Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Mit gondoltok a tervezett...

Mit gondoltok a tervezett 2026-os KRESZ módosításról?

Figyelt kérdés

Amit én kifogásolhatónak tartok (kivonat a Telex cikkéből):

- Tilos lesz veszélyesen megközelíteni más közlekedőt akár hossz-, akár oldalirányból. Ez vonatkozik a zebrán áttekerő bringásokra és a piroson átszaladó gyalogosokra is, magyarul hiába nincs elsőbbségük ezekben az esetekben, ugyanúgy az autós lesz a hibás a veszélyes megközelítésük miatt.

Oké, jól hangzik, hogy végre kedvezni próbálnak a kerékpárosoknak az oldaltávolság kötelező megtartásával, de ki dönti majd el, hogy vajon veszélyesen közel volt-e hozzá vagy sem? Ha 1 méter oldaltávolságot hagy, akkor az veszélyesebb, mintha csak 0,8 métert hagyott volna? Hogyan ellenőrizhető ez? Vagy majd minden szubjektíven, amilyen kedve van éppen a biztos úrnak?

- Új alapelv, hogy a jelzőtábla magasabb rendű, mint a jogszabály. Erre egy egyszerű példa: körforgalomban nem lehet parkolni, de ha van kijelölt parkoló, igen.

Ez mögött szimplán nem értem a logikát. Gyakorlatilag ezzel azt mondják, hogy ha hibásan van valami kitáblázva, akár olyan szinten, hogy az balesetet okoz, akkor nem a kitáblázó a hibás, hanem a közlekedő. Ez abszurdum.

- A közlekedőnek figyelemmel kell lenni a nála védtelenebb közlekedőre. Védtelenebbnek számít a kamionhoz képest a személyautó is, az autóhoz képest a motor vagy a kerékpár, és a biciklihez képest pedig a gyalogos. Külön csoportot alkotnak a legvédtelenebb közlekedők: a gyerekek, idősek, gyengén látók, kerekesszékesek, vagy a felismerhetően ittas személyek is.

Na persze, és majd honnan ismerem azt fel, hogy a sarkon álló Manci néni gyengénlátó-e? Sokan még szemüveget sem hordanak, miközben a lábukig nem látnak el. És ezt most nem poénból írtam, mert tényleg így van.

A másik, hogy személyautóval megyek és berobban elém egy kerékpáros takarásból, akkor erre hogy a p.ba figyeljen az ember? Egyáltalán mi az, hogy legyek figyelemmel a védtelenebb közlekedőre? Eddig nem így kellett közlekedni, mert szerintem igen?

- A bizalmi elv is bekerül az új KRESZ alapelvei közé, ami azt jelenti, hogy minden közlekedő számíthat arra, hogy a szabályokat a többi közlekedő is betartja. Itt is érdekesek a kivételek: a bizalmi elvet nem lehet alkalmazni a legvédtelenebbeknél, például egy gyalogátkelőhely pirosánál labdát pattogtató kisgyereknél, és azoknál sem, akikről üvölt, hogy magasról tesznek a szabályokra, például az autópálya dúvadjaira.

A bizalmi elv alapján készült az egész eddigi KRESZ, szóval ez ebben a formában szimplán hülyeség, hogy bekerül a KRESZ-be. Aztán hogyan van, hogy számítanom kell a többiek betartják a szabályokat, de közben mégsem kell számítanom rá, mert deviens emberkék nem biztos, hogy betartják? Csak én nem értem, hogy mit akarnak ezzel mondani?

- A fenntarthatóság alapelve szintén új elem lesz, ami azt jelenti, hogy a közlekedőknek kerülni kell a szükségesnél nagyobb környezeti terhelést. Az említett példák szerint ide tartozik az, [...] ha valaki a ház előtt az ivóvíz-hálózatból származó vízzel mossa az autóját.

Hát köszi, és akkor mivel mossam az autómat? A koszos szennyvízzel? Eleve nincs is ilyen szolgáltatás, hogy szürkevizet vezessenek be a házamhoz.

[link]

2024. jún. 15. 20:31
1 2 3 4
 21/31 BeefEater ***** válasza:
100%

Nagyrészt jó ötletnek tartom, de annyira nem tűnik forradalmi változásnak.

Viszont:

"Az említett példák szerint ide tartozik az, [...] ha valaki a ház előtt az ivóvíz-hálózatból származó vízzel mossa az autóját."

Tehát akkor ezentúl a környezetvédelem jegyében nem moshatom saját magam az autómat? Vagy kutat kell fúratni autómosáshoz? És ráadásul az autómosók is az ivóvíz-hálózatból veszik a vizet amit használnak, így ennek nem sok értelme van. Valami pontosítás jó lenne, hogy mit is akart a költő...

2024. jún. 17. 11:18
 22/31 anonim ***** válasza:
#21 Szerintem a vizes dolgon nyilván finomítani fognak. Pl. én amikor a motoromat mosom,teljesen jogos, hogy ne a köztéri ivókút melleti lefolyóba facsarjam az olajas rongyot, mert úgy néz ki a kút, hogy egy kis tárolóba folyik a plusz víz gombnyomás után, ami billentéssel üríthető, de általában az meg van telve, és abból iszik a kutya. Nyilván nem oké afelett kifacsarni az olajos rongyomat. Hanem mondjuk a felmosóvödörbe, amit leviszek magammal a lakásból, és a vödröt majd a vécémbe ürítem, nem oda, ahonnan a kutya is ihat.
2024. jún. 17. 11:27
 23/31 anonim ***** válasza:
Ja, meg ugye vízszámla. Mert ugye a köztéri ivókút (gondolj a régi kék csapokra, ami minden településen van a mai napig, vagy Budapesten az említett új acél csapokra) ingyen ad vizet. Azért, hogy megtöltsd a melegben a palackodat (kb. októbertől márciusig ezek nem is működnek), meg megitasd a kutyádat sétáltatás közben. Nem arra van, hogy szinte ipari mennyiségű vizet ingyen felhasználva lemosd vele az autódat, mert aláállsz a vödörrel, és kb. 10 ember által felhasznált mennyiséggel teletöltöd a vödröt, és ezt talán nem is egyszer a folyamat során. Mossa mindenki az autóját azzal a vízzel, ami után fizeti a vízszámlát.
2024. jún. 17. 11:38
 24/31 BeefEater ***** válasza:
100%
Elsőre én is úgy olvastam, ahogy te #22-23, de második olvasatra nem úgy néz ki, hogy ez a köztéri ivókutakat jelenti. A saját kerti csapodra kötött slagból is az "ivóvíz-hálózatból származó víz" folyik.
2024. jún. 17. 11:46
 25/31 anonim ***** válasza:
80%
a KÖZÚTRA vonatkozó rendelkezések gyűjteménye, ne akarja megmondani hogy a SAJÁT KERTEMBEN mit csinálok az autómmal. :D
2024. jún. 17. 11:55
 26/31 anonim ***** válasza:
Szerintem a "ház előtt" az egy pongyola megfogalmazás, mivel ugye még nincs jogszabályba emelve, és a "telek előttöt" jelenti, azaz a közterületet. Nem a saját kertedet.
2024. jún. 17. 11:57
 27/31 anonim ***** válasza:
#25 Azt nyilván nem is mondhatja meg. Azért várjuk már meg, hogy mi lesz a jogszabály, mielőtt egy nemhivatalos dolgokat lejegyzetelő újságíró szavaiból a legrosszabbat feltételezzük, ahelyett, hogy jó polgárok lévén keressük a logikát és a jogalkotói szándékot.
2024. jún. 17. 11:58
 28/31 anonim ***** válasza:
80%

#27 Miért várjuk?

1. ők bejelentették hogy ekkor fog élesedni anélkül hogy BÁRMI készen lenne..

2. ebben az országban mikor volt olyan az elmúlt 20 évben hogy BÁRMI jogszabályi változással JOBB lett volna az élet? Mert szerintem nem történt ilyen. :D

2024. jún. 17. 14:43
 29/31 A kérdező kommentje:
#26 Arra gondolsz, hogy ezzel csak a panelek előtti kocsimosást akarják korlátozni? Habár így sem értem, hogy hogyan fogják ezt ellenőrizni és mi értelme van. Ha tényleg csak a közterületre fog ez vonatkozni, akkor a családi házak udvara esetén továbbra is lehet majd ivóvízzel mosni a kocsit és az ugyanúgy bejut a csatornahálózatba, ergo semmit nem oldottak meg vele. A másik dolog, hogy honnan szerezzen az ember ivásra nem alkalmas vízet és amúgy ha az jut be a csatornahálózatba, az nem sokkal szenyezőbb?
2024. jún. 17. 14:59
 30/31 anonim ***** válasza:
0%
#28 Azért várjad, mert már 2024-ben 2026-ra ígérnek valamit, semmi garancia nincs arra, hogy ebből 2028-ig is lesz bármi. Azért lássuk már tisztán a helyzetet, eddig a rengeteg online hírportál közül EGY tudósított bármit, eléggé pongyola megfogalmazásban. Elég hülyének kell lenned, ha úgy viselkedsz, mintha ez készpénz és szinte törvény lenne. Amikor azt sem tudod, mit is mondtak, amiből az a szöveg lett, amit olvastál, és senki más nem is tudósított erről.
2024. jún. 17. 16:33
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!