forduljunk jobbra. Megyek szépen, az út szélén állt egy busz meg parkoló autók. Erre mire majdnem odaérek a buszhoz, megszólal: hogy a busz előtt kell befordulni. Én ezt rögtön úgy értelmeztem, hoyg még mielőtt elérjük a buszt, tehát előtte, így szépen le is fékeztem. Erre ő el kezdett üvöltözni, meg "pánikolni", hogy feltartjuk a forgalmat és elkapta már megint az irányítást.

Vélemények? Váltani kéne vagy tényleg béna vagyok?

2012. ápr. 23. 18:21
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:

Igen, azért megy nehezen nekem, mert egyből ugye a kreszre is figyelni kell, meg amíg nem automatikusak a dolgok, addig a technikai részre is. Például váltásnál még az elején le kellett néznem a váltókarra és addig szépen elhúztam a kormányt kicsit balra, ami ugye rutinpályán még nem lett volna gázos...

De szerintem, ha sikerül néhányszor megcsinálni a kanyarodást, egyenletes fékezést, akkor utána már menne és onnantól már teljesen mindegy, hogy milyen az oktató...csak addig kell túlélni.

Egyébként meg most pénteken, a tesóm megy előttem pont és utána neki sulija van a városban, és felmerült, hogy nekem kéne elvinnem, amikor például még egyszer se volt lámpához való lassítás, vagy kettesbe való visszaváltással kanyarodás. Utóbbit egyszer próbáltam éles helyzetben sikertelenül..

2012. ápr. 23. 21:35
 12/14 anonim ***** válasza:
52%
Beszéld meg szüleiddel, hogy menjetek el egy elhagyatott területre és ott kocsikázol...
2012. ápr. 23. 22:02
 13/14 anonim ***** válasza:
52%

Nekem is dettó ez volt(van, még nem vizsgáztam le). Első 2 órából 1et rutinpályán, 1et pedig elhagyatottabb helyeken, és utána irány a forgalom. Az én kormányomat is sokszor elkapta.. de engem nem zavart. Persze hogy ők is félnek, mivel még nem tudjuk kezelni az autót és így vezetünk forgalomban. Minél hamarabb meg kell tanulni kevésbé feltartani a forgalmat. Nekem sokszor volt, hogy nyomta a gázt amikor 60 helyett 40-el lötyögtem belső sávban.. Én is kérdeztem, hogy attól, hogy nicns rutin, miért nem tölthetünk el ott is pár órát, hogy kicsit megtanuljuk kezelni az autót?! Teljesen korrekt választ adott. Pénzkidobás! Mivel a mostani vizsgarendszerhez itt kell megtanulnunk közlekedni forgalomban, hogy hozzászokjunk a rengeteg feladathoz, mert ugyebár a régi rendszerben az volt a legkomplikáltabb feladat, hogy szabályos helyen állj meg, nekünk meg ott van az egy ívű megfordulás a 3 féle parkolás, a sorok tolatás az y- megfordulás, stb. És ezt forgalomba tudod csak frankón megtanulni, ahol másokhoz kell kőkeményen alkalmazkodni..

Szóval idővel jobban fog menni, ne légy feszült. Jó lesz az . :)

2012. ápr. 25. 10:07
 14/14 anonim válasza:
Szerintem sokat gyakorolj,vagy kérjél meg valakit aki jól vezet hogy tanítson.Az órákat pedig próbáld túlélni!
2012. máj. 17. 10:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!