Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Romániában miért nem alakul(t)...

Romániában miért nem alakul(t) ki a magyarországihoz hasonló kerékpárosvédelem?

Figyelt kérdés

Ugye Magyarországon számos főútvonali szakaszról ki vannak tiltva a kerékpárosok. A közútkezelők szerint ezt egyrészt biztonsági szempontok indokolják, mivel a nagy forgalom és a 90-nel haladó gépjárművek veszélyeztetnék a kerékpárosok biztonságát (hogy ez mennyire van így, ha mind a kerékpározók, mind a gépjárművezetők betartják a rájuk vonatkozó szabályokat, inkább hagyjuk). A biztonság érdekében a közút kezelője akkor is kihelyezi a tiltást, ha ezzel a kerékpárosoknak hatalmasat kell kerülnie (pl. 4-es, 6-os főutak mentén található települések között).

Romániában ezzel szemben nincs hasonlóra példa. A legveszélyesebb, legforgalmasabb főútvonalak esetén sem merül fel, hogy ki kellene tiltani a kerékpárosokat. Azért is furcsa ez, mert a román autópályáhálózat hossza arányaiban töredéke a magyarnak, vagyis alig vannak olyan főutak, amelyeket a gyorsforgalmi út tehermentesít.

Mi az oka az eltérő szemléletnek? Azonos kultúrkör, a II. vh. után hasonló történelmi fejlődés, hasonló közlekedésszervezés jellemzi a két országot.

2023. dec. 11. 09:09
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
45%

8: "itt mi nem tudhatjuk, hogy más országban mik a jogszabályok"

Ki az a "mi"?

Ahogyan a kérdező romániai magyar, úgy a válaszolók között is lehetnek ilyenek, akik tudják ezt.

Ne szorítsuk be őket a román nyelvű vagy romániai magyar kisebbség által fenntartott magyar nyelvű fórumokra. Pláne, ha pont a magyarországi és romániai szabályozás/szokások összevetése a kérdés lényege.

2023. dec. 11. 13:07
 12/13 A kérdező kommentje:

#10 Neked mi jár a fejedben?

A #2-es válaszoló állított valamit, mire én - úgy érzem - megfelelő stílusban megkértem, támassza alá igazát, egyúttal bemutattam egy forrást, ami ha nem is bizonyítja, de azt sejteti, hogy tévedett a kérdésben.

Ha számodra ez "fikázás", akkor az nagyon szomorú képet fest arról a szociokulturális környezetről, amelyben nevelkedtél, különösen a vitakultúrát illetően.

2023. dec. 11. 13:20
 13/13 anonim ***** válasza:
100%

Én amit észrevettem, hogy Romániában sok olyan út van, ahol jól járható, aszfaltozott útpadka van.

Példa:

[link]

Magyarországon nem nagyon láttam ilyet. Ez lehet egy ok.

2023. dec. 11. 22:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!