Ha kocsival vagyok és a rendőr igazoltat akkor ki kell szállni?
Általában egyetértek mondoshawannal, ez most a kivétel.
Amit leírt az egy vélemény. Azért nem büntethetnek meg, mert papucsban vezetsz, ez még nem vezetésre alkalmatlan állapot. A pedálkezelést egy merev talpú bakancs is hátráltathatja, ezek alapján pedig akár az összes gyakorló ruházatú rendőrt is eltilthatnák a vezetéstől, mivel a rendszeresített bakancs pont ilyen.
Ha papucsban vezetsz, és ebből adódó pedálkezelési hiba miatt balesetet okozol, akkor elővehetnek az miatt is. De amíg ez csak egy feltételezés, addig nem megalapozott egy büntetéshez. Szerintem!
Akkor belinkelem egy másik, hasonló kérdésre írt válaszomat:
"A KRESZ (szövegében) nem tiltja egyiket sem. Amennyiben a papucsban vezetés miatt valami baleset történik, mert a pedálkezelés bizonytalanná, vagy lehetetlenné vált, akkor annak a szabálynak a megszegése miatt vehetnek elő, hogy "járművet vezetni csak vezetésre alkalmas állapotban lehet." A vezetésre alkalmas állapotba beletartozik, hogy nem lehet külső fizikai gátló tényező."
Egyébként a papucs - felépítése miatt - nem ugyanaz, mint a merev talpú bakancs.
Akkor szerintem egyről beszélünk. Egy bekövetkezett baleset esetén vizsgálni (és adott esetben szankcionálni) kell a bekövetkezés okait. Fenti esetben a nem megfelelő lábbelit. De egy közúti ellenőrzés során a vélt balesetveszély nem adhat elég alapot egy szankcióra.
Mondok mást: Mondjuk én kabalából egy billiárd golyót tartok a kocsim utasterében. Egy zöttyenőnél a golyó leesik, és begurul a fékpedál alá, minek következtében én balesetet okozok. A felelősségem nyilvánvaló, egy rendőri intézkedés során mégsem büntethetnek meg, ha a zsandár kiszúrja a golyót az utastérben.
A bekövetkezett eredmény (baleset) szempontjából lényegtelen a lábbeli kialakítása, ha a pedálok kezelését bizonytalanná teszik (a fentebb általad említett jogszabály alapján).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!