Létezik egyszerű módszer egy nagyobb teljesítményű elektromos készülék bekapcsolásakor fellépő hirtelen nagy áramlökés kivédésére, hogy az áramköri kismegszakító ne oldjon le ?
Az a kismegszakító mikor lett beépítve?
Lehet egy csere is megoldaná. Ha nagyon öreg a kismegszakító, már lehet nem tudja ténylegesen a 15A-t és kevesebbre is leold.
Megkaptad a módszert: csere.
Mit érdekel, hogy miért? Talán villamos készülékek szakirányon tanulsz harmaddiplomásként?
Az a vicc, hogy egy hosszabb, illetve vékonyabb kábel, ellenállása folytán jobban korlátozza az áramot, így elindulhat a gép.
Más kérdés, hogy üzem közben már nem olyan jó, ha melegszik a kábeldob.
Annak meg érdekessége, hogy feltekerve jobban melegszik, mert rosszabb a hőelvezetés.
Lehetne olyan trükk, hogy csak az indulás idejére beiktatni a nagyobb ellenállást, utána relével áthidalni.
Vannak lágyindító modulok, NTC + relé, vagy triac szabályzott felfutással, utóbbi inkább kefés motorokhoz.
Na idézni akartam és véletlenül elküldtem ... :D
"Miért old le kisebb áram esetén egy öregebb megszakító ?"
Szóval a kismegszakítóban (is) melegednek az alkatrészek, ki vannak téve a környezeti hatásoknak is valamennyire, mert nem teljesen szigetelt, vízmentes a burkolatuk, tehát por, nedvesség beléjük juthat (40-50 éven keresztül). Szépen lassan tönkremennek a fém alkatrészek és a műanyag részek is elöregszenek.
Nekem is így volt nemrég. A bojler bekapcsolt, leverte azt a kismegszakítót amit 40 éve nem vert le egyszer sem és amikor vissza akartam kapcsolni, akkor belül szétesett a kismegszakító és vissza sem lehetett már kapcsolni, ki kellett hívnom az e-ont.
Ha tényleg olyan öreg a kismegszakító akkor mindenképpen cseréltesd ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!