Romániában miért nem alakul(t) ki a magyarországihoz hasonló kerékpárosvédelem?
Ugye Magyarországon számos főútvonali szakaszról ki vannak tiltva a kerékpárosok. A közútkezelők szerint ezt egyrészt biztonsági szempontok indokolják, mivel a nagy forgalom és a 90-nel haladó gépjárművek veszélyeztetnék a kerékpárosok biztonságát (hogy ez mennyire van így, ha mind a kerékpározók, mind a gépjárművezetők betartják a rájuk vonatkozó szabályokat, inkább hagyjuk). A biztonság érdekében a közút kezelője akkor is kihelyezi a tiltást, ha ezzel a kerékpárosoknak hatalmasat kell kerülnie (pl. 4-es, 6-os főutak mentén található települések között).
Romániában ezzel szemben nincs hasonlóra példa. A legveszélyesebb, legforgalmasabb főútvonalak esetén sem merül fel, hogy ki kellene tiltani a kerékpárosokat. Azért is furcsa ez, mert a román autópályáhálózat hossza arányaiban töredéke a magyarnak, vagyis alig vannak olyan főutak, amelyeket a gyorsforgalmi út tehermentesít.
Mi az oka az eltérő szemléletnek? Azonos kultúrkör, a II. vh. után hasonló történelmi fejlődés, hasonló közlekedésszervezés jellemzi a két országot.
"A biztonság érdekében a közút kezelője akkor is kihelyezi a tiltást, ha ezzel a kerékpárosoknak hatalmasat kell kerülnie (pl. 4-es, 6-os főutak mentén található települések között)."
Én mondjuk ezt nem kerékpáros-védelemnek nevezném, hanem kerékpáros-szívatásnak.
Majd ha a két település között kiépül a kerékpárút, vagy van a közelben normális minőségű földút, akkor nevezhetjük a főútról való kitiltást kerékpáros-védelemnek.
Ettől függetlenül a kérdésed jogos.
Eltérő kultúra vagyunk. Nálunk ez az agyonszabályozott, "állam bácsi mindentől megvéd" szemlélet uralkodott el. Náluk úgy látszik nem.
#2 Nálunk=Románia?
Mutatnál példákat, ahol kint a tábla? Vagy ha jogszabály tiltja a főúti kerékpározást, akkor linkelnéd?
Eddig egy helyen találtam tiltást, mégpedig a 7G jelű főúton, de ott is csak az utolsó pár száz méteren, ami konkrétan egy AUTÓPÁLYA-FELHAJTÓ.
"Drumurile naționale și europene sunt deschise spre a fi folosite de bicicliști și circulația pe acestea se interzice doar în cazul în care există indicatoare respective."
Ezt egy román biciklis oldalon találtam, ha csakugyan így van, tévedsz.
#6 Egyrészt a kérdés legalább annyira vonatkozik Magyarországra, mint Romániára, ugyanis a két ország bizonyos szempontú összevetése zajlik. Nem az volt a kérdésem, hogy Romániában egy dolgot miért X módon csinálnak, hanem hogy mi az oka annak, hogy ugyanazt a dolgot Magyarországon Y módon, míg Romániában X módon csinálják.
Másrészt pedig mint te is írtad, ez egy MAGYAR fórum, többnyire MAGYAR tagokkal. A határon túli magyar nemzetíségű személyek minden kétséget kizáróan a magyar kategóriába esnek, függetlenül állampolgárságoktól. Ugyanannyi joguk van itt lenni és kérdezni, válaszolni, mint neked a Budapest VI. kerületében található szuterén egérlyukból. Több kategóriában láthatjuk, hogy aktívak. Természetesen a magyar nyelvet értő románoknak, szerbeknek és az országukra vonatkozó kérdéseknek is helye van, amennyiben megfelelően bírják a magyar nyelvet, de nyilván ez felettébb ritka.
#7 Nem is azt írtam, hogy nincs jogod itt lenni, hanem az, hogy itt mi nem tudhatjuk, hogy más országban mik a jogszabályok?! Nem egy hasonló kérdést írtok ki ilyenekkel kapcsolatban, de ezt csak az ottani fórumokban tudhatják, mert sok dologban full más a jogrendszer mint Magyarországon.
A kérdésed pedig az volt, hogy "Romániában miért nem alakul(t) ki?" Tehát ezt az ottaniak tudhatják!
#8 Én Magyarországon élő és innen származó magyar vagyok. A #2 válaszoló azonban minden bizonnyal romániai magyar, így esetleg féltelelezhető, hogy tud ezt-azt ebben a témában, főleg, hogy valamit biztosra állított.
De ha nem így lenne, akkor sem értem, miért ne tudhatná valaki más? Ha én magyar állampolgárként Magyarországon élek, fogalmam sem lehet a tádzsik jogról?
"Ha én magyar állampolgárként Magyarországon élek, fogalmam sem lehet a tádzsik jogról?"
Akkor hajrá , ásd bele magad! Ahogy látom úgyis nagyon ráért ! 🤣🤣🤣🤣
A 2-est még szépen lefikáztad, most meg dicséred? 🤣
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!