Indokolt, ha a rendőrautós megállít és megbüntetnek, mert nincs rajtam biztonságiöv?
Az övek az kocsimban egyszerűen nem biztosítanak hosszra, nem tudom becsatolni az a helyzet. El vagyok hízva az tény, de ilyenkor tényleg megállítanak ha meglátnak?
Büntethető vagyok ilyen helyzetben?
Igen.
Azonban tudnod kell, hogy öv nélküli autóvezetéshez kizárólag orvosi kezdeményezésre, majd annak jóváhagyása után mehetsz autopályára. De milyen kondíciók szerint, arról fogalmam sincsen. Viszont a KRESZ szabályozza ezt is.
Anélkül (igazolás) a bizontsági-övet és rendszerű használatát számon kérik, de van toleránsabb rendőr is akivel megbeszéli ezt az ember és demonstrálva szemlélteti a helyszínen a rendőrnek a biztonsági öv nem bekapcsolható a látható okok miatt... elnéző lehet és nem kapsz büntetést és lehet még nincs semmi retorzió sem, mindennek ellenére orv. igazolás nélkül hiába látják a helyzetet ez nem szabálykövető gépjárművezetési módszer és előírt követelmény.
Igen.
"(4) * A külön jogszabályban meghatározott M1, M2, M3, N1, N2, N3 kategóriájú gépkocsiban, amelynek meghatározott üléseit biztonsági övvel kell felszerelni, továbbá olyan járműben, amelynek üléseit biztonsági övvel szerelték fel, az ülésen utazó személynek a biztonsági öv becsatolásával kell magát rögzíteni.
(5) * Nem kell becsatolni a biztonsági övet:
a) a hátramenetben közlekedő gépkocsi vezetőjének;
b) a taxi gépkocsi vezetőjének, ha taxi üzemmódban utast szállít;
c) a mentő gépkocsi betegellátó terében utazóknak, ha a becsatolás a beteg állapotának romlását okozhatja, a betegellátást akadályozza;
d) a lakott területen menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban;
e) a lakott területen kívül menetrend szerinti személyszállítás végző autóbuszban, ha álló utasokat is szállíthat;
f) az autóbuszban szállított 3. életévét még be nem töltött gyermeknek;
g) annak, aki külön jogszabályban * meghatározott orvos által kiállított igazolással rendelkezik."
"Büntethető vagyok ilyen helyzetben?"
Igen, és meg is érdemled, akár minden nap.
Mielőtt végleg beleringatod magad, hogy részedről elfogadható magatartás a törvénysértés, érdemes megnézni ezeket a videókat.
Az igazán tökös legények Superman módjára röpködnek a csattanó és száguldó karosszériák között. Bolond, aki nem ezt választja, csak a kislányok akarnak balesetben a karosszérián belül maradni:
https://www.youtube.com/watch?v=2Yu16L7pPII
https://www.youtube.com/watch?v=TYP31KokOq4
Egyébként meg holnap veszel egy ilyet, olcsó, nem leszel törvénysértő és működik az öv is:
Tessék ilyet venni és meg van oldva.
Molnár Krisztián te vagy az?
Leraktad a jogsit?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!