Hogy magyarázzám el egy buta nőnek, hogy a kuplungnak és az alternátornak semmi köze egymáshoz?
Autószerelő vagyok, és a sógornőm (a menyasszonyom húga) megkért, hogy nézzem meg az autóját, mert minden reggel lemerül az akkuja. Kiderítettem, hogy az alternátor a ludas, és egy barátomon keresztül felújíttattam nagyon jutányosan, 10 ezerért. A saját munkámért nem kértem pénzt, csak azt a 10 ezret, amiért a kolléga felújította.
Néhány nappal később kuplunggal volt problémája, és akkor is hozzám jött először, de elküldtem, mert nem volt rá időm. Aztán elvitte egy másik szerelőhöz, ahol 400 ezret fizetett a kuplung és kettőstömegű cseréért, és azóta mindenkinek azt híreszteli, hogy én rontottam el az autóját az alternátorral, mert azelőtt nem volt baja a kuplungnak.
Most erre a rövid vagy a hosszú választ kéred? Azért a magyar nyelvről a 19. századra kb. kikiáltották, hogy a pesti magyar az irodalmi nyelv, pont. Ettől függetlenül tájszavak még léteznek. Én mondjuk személy szerint nem támogatom, hogy ekkora országnak annyi dialektusa legyen, mint amennyi pl. a kisebb Írországban van szabadság címén, meg engem is idegesít, amikor egy borsodit értek, csak nem úgy mondanám, vagy egy székelyt konkrétan nem is értek meg, pedig állítólag magyarul beszél, de el kell fogadni, hogy minden próbálkozás ellenére nem homogén a magyar nyelv használata. Ne mondd, hogy a Te környékeden a nagymamád nem használt soha olyan szót, amit mondjuk máshova költözve az új ismerőseid ne értettek volna.
A műszaki szaknyelv meg abszolút "szuper" ilyen szempontból, mert sok szakma tele van német jövevényszavakkal, főleg manapság sok más szakmában meg úgy gondolják az emberek, hogy minek megpróbálni magyarul érthető szót találni (még szakfordítók sem mindig erőlködnek), úgyis érti mindenki az angol megfelelőjét. És akkor vedd hozzá, hogy az angol nyelv művelése még belföldön sem volt komolyabban felügyelve, nemhogy a gyarmatokon, ha az amerikai minden generátort alternátornak akar hívni, mert szerinte szinonima és nem érdeklik az apróságok, akkor vannak annyian, hogy megtehetik.
Én például sem amerikai nem vagyok, sem szábóúcsi.
Fogalmam nem volt mi az az alternátor, amíg nem írtátok - pedig sem mai csirke nem vagyok, sem műszaki analfabéta.
Valami váltakozó feszültséggel kapcsolatos holmi rémlett a kifejezést olvasva, eszembe nem jutott volna egy egyenfeszt előállító generátorra gondolni...
Gondolhattam volna, ha konkrétan tudom, mi az az alternátor. De nem tudtam, csak halványan rémlett valami az AC > Alternating Current > alternátor vonalon...
Na mindegy, nem lényeges, csak próbáltam jelezni, hogy Budapestinek nem feltétlenül jelent ez a kifejezés valamit...
Jó, azért nem feltétlenül kell burkoltan lehülyézni.
Nyilván ha érdekel, ráguglizok.
Nyilván ha fontos, utána nézek.
Nyilván ha jelentősége van, ha rejtvényt akarok fejteni, vagy ha nincs jobb dolgom éppen, akkor magamtól is tudom, hogy az alternálás valamilyen módon a váltakozáshoz kapcsolódik.
A mondandóm nem erre vonatkozott, sikerült teljesen elsiklanod a valódi tartalom mellett. Vagy csak szándékosan akartál hülyének beállítani, nem tudom.
Megpróbálom a kedvedért lassabban körülírni, mit is akartam mondani - bár gyanítom, nem kéne ezt erőltetnem feléd.
Szóval.
Autóval kapcsolatban én, pesti proli gyökér, még sosem hallottam ezt a kifejezést. Nem, nem nézek sorozatokat, filmeket is inkább magyarul. De, beszélek angolul, sőt németül is elmakogok, de igazából az idegen nyelvű autós szakkifejezések sosem tartoztak az érdeklődési körömbe.
És nem, nem érdekelt a kérdés annyira, hogy ráguglizzak. Már csak azért sem, mert ha én, mint suttyó panelproli, aki kölyökként tucatnyi Trabit, Kispókot meg Skodát buherált szana meg széjjel, nem találkoztam ezzel a kifejezéssel, akkor nem is akarok már. Már nem buherálom az autóimat, és az a tudás, ami van, nekem elég. Nem akarok haladni a korral.
Persze lehet hogy igazad van és hülye vagyok. Vagy buta, vagy nem is tudom, mire akartál célozni vagy utalni - de nem, a kérdést egyszer elolvasva nem mozdult meg bennem semmi konkrét az alternátorra.
A gémeskútról hallottam.
Sőt, hajtási engedélyről is, mert annyi vidéki van itt, hogy gyakran jön szembe.
Alternátor most először.
- a buta pesti paraszt
"Nyilván ha érdekel, ráguglizok.
Nyilván ha fontos, utána nézek."
Nyilván annyira azért fontos, hogy ezt a litániát is ideírtad, de annyira nem, hogy mellőzd az értetlenkedést és a kötözködést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!