Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Le lehet kérni valahogy a...

Le lehet kérni valahogy a jogsira vonatkozó orvosi alkalmassági bizonylatot?

Figyelt kérdés
Külföldön kérik ezt, ezért kérdezem. Úgy tudom Magyarországon a jogsi érvényességével egyenlő az orvosi alkalmasság érvényességi ideje. Help?

2023. ápr. 19. 13:23
 1/4 anonim ***** válasza:

Mi van?

A magyar jogosítványt europában mindenhol elfogadják

Milyen országról van szó?

2023. ápr. 19. 13:37
 2/4 anonim ***** válasza:

Fordítva, a jogosítvány az orvosi alkalmassági érvényességi idejéig érvényes.

Megnéztem, nálam EESZT-n sincs fent, csak a háziorvosnál történt látogatás ténye látszik

2023. ápr. 19. 13:42
 3/4 anonim ***** válasza:

Zavarban vagyok, nem tudom, magyar vezetői engedélyről kérdezel-e? Ha igen, akkor nem értem, mit jelent, hogy ’úgy tudod, hogy Magyarországon…’? Ha orvosi alkalmassági papírt és vezetői engedélyt emlegetsz, úgy gondolom, akkor van vezetői engedélyed; ha magyar, nézd meg!

Néhány évvel ezelőttig eltérő lejárati idő volt az előlapon (azt mutatta, meddig érvényes személyazonosításra), és a hátlapon (ott a járműkategóriáknál az egészségügyi alkalmasság határideje szerepelt.)

Mivel sokan elnézték az érvényességet, az előlapot nézték (annál is inkább, mert az magyar dátumformátumú), ez pedig hosszabb volt, mint a vezetésre jogosító egészségügyi érvényességi idő, és nyugodtan vezettek lejárt egészségügyi engedéllyel; néhány év óta egyezik a kettő.

Nem tudom, hol kérnek orvosi alkalmassági papírt, ha van nemzetközi vezetői engedély, amelyen vezetésre jogosító, nemzetközi kódokkal jelölt járműkategóriánként, nem is magyar dátumformában, szerepel az orvosi alkalmasság időpontja? Minden, még a kódok is nemzetközi egyezményűek.

Ahhoz, hogy kapj vezetői engedélyt, szükség volt orvosi alkalmassági papírra. Azt két példányban kaptad; egyet odaadtál, egy nálad maradt. Ha nincs meg, nem gondolom, hogy az orvos ad pótlást. Ha tényleg szükséges, akkor csináltass újat; néhány perc a háziorvosnál. Annyi, hogy fizetni kell érte, ha még nem töltötted be az 50. életévet, akkor 7200 Ft-ot.

2023. ápr. 20. 12:20
 4/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Én is hasonlóan értetlenül álltam a kérdés előtt. Röviden annyi a történet, hogy Litvániában lakok, az asszony épp vezetni tanul. Van rá lehetőség, hogy kiváltsunk egy papírt, amivel én is lehetek "tanár", azaz tudnánk gyakorolni. Ehhez a papírhoz kérik a helyiektől az orvosi alkalmasságit. Még nem jártunk a dolog végére, remélem sikerül.

2023. ápr. 26. 22:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!