Ha egy autó jobbra akar kanyarodni, de mögötte a jobb oldalon a bicikli sávban jön egy bicajos, akkor kinek van elsőbbsége?
#10: sokat bicajozok budapesten, én sokkal jobban szeretem, ha besorolnak elém, mert akkor ki tudom kerülni balról.
Az viszont nagyon szar, amikor keresztben megállnak kanyarosád közben, mondjuk egy gyalogos miatt, elfoglalják a kerékpársávot, meg az autós sávot is.
Autóval meg ha egyszer megálltál, szar helyzetben vagy, mert barmikor megjelenhet egy kamikáze 30-al jobbról, ha nem vagy a padka mellé húzódva
Azért az nagyon nem mindegy, hogy a közeledő biciklis elé tolod be az autót, vagy a már a kerékpársávon tartózkodó autó képez fizikai akadályt a biciklis előtt.
A buszsávba sem sorolhatsz át, ha ott éppen jön egy busz, de ha a szabályokat betartva átsoroltál, és akkor érkezik a busz "beáll a sorba", az már nem elsőbbségi helyzet.
A kerékpársávban érkező kerékpáros "falka" minden tagjának elsőbbsége van, az autósoknak kell megvárni azt, amíg elvonulnak.
A jobbra elkanyarodó olyankor feltarthatja a mögötte érkező többi járművet, az a közlekedés része.
Nekem azért fura ez a helyzet, mert ha az autós jobbra akar kanyarodni, akkor ugye a jobb sávban kéne mennie. De az - jelen helyzetben - bicikli sáv, így abba nem mehet.
Ha viszont úgy nézzük, hogy a biciklis ugyan abban a sávban megy mint az autós, csak a neki kijelölt jobb oldalon, akkor meg olyan mintha az autó mögött menne, és akkor el kell engednie a kanyarodót.
Én is megkérdezem: van jogosítványod, vagy még csak tanulod a KRESZ-t?
Semmi furcsa nincs abban, hogy a közlekedési sávot elhagyó jármű elsőbbséget ad a másik közlekedési sávban közlekedőknek, amelyeknek az útját keresztezi
Ez így logikus, és így a legegyszerűbb.
A kerékpársáv helyén lehetne gyalogút, vagy járda, és az ott közlekedő gyalogosnak is elsőbbsége van.
A biciklis nem ugyanabban a sávban közlekedik, neki speciálisan van egy kijelölt terület.
Ni történne, ha egy sávban közlekednének?
Az autó indexel, lassít, érkezik a biciklis. Megelőzheti?
Igen, de szigorúan csak balról, jobbról előzni tilos!
Jobbról a balra kanyarodni szándékozó előzhető, ha annak megvannak a feltételei, és a balra indexelőt tilos balról előzni. - és ez is egy logikus kivétel
#13: ahogy a buszsávbn kötlekedő busz is kerülheti balról a jobbrakanyarodásra váró autót, a biciklis is kerülheti balról az előtte levő akadályt.
Megnézném, szerinted hogy kell végigmenni biciklivel a kiskörúton, amikor a biciklisávon PARKOLNAK autók, szerinted meg kell várni, amíg előkerül a sofőr és méltóztatik elhúzni onnan, vagy esetleg át kell sétálni biciklivel az autó tetején?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!