Németeknél miért jó ez a közlekedésakadályozó politika?
A technika megvan ahhoz, hogy jobb legyen, és gördülékenyen menjen minden, pl dánoknál láttam, hogy amelyik óron nagyobb a forgalom, ott a lámpa segíti a haladást, és ha oldalról jön valaki, akkor azt kiengedi, de a fő csapáson hosszabb zöldeket ad.
Németeknél annakellenére, hogy kommunikálnak a lámpák, van útburkolati szenzor, meg kamera ami figyeli az aktuális forgalmat, azt tapasztalni, hogy inkább úgy vannak összehangolva, hogy minden lámpa pont megállítsa az embert, ha betartja a sebességhatárokat. Leginkább minden lámpánál álljon az autós legalább 1 percet. Egy ismerős mesélte, hogy 30 lámpa van a munkahelye és a lakása közt, itt 30 perc csak pöfögéssel telik.
Emellett még vannak a 10 másodperces zöldek, de láttam már rövidebbet is, ami megmutatta, hogy "zöldvoltam", itt ugye átlag német vezetőkkel számolva átmegy egy autó, az is sárgán(jól meg kell gondolni, hogy a Gas der vagy das, majd szépen betenni sebességbe, itt már sárga, majd elindul).
Ez kinek jó? Az autósnak nem, a városnak sem hiszem, hogy jó a sok pöfögve álló autó. Ugy még sokaknak nincs start-stopp rendszer.
Ha meg van, akkor még rosszabb a helyzet, mert Otto Normalverbraucher megvárja, hogy a sárga után biztos zöld jön-e, és amikor erről megbizonyosodott, akkor nyühünyhühü, hagyja indítózni a kotlát, majd elindul.
Ezt megtudom erősiteni. Olyan szinten nincs zöld hullám a városokban (sem), hogy katasztrófa. De még a nagyobb főútakon sincs. De hát mit is várunk olyanoktól, akik azt sem tudják, hogy autópályán jobbra kéne tartani...
Két ünnep közt jöttünk haza, Ausztriában kiszedett minket a rendőr, mondván, hogy valaki bejelentte (nem vicc, telefonon!), hogy jobbról mentem el a szélső sávban a középső sávban haladó mellett. Mondom a rendőrnek igen, ott mentünk el, mert a bal szélsőben 120-szal ment, a középsőben meg 100-zal aludt, miközben a jobb szélső sáv vagy 800 méteren üres volt előttem. Azt mondja azt tilos. Mondom tudom, hogy tilos, mint ahogy az is, aki nem tart jobbra és a középső sávban bambul. Kérdezem, akkor nyilván ők is kapnak büntetést majd mind. Azt mondja nem tudnak vele mit csinálni, mert már annyian csinálják, hogy nem tudják kordában tartani, igy inkább hagyják... Mondom neki ez szép. De a szerencsém az volt, hogy nem volt róla videó, igy csak megállitott figyelmeztetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!