Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Jogosítvány orvosi alkalmasság...

Jogosítvány orvosi alkalmassági forduló?

Figyelt kérdés
Az tiszta hogy melyik korban mennyi évig érvényes az orvosi alkalmassági. Viszont úgy rémlik hogy nem a vizsgálat napjától számítják az X évet, hanem a születésnaptól. Ez igaz? Mert nekem 2 hónap múlva lejár az alkalmassági, viszont születésnapom 1 hónapon belül lesz. Ha 1 hónap várakozással 1 évvel később kell majd legközelebb mennem, akkor megéri...
2022. jún. 15. 07:30
 1/4 anonim ***** válasza:

Hát, nem. Akkor kell menned mikor lejár, nem egy hónappal később. Nem pluszba fogsz kapni, hanem rövidebb ideig lesz érvényes.

Mikor ezt bevezették, én 9 hónapot buktam. Te 11-et fogsz. De csak az első alkalomnál.

2022. jún. 15. 07:43
 2/4 A kérdező kommentje:
Nem 1 hónappal később megyek. 2 hónap múlva jár le, születésnap 1 hónap múlva, azaz van közte még 1 hónap így is.
2022. jún. 15. 08:32
 3/4 anonim ***** válasza:

Éppen ezért fogsz bukni egy hónapot.

Augusztusban jár le, tehát valamelyik év augusztusig lenne érvényes. Így viszont csak ugyanazon év júliusig lesz érvényes.

2022. jún. 15. 11:19
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Eszerint a nemsokára lejáró érvényesség még nincs a születésnapodhoz igazítva.

2017. január 1-én lépett hatályba a 441/2016. (XII. 16.) kormányrendelet 40. §-nak az a rendelkezése, hogy a vezetői engedély érvényességét úgy kell megállapítani, hogy a meghatározott időtartamon belül, a lejáratának hónapja és napja megegyezzen az ügyfél születési idejének hónapjával és napjával.

Egy példa: ha valakinek 2017. március 3-án járt le az egészségügyi alkalmassága, és a születésnapja május 4-ére esett, és az életkora és az alkalmassági csoport alapján 5 év hosszabbításra volt jogosult, akkor ha 2017. március 1-én elment alkalmassági vizsgálatra, akkor az 5 év azt jelentette, hogy 2022. március 1-ig kapta volna az alkalmasságot. De az új szabályozás miatt, a születésnapjához igazítva, a hónapnak és napnak május 4-nek kellett lennie, a határidőn belül. Ami nem lehetett 2022. május 4., mert az 5 évet jelentő 2022. március 1-én túl volt, így 2021. május 4. lett az új érvényesség.

És folytatólagosan, mindig annyi nap híján 1 évvel rövidültek volna az idők, ahány nappal a lejárat, egyben a születésnapja előtt ment volna vizsgálatra, hogy ne kelljen időt kihagynia, amikor nem vezet.

Ezt küszöbölték ki a 2021. július 1-én hatályba lépett módosítással; a módosító rendelet a 8/2021. (II. 19.) EMMI rendelet 2. §-a. Eszerint, már nem kell a meghatározott időtartamon (adott évszám) belül lennie a születésnaphoz kötött határidőnek: az előírt határidő a vizsgált személy határidőt követő első születésnapjáig túlléphető. Így már nem kell érdemben rövidülnie az időnek; sőt.

Ha pl. július 15-én van a születésnapod, és augusztus 10-én jár le a vezetői engedélyed, és az érvényességet az életkorod és alkalmassági csoportod alapján 10 évre kaphatod, akkor

• ha augusztus 5-én végezteted az alkalmassági vizsgálatot, vagyis a születésnapod után, akkor 2032. augusztus 5-én jár le a 10 év. Augusztus 5. nem lehet a dátum, mert a példában a születésnapod július 15-én van. A 2017-től 2021. közepéig érvényes szabályzás szerint 2032. július 15-ig kaptad volna az érvényességet, mert 2032. augusztus 5. nem volt túlléphető. A már módosított szabályzás szerint 2033. július 15-ig kaphatod, mert a 10 év 2032. augusztus 5-én jár le, de a határidőt követő születésnapodig átléphető.

• ha a példabeli születésnapod előtt, pl. július 13-án végezteted a vizsgálatot, akkor a 10 év 2032. július 13-án jár le. Július 13. nem lehet a dátum, mert a példában a születésnapod július 15-én van. A 2017-től 2021. közepéig érvényes szabályzás szerint 2031. július 15-ig kaptad volna az érvényességet, mert 2032. július 13. nem volt túlléphető. A már módosított szabályzás szerint 2032. július 15-ig kaphatod, mert a 10 év 2032. július 13-án jár le, de a határidő a határidőt követő születésnapodig átléphető.

2022. jún. 15. 23:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!