Ki az a kalapos sofőr?
Szoktam hallani, hogy a béna sofőröket kalapos sofőröknek hívják.
Miért nevezik így, honnan ered ez a kifejezés? Ha valaki kalapban ül a volán mögé, akkor az akadályozza a vezetésben?
Beleszámít-e ebbe a kategóriába a sima téli-, vagy baseballsapka?
Én télen szoktam vezetni sima sapkában, de nem érzem, hogy rosszabbul menne a vezetés. Ráadásul régen a hivatásos sofőrök mindig kalapban vezettek.
A vaksikra szoktuk mondani. Aki annyira nem lát a saját szemétől, mintha szemébe lenne húzva egy széles karimájú kalap. Mondjuk én sofőrnek is csak a hivatásosat hívom, kamionoson, buszsofőrön és taxison pedig még soha nem láttam fejfedőt.
A kalap nem ugyanaz, mint a sapka. Az elegáns hivatásos sofőrök "kalapja" inkább sapka, és éppen csak annyi szemellenző volt rajta, hogy ne süssön a szemébe a nap, és azért nem húzták rá rendesen a homlokukra.
Régen a Wartburgokba volt ilyen falusi paraszt ember akinek nagy fekete kalapja volt.
Azt jelenti hogy egy buta falusi paraszt.
Köszönöm a válaszokat.
Közben találtam egy fórumot, ahol azt írják, hogy azért hívják ennek, mert aki kalapban, és kabátban vezet, az nem érzi otthon magát az autójában, így nem is tud jól vezetni. De ez azért sántít, mert mi van ha csak fázik?
Ez a kalapos Skodás magyarázat a legközelebbi szerintem, és a 2-es.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!