Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Miért értelmezik így egyesek...

Miért értelmezik így egyesek a Kresz 54. paragrafusát?

Figyelt kérdés

Ez ugye azt mondja ki, hogy "kerékpárral a KERÉKPÁRÚTON...ahol ilyen nincs...az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni"

Azt vettem észre, hogy egyesek (kizárólag autóval közlekedők) ezt úgy értelmezik, hogy amennyiben van azonos viszonylaton kerékpárút, akkor azt kell használni, barmilyen távol is legyen a konkrét úttesttől (1. értelmezés)

Szerintem azonban teljesen egyértelmű, hogy amennyiben nincs az út mellett KÖZVETLENÜL haladó kerékpárút, akkor használhatom az utat kerékpárral (2. értelmezés).

Példa: a BuBa használatával kerékpárúton el lehet jutni Budapestről, Budaörsről, Törökbálintról Biatorbágyra. Ezt a távot azonban megtehetem az 1-es főúton is. Tegyük fel, érkezik egy biciklis Budakeszi felől a 8102-es mellékúton, majd nyugat felé fordulna az 1-esen, hogy eljusson Biatorbágyra. Neki honnan kellene tudnia, hogy 2 kilométerrel arrébb van valami kerékpárút? Sem tájékoztató jellegű kitáblázás, sem tiltás az 1-esen.

Melyik a helyes értelmezés?

2023. júl. 13. 10:54
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:

#20: Ugye akkor csak fotelkreszproffesszorkodsz itt évek óta és nem használsz egyéni közlekedési eszközöket? Pont ez volt a kérdés. Elsőnél ott a párhuzamos vonalvezetés, igen az, amit annak gondolsz, majd elkanyarodik, ha odébbmész az utcaképen látni is fogod, ahogy a benzinkút mögött a táblát is. Ami már nagyjából 50 m-re van az úttesttől, az még párhuzamosnak számít vagy nem? Mi a határ?

Másodiknál ott a gyalog és kerékpárút közvetlenül a kereszteződés előtt. Közvetlenül a linkelt helyen.

2023. júl. 19. 06:54
 22/27 Alex Fly ***** válasza:

@21: attől, hogy a benzinkút mögött halad, még pont a lényeg hiányzik: azon a kerékpárúton ugyanoda jutsz, mint az úttesten haladva? Megvannak a szükséges kapcsolatok a kereszteződésekben? Azau röviden: képesge kiváltani a kerékpárút az úttestet egy adott kerékpáros számára? Ha igen, akkor azon kell közlekednie. Ha nem, akkor nyilván ott fog menne, ahol eljuthat a céljához.

A második képen pedig még mindig nincs kerékpárút -a gykpút nem az. És annak használata nem minden esetben kötelező...

2023. júl. 19. 08:26
 23/27 anonim ***** válasza:

#22: Ezért kérdezem. Mi számít annak, nem tudsz válaszolni továbbra sem. Az én véleményem szerint az, a biciklis szerint nem. Mert nem ott megy, miért nem?

Második gyalog és kerékpárút, szintén adott a kérdés, mi lehet az indok, hog ynem ott megy, mert (ismét csak saját vélemény) követi az út nyomvonalát, tehét ott kellene menni.

2023. júl. 19. 11:46
 24/27 Alex Fly ***** válasza:

@23: mondtam, mi lehet az ok: a bringainfra nem arra vezet, amerre a kerékpáros megy. Vagy egyszerűen nincsenek kiépítve a csatlakozások arra, amerre tovább kíván menni.

A gykpút esetében pedig -ha a balesetveszély nem lenne elég ok- sok esetben csak akadályozza a kerékpáros közlekedést.

2023. júl. 19. 14:14
 25/27 anonim ***** válasza:

#24: Egy út egy irányba vezet a Duna és a vasúti töltés között, nincs alaternatíva, nem tud másfelé menni. Nézd már meg légy szíves az utcaképet.

Gykpút: Értem, tehát akkor melyek azok a kresz szabályok, amelyeket kényelmi szempontok alapján ignorálni lehet?

Megint eljutottunk oda, hogy igazából nincs rá magyarázat, cska szimplán lesz/rja a delikvens a szabályokat, mert neki úgy tetszik.

2023. júl. 20. 08:48
 26/27 Alex Fly ***** válasza:

@25: jó, akkor az első eset nem kérdés.

A gykpútnál pedig azt hiszem, félreértesz valamit. Senki nem akarja ignorálni a KRESZ egyetlen pontját sem -a gykpút ignorálásáról írtam, pont a KRESZ alapján.

2023. júl. 20. 11:54
 27/27 anonim ***** válasza:

#26: De kérdés, mert a gyakorlatban nem használják, nem eseti, "előfordul" jelleggel, hanem általánosan.

Te hát vagy nincs egyértelmű szabályozás, vagy a kerékpáros ugy általában nincs tisztában a szabályokkal. Nem hinném, hogy a gyenge morál még ilyen téren is 90% körül lenne azért.

2023. júl. 21. 06:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!