Hogyan tudom indítványozni, vagy tanácsolni egy tábla átnevezését Magyarországon angolról magyarra való rossz lefordítása miatt?
A KRESZ szerint, a megállni tilos tábla hatálya alatt autóval megállni csak forgalmi vagy műszaki okból szabad (például dugó alakul ki egy útszakaszon).
A várakozni tilos tábla hatálya alatt ezzel szemben meg lehet állni, de:
csak a ki- és beszállás idejére (például, ha iskolánál felvesszük a gyereket),
a ki- és berakodás idejére (például áruszállítás esetén), illetve
egyéb okokból legfeljebb 5 percig, ha a járművezető a járműnél marad.
Mindkét fogalom így rögzült milliónyi magyar (és külföldi) autóvezető fejében. Ebben az esetben mennyire releváns infó, hogy a fordítás pontos-e?
Tisztelt válaszadók, köszönöm szépen a válaszokat!
Elnézést kérek, a kérdésemet sikerült nem a legpontosabban megfogalmazni. Ahogyan azt a szavazás is mutatja, csupán vélem a fordítás személyesen általam nem megfelelő mivoltját, mely fényében szeretném azzal a személlyel, vagy szervvel eldöntetni ötletem helyességét, aki, vagy ami egyébként képes is változtatni a tábla elnevezésén, és arra irányulna egyébként a kérdés, hogy ki vagy mi, vagy hogy érem el ezt a személyt, vagy szervet?
Más szóval - bár a jelenlegi válaszokkal kifogásom nincs - óvakodom a gyakori kérdések válaszadóival általánosságban véve az ötletem helyességéről vitatkozni. Azt nem is szabad. Inkább csak felkeresném a megfelelő szervet, és az igényemet számukra bemutatni, vagy javasolni.
Ha ezeken változtatni akarnál, a kezdete és vége szavak elgelyezésének lenne értelme. Osztrákiábsn pl. így van. Nem azt teszik ki, hogy húsz méter. Ettől eddig. Persze ehhez két tábla kell.
És mintha ott Halt felírat lenne a stoptáblán, az oroszoknál meg cirill betűs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!