Mennyire szabályos jogilag, ha panel lakásból tölteném hosszabbítóval az elektromos autót?
Budapesten lakom, de Pécsen fogok tanulni szeptembertől. Minden héten járnom kell haza, és használnám az autót városon belül is.
Úgy fog kinézni egy hetem, hogy heti 2x 250km autópálya, és heti 4x10-15km.
Havi minimum 2200km-t megyek.
Jelenlegi dízel 3.0 autómmal ez havi 120 ezer ft üzemanyag, és fél évente teljes olajcsere szűrőkkel, plusz a kopó alkatrészek, amik egy elektromosban nincsenek. Szerintem nem túlzás, ha kijelentem, hogy havi 150 ezer ft az autó fenntartása. Arról nem is beszélve, hogy Bp-en a parkolásra is költök sokszor, ami egy elektromos autónál jelenleg ingyenes.
Arra gondoltam, hogy eladnám a jelenlegi autóm 5 millióért, és vennék egy teslát használtan.
3-4 évig még teljesen garanciális lenne, elmegy pályatempóval is 400km-t, összkerék, 500le feletti teljesítmény, stb…
Minden tökéletes lenne, az egyetlen gond, hogy nem kertes házban lakom.
Otthoni sima konnektorról 16 óra alatt feltölt, ami nem lenne probléma. Ez kerülne kb 3 ezer ft-ba, 30 ezer helyett.
2,5 év alatt megtérülne a ráfizetés ára, és az autó is tartani fogja nagyjából az árát.
Első emeleten lakok, zsákutca legvégén. Az ablakom alatt parkolok közvetlen, nincs járda sem, garázs sor van szemben, alattam pedig egy földszinti lakó, semmi más.
Mennyire szabad olyat, hogy lelógatok egy hosszabbítót (1. emeletről), és feldugom az autót? Természetesen szépen elvezetve, balesetmentesen, ha kell, leragasztva, vagy sínben elvezetve.
Az utcai töltőkön már nem éri meg tölteni, 5l-es fogyasztásra jönne ki, 1l helyett, mintha otthon tölteném.
Vagy bármilyen egyéb ötlet?
Budapesten nincs gond, van kertes ház, de az oda-vissza utat nem tudná az autó.
Garázs nincs eladó, de ha lenne is, nem venném meg 8-10 millióért. Az autó ára is sok, sosem vennék ennyiért, de a spórolás miatt így az ésszerű.
Ha megtartom a mostani autóm, vagy cserélek egy 5-6l-es fogyasztásúra, akkor is elbukok 4 év alatt minimum 4 milliót, így inkább ezt előre beletenném, és prémium autóznék.
Szerinted egy akármilyen 3 literes dízelt le fog váltani egy 1.4 szívóra, ha jelenleg 500 lóerős Teslával szemezget?:D
Nekem gyanús, hogy itt nem feltétlenül a racionalitás vezérli a kérdezőt, csak próbálja megmagyarázni magának, miért ésszerű döntés az újabb szebb jobb autó.
>így inkább ezt előre beletenném, és prémium autóznék.
Amúgy azt halkan megjegyzem, a Tesla csak árban és teljesítményben prémium. Presztízsre sem épp az (eléggé megosztó márka), kényelmre sem, összeszerelési és anyagminőségben sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!