Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Hogyan tudom indítványozni,...

Hogyan tudom indítványozni, vagy tanácsolni egy tábla átnevezését Magyarországon angolról magyarra való rossz lefordítása miatt?

Figyelt kérdés
Kifejezetten a "várakozni tilos" táblát szeretném átneveztetni "itthagyni tilos" táblára. Szerény véleményem szerint a tábla pontosan a gépjárműnél való várakozást nem tiltja, hanem annak otthagyását.

ma 06:17
A kérdező szavazást indított:
Szerintem az "itthagyni tilos" pontosabb lenne a tábla nevét illetően
Szerintem a "várakozni tilos" megnevezés könnyen megjegyezhető, jól lett angolról magyarra fordítva, és valóban a gépjárműnél való várakozást tiltja
Szerintem a "várakozni tilos" megnevezés - bár nem lett megfelelően lefordítva - valóban a gépjárműnél való várakozást tiltja
Szerintem a "várakozni tilos" megnevezés nem a gépjárműnél való várakozást tiltja, hanem a gépjármű várakoztatását egy adott helyen
Szerintem a "várakozni tilos" megnevezés nem a gépjárműnél való várakozást tiltja, hanem a parkolóőr várakoztatását, aki arra téved
Szerintem a "várakozni tilos" megnevezés nem lett jól angolról lefordítva, és egyéb fordítási ötleteim vannak (leírnám a válaszok közé)
6 szavazat
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
81%

A KRESZ szerint, a megállni tilos tábla hatálya alatt autóval megállni csak forgalmi vagy műszaki okból szabad (például dugó alakul ki egy útszakaszon).

A várakozni tilos tábla hatálya alatt ezzel szemben meg lehet állni, de:

csak a ki- és beszállás idejére (például, ha iskolánál felvesszük a gyereket),

a ki- és berakodás idejére (például áruszállítás esetén), illetve

egyéb okokból legfeljebb 5 percig, ha a járművezető a járműnél marad.

Mindkét fogalom így rögzült milliónyi magyar (és külföldi) autóvezető fejében. Ebben az esetben mennyire releváns infó, hogy a fordítás pontos-e?

ma 07:26
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem a tábla nevenek nem kell az angol elnevezéssel maradéktalanul egyeznie, és összességében jól kifejezi a tiltás lényegét. Nem csak az autó otthagyásának tilalmarol van szó, hanem az 5 perces idokorlatrol.
ma 07:31
 3/13 anonim ***** válasza:
77%
Miért is jellene az angolt alapul venni? A vikág nem úgy épül fel, hogy van az angol. Az szép és jó. Az összes többi az alja nép. Némethez, oroszhoz, spanyolhoz, lengyelhez sem kell igazodnunk.
ma 07:57
 4/13 A kérdező kommentje:

Tisztelt válaszadók, köszönöm szépen a válaszokat!

Elnézést kérek, a kérdésemet sikerült nem a legpontosabban megfogalmazni. Ahogyan azt a szavazás is mutatja, csupán vélem a fordítás személyesen általam nem megfelelő mivoltját, mely fényében szeretném azzal a személlyel, vagy szervvel eldöntetni ötletem helyességét, aki, vagy ami egyébként képes is változtatni a tábla elnevezésén, és arra irányulna egyébként a kérdés, hogy ki vagy mi, vagy hogy érem el ezt a személyt, vagy szervet?

Más szóval - bár a jelenlegi válaszokkal kifogásom nincs - óvakodom a gyakori kérdések válaszadóival általánosságban véve az ötletem helyességéről vitatkozni. Azt nem is szabad. Inkább csak felkeresném a megfelelő szervet, és az igényemet számukra bemutatni, vagy javasolni.

ma 07:57
 5/13 anonim ***** válasza:
100%
Egyébként honnan veszed, hogy fordítás lenne?
ma 07:58
 6/13 anonim ***** válasza:
85%
"óvakodom a gyakori kérdések válaszadóival általánosságban véve az ötletem helyességéről vitatkozni" Pedig hát az ötleted helyességét érdemes legelőször tesztelned, kedves Kérdező.
ma 08:04
 7/13 anonim ***** válasza:
90%
A jelenlegi KRESZ, amiben ezt a táblát is meghatározták, a KPM és a BM együttes rendelete volt. A KPM-et nehezen éred el, viszont utódja a mostani ÉKM (Építési és Közlekedési Minisztérium), ezen belül Kerékgyártó János a közlekedési hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkár, az ő hatáskörébe kell, hogy tartozzon a KRESZ bármilyen jellegű módosítása.
ma 08:06
 8/13 anonim ***** válasza:
81%
Mint írják, itt nem szükséges nyelvészkedni, megvan a definíció, hogy eme szókombináció alatt mit kell érteni. Aki nem érti, hogy ezt kell érteni, az legfeljebb a sóhivatalba mehet.
ma 08:11
 9/13 anonim ***** válasza:
36%

Ha ezeken változtatni akarnál, a kezdete és vége szavak elgelyezésének lenne értelme. Osztrákiábsn pl. így van. Nem azt teszik ki, hogy húsz méter. Ettől eddig. Persze ehhez két tábla kell.

És mintha ott Halt felírat lenne a stoptáblán, az oroszoknál meg cirill betűs.

ma 08:24
 10/13 anonim ***** válasza:
ma 08:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!