Ha az úttesten van biciklisáv is, meg autós is, akkor a zebránál csak az autósnak kötelező elsőbbséget adni vagy a biciklisnek is?
Akár van biciklisáv, akár nincs és csak az úttest szélén mennek lehúzódva a biciklisek, nem adják meg az elsőbbséget zebránál a gyalogosnak, akkor sem, ha mellettük az autó vezetője már megadta.
Eleinte azt hittem, csak tiszteltlenek, de már ennyi ilyen eset után elgondolkodtam, hogy lehet egyszerűen csak én tudtam rosszul és csak az autósokra vonatkozik a szabály és a biciklisekre nem?
Nekem a kedvencem:
Ahol lakom párhuzamosan megy járda, kerékpárút és rendes út.
A kereszteződéseknél a kerékpárosoknak elsőbbsége van a becsatlakozó útról érkező, keresztező járművekkel szemben. Ezért lassítás nélkül vágódnak ki a kocsik elé, akár megkapják az elsőbbséget akár nem, fennhangon hőbörögve hogy elsőbbségük van.
Közben a járda is keresztezi a kerékpárutat, rendesen tábla + zebra van felfestve a kerékpárosoknak. Na itt még az életben nem láttam kerékpárost sem lassítani, sem elsőbbséget adni. Simán rád csengetnek vagy ordítanak hogy kerékpárút nem járda. Miközben konkrétan egy zebrán kelek át.
Én meg úgy látom, hogy megyek a bicikli úton ami keresztez egy utat (mellette gyalogos átkelő, zebra is van és ugye bicikli út is, amin éppen megyek)
Kint a tábla a biciklisnek (ez esetben nekem), hogy elsőbbségadás kötelező, ezért lassítani szoktam, mert jobban kocsik. MAJDNEM AZ ÖSSZES MEG SZOKOTT ÁLLNI és várni, hogy menjek, pedig NEM NEKEM VAN ELSŐBBSÉGEM.
na jó, az alapvető hülyeség, hogy ahol párhuzamos gyalogos átkelő és bicikli út is van, ott a biciklisnek ne legyen elsőbbsége, a gyalogosnak meg igen, mert ha épp ugyanakkor és oda egy gyalogos is, akkor ugye annak elvileg elsőbbsége van, de CSAK AKKOR ha egyértelműen át menni akar, nem akkor ha a közelben lődörög. És a gyalogos is körül KELL, hogy nézzen, tévedés, hogy csakúgy vaktában mehet, leléphet mert "úgyis elsőbbsége van".
Amikor pedig kocsival vagyok, akkor ilyen helyeken nagyon figyelem, hogy a biciklisnek van-e szeme az elsőbbségadás kötelező táblához, hátha megszokásból le sem lassít, mert a kocsik úgyis meg szoktak állni.
Emlékszem is amikor egy ilyen helyen jött, lassított egy biciklis, én meg nem álltam meg neki, nekem volt elsőbbségem a táblák szerint, szemben is és mögöttem is megálltak az autók. Mert sokan egyszerűen már azt hiszik, hogy a biciklisnek mindig elsőbbsége van.
Amikor éppen biciklin vagyok, akkor egyszerre idegesítő, hogy ne akarom tartani, hogy megadom az elsőbbséget, erre muszáj mennem, mert minden autó megáll. Bár még mindig jobb mintha fordítva lenne.
Csakhogy! Nem szabadna arra szoktatni a biciklist, hogy hiába van mint neki, hogy elsőbbségadás kötelező, de úgyis megállnak, mert ha ez túlságosan elterjed, akkor elég egy autó aki meg úgy gondolja, hogy nem neki kellett volna megállnia, nem jó érvelés a biciklis szemszögéből, hogy "de hát nem szoktak állni"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!