Tényleg kell a friss jogsisoknak T jelzés az autójukra? Bőv. Lent
wázz de bírom amikor fa*zságokkal tömik az ember agyát...
köszönöm szépen a válaszokat
Ez nálunk, Romániában van így (meg még biztosan máshol is), itt egy évig kell viselned egy sárga alapon fekete felkiáltójelet az első és hátsó szélvédőn jobb alsó, illetve bal alsó sarokban. De ez tételesen megtalálható a közlekedési rendszabályzatban, vagyis aki vizsgára megtanulja, az elvileg nem tudja nem észrevenni.
De nem kell ahhoz törvényt tudni, hogy kötelező-e vagy sem, itt minden 10. autón felkiáltójelet látni, ha nem volna kötelező, senki nem hordaná. Már csak azért sem, mert ahogy már írták, minden barom vérszemet kap tőle, és muszáj neki leelőznie, mert ciki egy "cuclis" után menni. Ezt még súlyosbította, hogy újoncként városon kívül mindenhol a megengedett sebességnél 20 km/h-val lassabban kell menni, így állandóan a féket kellett taposnom, mert minden kanyarban, hídon és szembeforgalomnál került egy marha, aki a jelzés miatt mindenképp le akart előzni. Kénytelen voltam már újoncként szabályt szegni, és 90-nel járni, így kb. csak minden 3-4. előzött meg.
Szóval szerintem Magyarországon nem kötelező, különben arról mindenki tudna.
Nem kell felrakni, csak a fentebb írt korlátozások vannak ( 18év+ külföld, 2év gyakorlat+ utánfutó), bár személy szerint hülyeségnek is tartom az ominózus T betűt, mert ha egyszer felrakod, elég nehezen imádkozod le a kocsiról, esetleg festékkel együtt, ha meg le is jön, meglátszik a nyoma hogy 1-2 évig mégis volt oda ragasztva valami.
Amúgy meg 2 hete van meg a jogsim, azóta vezetek sokszor és nem tartok fel egyáltalán senkit, szóval ha nem mondom hogy friss a jogsi, sokan nem mondanák meg hogy milyen sofőr vezeti az autót, friss v gyakorlott.
Belejössz max. 1 hónap alatt.
T betű: bentről kell kirakni celluxszal én is így csinálom,így nem éri a rossz idő és leszedni is csak annyi, hogy lekapom a celluxot és már nem is vagyok tanuló :)
Én mást tapasztalok: amikor parkolok akkor meglepően sokan szokták kérdezni hogy segítsenek-e integetni, vagy arrébb álljanak, ilyesmi. Sáv váltásnál is segítőkészek, illetve ha elszúrom is talán jobban elnézik. Persze vannak köcsögök akik dudálnak, illetve valóban többen előznek meg, de ezzel nekem nincs bajom. Direkt olyan követési távot szoktam hagyni, hogy elém beférjenek így meg tudnak előzni ha akarnak. Ha nagyon menni akar hát menjen, mindannyiunknak jobb lesz úgy.
Eleinte féltem kitenni pont azért hogy ne szivassanak emiatt, de nagyjából 60-40% arány a segítőkészek javára. Akik meg dudál meg anyázik az lehet egyébként is anyázna... Egyszer rendőr megállított mert egy csöppet elszúrtam a macisajtnál az elsőbbség adást, és egyből mutattam neki a T-t meg hogy tudom hogy elszúrtam de nem szándékos volt és még tapasztalatlan vagyok, és nem volt semmi... Szóval talán ezért is jó. Ha látják a T-t talán nagyobb követési távot tartanak mögötted meg melletted, ami midnenkinek jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!