Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Hogyan tudom indítványozni,...

Hogyan tudom indítványozni, vagy tanácsolni egy tábla átnevezését Magyarországon angolról magyarra való rossz lefordítása miatt?

Figyelt kérdés
Kifejezetten a "várakozni tilos" táblát szeretném átneveztetni "itthagyni tilos" táblára. Szerény véleményem szerint a tábla pontosan a gépjárműnél való várakozást nem tiltja, hanem annak otthagyását.

febr. 1. 06:17
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
79%
#18 Vagyok. Arra kívántam utalni, hogy a kérdésnek ugyanannyi értelme van, mint a tojás/tojat értelmezésnek.
febr. 2. 09:54
 22/25 BringaManó ***** válasza:

jó, nyugodtan, abba most nem akartam belefolyni, csak a te válaszodban lévő probléma miatt jajdultam fel...

és a műveltetővel való ütközés is csak vélt probléma – amit szintén a nyelvhasználat igazol (mármint azt, hogy valójában nem probléma, nem ütközés).

febr. 2. 15:08
 23/25 A kérdező kommentje:

A KRESZ szerint, a megállni tilos tábla hatálya alatt autóval megállni csak forgalmi vagy műszaki okból szabad (például dugó alakul ki egy útszakaszon).

A várakozni tilos tábla hatálya alatt ezzel szemben meg lehet állni, és meg lehet várni a:

ki- és beszállást (például, ha iskolánál felvesszük a gyereket),

a ki- és berakodást (például áruszállítás esetén), illetve

egyéb okot, de legfeljebb 5 percig, ha a járművezető a járművét addig nem hagyja ott

febr. 6. 06:56
 24/25 BringaManó ***** válasza:
75%

tök egyszerű: a kreszben definiálják a megállást meg a várakozást:

III./

d) Megállás: járművel a be- és a kiszálláshoz, vagy a folyamatos fel- és lerakáshoz szükséges ideig, illetőleg – ha a vezető a járműnél marad – egyéb okból legfeljebb 5 percig történő egy helyben tartózkodás.

e) Várakozás: járművel a megállásnál hosszabb ideig történő egyhelyben tartózkodás.

az első a rövidebb, a második a hosszabb, és az ezekre vonatkozó tiltó/korlátozó táblák ezekről a definiált tevékenységekről szólnak.

az abszolút nem kavar be, hogy pl. egy járművel(!) való MEGÁLLÁS közben te magad(!) éppen "várod"-e a gyereket, vagy te(!) "várakozol"-e a jármű mellett 2 percig. ettől az még nem minősül _várakozásnak_, mármint a kresz szerinti, járművel való várakozásnak.

ennek melyik része nem világos, melyik részével nem értesz egyet? megtaláltad-e a definíciókat?

febr. 6. 07:29
 25/25 eddiboy ***** válasza:
100%
A tábla nevét, ahogy az egész magyar KRESZ-t, nem angolból fordították. Ráadásul így ismeri mindenki 50+ éve, és a KRESZ-ben el van magyarázva a jelentése.
febr. 6. 14:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!