Léteznek olyan körforgalmak Magyarországon, esetleg Európa más országaiban, ahol nincs elsőbbsége a bent haladónak?
Azt tudjuk, hogy a KRESZ nem ír olyat, hogy a körforgalomban haladónak elsőbbsége lenne, azonban én még sosem találkoztam olyan körforgalommal, ahol nem lett volna elsőbbségadás tábla kihelyezve a bejáratainál. Szóba kerül egy ismerősömmel ez a téma, de egyikőnk sem tudott példát felhozni.
Ti találkoztatok már ilyennel, ismertek ilyen körforgalmakat?
"Aki már a körforgalomban közlekedik, csak akkor élvez elsőbbséget a körforgalomba belépő járművekkel szemben ha minden behajtásnál szerepel az „elsőbbségadás kötelező” tábla is (melynek kitétele a vonatkozó rendelet szerint Magyarországon kötelező)."
"a Magyarországon alkalmazott szokás, hogy a "körforgalomban bent lévőnek van elsőbbsége" nem általános. Olaszországban és Franciaországban is előfordulnak jobbkéz-szabály elvén működő körforgalmak"
Magyarországon csak lámpás és villamosos kereszteződés van, ahol esetleg nincs elsőbbsége a bent haladónak.
Lámpással találkozhatsz pl. a Megyeri híd budai oldalán, illetve Győrben és Szegeden több helyütt.
Villamosossal leginkább Szegeden és Hódmezővásárhelyen találkozhatsz.
Külföldön lehet olyan, ahol a belépőknek van elsőbbsége. Pl. Franciaországban, a párizsi Diadalív körül, ahol jobbkézszabály van.
Én úgy tudom, Franciaországban eleve minden körforgalomban a jobbról becsatlakozó útról érkezőnek elsőbbsége van a körforgalomban haladóval szemben.
Legalábbis 30 éve, amikor ott vezettem, még így volt.
Köszönöm a válaszokat. Franciaországban még nem jártam, de ha egyszer arra visz a sors autóval, akkor már tudni fogom, hogy mi a helyzet.
#3 Igen, lámpásat ismerek én is. Ezt kihagytam a kérdésből. Mifelénk nemrég épül egy ilyen körforgalom, és nagyon szeretem. sokkal folyékonyabb a forgalom tőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!