Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Ki az a kalapos sofőr?

Ki az a kalapos sofőr?

Figyelt kérdés

Szoktam hallani, hogy a béna sofőröket kalapos sofőröknek hívják.

Miért nevezik így, honnan ered ez a kifejezés? Ha valaki kalapban ül a volán mögé, akkor az akadályozza a vezetésben?

Beleszámít-e ebbe a kategóriába a sima téli-, vagy baseballsapka?

Én télen szoktam vezetni sima sapkában, de nem érzem, hogy rosszabbul menne a vezetés. Ráadásul régen a hivatásos sofőrök mindig kalapban vezettek.

2024. máj. 8. 10:04
 1/8 anonim ***** válasza:
56%
2024. máj. 8. 10:25
 2/8 anonim ***** válasza:
56%

A vaksikra szoktuk mondani. Aki annyira nem lát a saját szemétől, mintha szemébe lenne húzva egy széles karimájú kalap. Mondjuk én sofőrnek is csak a hivatásosat hívom, kamionoson, buszsofőrön és taxison pedig még soha nem láttam fejfedőt.

A kalap nem ugyanaz, mint a sapka. Az elegáns hivatásos sofőrök "kalapja" inkább sapka, és éppen csak annyi szemellenző volt rajta, hogy ne süssön a szemébe a nap, és azért nem húzták rá rendesen a homlokukra.

2024. máj. 8. 10:33
 3/8 anonim ***** válasza:
73%
Leginkább falusi öreg bácsik vezetnek (vezettek) kalapban. Nekik lassúak a reflexeik és nincsenek nagy forgalomhoz és bonyolultabb csomópontokhoz szokva.
2024. máj. 8. 12:30
 4/8 anonim ***** válasza:
23%

Régen a Wartburgokba volt ilyen falusi paraszt ember akinek nagy fekete kalapja volt.

Azt jelenti hogy egy buta falusi paraszt.

2024. máj. 8. 15:48
 5/8 anonim ***** válasza:
81%
#4 És a legbutább, legparasztabb természetesen a nagy faluban él.
2024. máj. 8. 16:10
 6/8 anonim ***** válasza:
70%
Leginkább skodával jártak. Fogalommá is vált a "kalapos skodás".
2024. máj. 8. 21:32
 7/8 anonim ***** válasza:
56%
#6 Ezt nem cáfolnám, mert igazad van, de tegyük hozzá, hogy ez azért volt, mert mire sok embernek pénze lett autóra, a Skoda volt a népautó már. (Azt váltotta a Swift.) Tehát erre futotta. A kalapnak meg megvolt az a szimbolikája, hogy én ÚRVEZETŐ VAGYOK, meg az is, hogy magasabbnak tűnik az ember, meg magasabbnak érzi magát, önbizalom. És pont ez a rutintalan, de túlzott önbizalommal átjárt vezetés járult hozzá ahhoz, hogy a kalapos sofőr (ezzel még mindig bajom van, sofőr az csak a hivatásos!), kalapos skodás kifejezés elterjedt.
2024. máj. 11. 00:24
 8/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Közben találtam egy fórumot, ahol azt írják, hogy azért hívják ennek, mert aki kalapban, és kabátban vezet, az nem érzi otthon magát az autójában, így nem is tud jól vezetni. De ez azért sántít, mert mi van ha csak fázik?

Ez a kalapos Skodás magyarázat a legközelebbi szerintem, és a 2-es.

2024. máj. 13. 09:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!