Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » A gyalogosé az elsőbbség, ha...

A gyalogosé az elsőbbség, ha zebra van?

Figyelt kérdés
Na szóval, csak hogy senki ne köthessen bele a kérdésembe: adott egy kereszteződés, zebra a gyalogosoknak, lámpák az autósoknak és a gyalogosoknak is. Viszont este 8-9 körül kikapcsolják a lámpákat. Ilyenkor mint az őrült száguldoznak ott az autók. Kérdésem az, hogy ebben az esetben, hogy nincs lámpa, ugye a zebra miatt a gyalogosnak van elsőbbsége? Tehát elvileg itt is meg kéne állniuk az autósoknak, amint látják, hogy valaki le akar lépni a járdáról.
2010. nov. 28. 20:16
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
46%
Elméletileg igen, de ilyenkor már nincs járőr, ha kamera esetleg van is, azon a sötétben nem igazán lehet kivenni bármit is, egyébként meg bizonyítsd be bárhogy is, hogy téged este tizenegykor az autós nem engedett előre a zebránál.
2010. nov. 28. 20:24
 2/18 anonim ***** válasza:
100%
Bár nincs járőr meg biztonsági kamera se sok van éjjei; de ha vkit zebrán vasalnak el , és ráadásul a megengedett sebesség felett "száguldozva" ugyanúgy mehet ő is a csíkoskák közé a böribe. Attól hogy este van és nem működnek a lámpák ugyan úgy érvényes a kresz!
2010. nov. 28. 20:33
 3/18 anonim ***** válasza:
64%

"Tehát elvileg itt is meg kéne állniuk az autósoknak, amint látják, hogy valaki le akar lépni a járdáról."

Nem. Csak akkor kell megállniuk, ha már leléptél, nem akkor, ha le akarsz lépni.

2010. nov. 28. 20:52
 4/18 anonim válasza:
74%

A "zebra" nem azt jelenti, hogy előtte mindig meg kell állni, azt sem, hogy a gyalogos oktalan állat módjára keljen át rajta, pl. hirtelen odaérve nem néz körül, átfut, stb.

Azt Jelenti viszont, hogy "fokozott figyelemmel" kell megközelíteni az autósnak, ésha átkelésre várakozik valaki, elsőbbsége van, bármikor elindulhat, a gépjárművel ilyenkor meg kell tudni állni.

Ha a lámpák villognak, mintha ott sem lennének, életbe lép a zebra, a jobbkéz szabály, a főutvonalra vonatkozó szabályol, akármi.

ha zebrán pl. valaki öngyilkos lesz, az autós sorsa azon múlik, hogy kimutatható -e fokozott óvatosság amivel közeledett, vagy átrontott az atkelőn.

Előző esetben fel fogják menteni, a másodikban mun. felfüggesztettet kap, kivéve ha legalább Audival volt, és államtitkárhelyettes a fszkalap.

2010. nov. 28. 21:06
 5/18 anonim ***** válasza:
73%
Az utolsó jól mondja, a média állandóan ferdít a témában, pl. ma is a Naplóban mondja a csaj, hogy "olyan sebességgel kell megközelíteni a KRESZ szerint a gépkocsivezetőnek a gyalogátkelőhelyet, hogy bármely körülmény között meg tudjon állni az autós, tehát már akkor is, ha a gyalogos a zebra felé fordul akkor is meg kell állni" HÁT QRVÁRA NEM ÍGY van, hanem ahogy előttem írták, ez kb olyan mint, hogy a kerékpárosok behajthatnak az egyirányúba szemből, bírom ezt a sok félretájékoztatást, egyébként sok gyalogos baromi figyelmetlen, múltkor két csaj ment át az út közepén átlósan! az útra nézve szép lassan, lesz@rva azt, hogy jön-e valami.
2010. nov. 28. 21:09
 6/18 anonim ***** válasza:
Bocs, nem az utolsó szólta a jót, hanem a 20:52-es (közben kommenteltek, mire megírtam)
2010. nov. 28. 21:11
 7/18 A kérdező kommentje:

20.52! Tudtam, hogy most is bele lehet valamibe kötni a megfogalmazásomban :D Na mindegy, a lényeg, hogy azt akartam írni, hogy ha lelépek, nem azt, hogy ha le akarok lépni... Szeretem az efféle szőrszálhasogatást :D

Mindenesetre köszi mindenkinek a választ, ezek szerint egyáltalán nem jogos ilyenkor, hogy az autósok 60-70-el száguldoznak, mi gyalogosok meg várunk 5-10 perceket, hogy átjuthassunk..

2010. nov. 28. 21:27
 8/18 anonim ***** válasza:
100%
Mellesleg a gyalogosok is megérnek egy misét, mert olyan töketlen mind, hogy hihetetlen. Képesek 10 perceket állni a zebránál és hiába villogsz, mutogatsz, intgetsz, lassítasz, csak akkor hajlandóak elindulni, ha már megálltál...
2010. nov. 28. 21:43
 9/18 anonim ***** válasza:
65%

ige4n, én is ezt tapasztalom, egy ideig olyan szépen megálltam sokszor, na most már elfogyott a türelmem és inkább nyomom a dudát, ha olyan a helyzet, de a frász fog ott állni és megvárni amíg eldönti h lelép vagy nem lép ... eszméletlen a legtöbb komolyan

nekem amúgy még régen az oktatóm úgy tanította, hogy a zebrát úgy kell megközelíteni, hogy a gyalogosnak esze ágában se legyen lelépni még csak véletlenül se, és így akkor nem lehet baj .. na hát ebben sok igazság van

2010. nov. 28. 22:58
 10/18 anonim válasza:

Kedves Kérdező!

Modjál már egy ,(1)helyet, ahol 10 percig kell álldogálni,

akár Budapesten?

Főleg éjszaka, hol kell 20 sec.-nál többet tanakodni?

Amúgy tényleg fura gyalogosok vannak, a kedvencem az a típus aki azt szeretné vésetni a fejfájára, hogy "Igaza Volt", szerintem már előre elkészíttetik.

Messziről felismerni az ilyet, arcán sértett elszántság, lelép, akármi van, majd odanézni azért nem mer, de kimért lassú léptekkel halad, ha meghal is.

Általában az utolsó előtti autó előtt lép le.

Gyakran megyek gyalog is, de eszembe nem jutna valakit arra kényszeríteni, hogy vigyázba álljon a féken.

Az ellentettje is igaz, van sok olyan autós, aki még gyorsít is.

Mint mindent, ezt a kérdést is csak egy idegileg rendben lévő,nem állandóan szellemileg, anyagilag megbszott-alázott társadalomban lehetne rendezni, ahol a közízlést nem az Aktív, és a Blikk alakítja.

2010. nov. 29. 04:43
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!