Megbünettek ma tilosban parkolásért. Piros tasak várt a szélvédőmön, de nem volt benne csekk, csak hogy helyszíni bírság kiszabására jogosult a közteres, aztán h"tájékozató közvetlen felejlentés megtételéről". 10 vagy 20 ezer forintom fogja bánni?
10 volt nekem fél éve, de csekk volt benne.
Ha feljelentettek, keresni fog a szabálysértési előadó. Nem te vezettél, ügy lezárva.
ennyire nem egyszerű, flottás autó, a flottakezelő meg nyilván nem kezd el maszatolni, hanem befizeti szónélkül a csekket amit kap, és majd majd ő számlázza ki nekem később. A kérdés, hogy miután a helyszíni 10ezerről lecsúsztam, 20ezerre ugrik e egyből a díjtétel?
itt azt írja "feljelentést követően 20 000 forint pénzbírságra számíthat." a cetlin meg az szerepel hogy egyből fel is jelentettek...nem pontosan értem, helyszíni bírság csak akkor jön szóba ha pont akkor érek vissza a kocsihoz amikor a közteres vizsgálgatja az autóm? semmi x napon belül fizessem be meg ilyenek? Pár éve véletlenül rokkant helyre álltam, akkor is ott volt a csekk a kocsin, nem egyből feljelentettek..
"helyszíni bírság csak akkor jön szóba ha pont akkor érek vissza a kocsihoz amikor a közteres vizsgálgatja az autóm?"
Én nem voltam ott az autónál, úgy kaptam helyszínit, de volt benne csekk.
Így lehet, hogy 20-ra számíthatsz.
𝐊ö𝐳𝐭𝐞𝐫ü𝐥𝐞𝐭-𝐟𝐞𝐥ü𝐠𝐲𝐞𝐥𝐞𝐭 a közlekedési szabálysértések közül csak a behajtási tilalomra, a korlátozott övezetre (zóna), és a kötelező haladási irányra vonatkozó rendelkezések megsértőit kötelezheti bírság megfizetésére.
↑ 1988. évi I. törvény a közúti közlekedésről 20. § (1) kg) és 11. f)
Ha valaki a várakozással a KRESZ – 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól – 41. szakaszában leírt tilalmakat szegi meg: megállást vagy várakozást tiltó tábla hatálya alatt; fényjelző készülék vagy jelzőtábla jelzésének az észlelését akadályozza; a jármű és az úttesten levő záróvonal vagy a jármű és az úttest másik szélén álló jármű között legalább három méter széles hely nem marad; kijelölt gyalogosátkelőhelyen, valamint a gyalogosátkelőhely előtt személygépkocsival, motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral, kerékpárral és kézikocsival 5 méter, egyéb járművel 15 méter távolságon belül, és sok más; ezekért csak 𝐫𝐞𝐧𝐝ő𝐫𝐬é𝐠 bírságolhat.
Ezek egy részénél jogszabály – 63/2012. (IV. 2.) Korm. rendelet az egyes közlekedési szabálysértések miatt alkalmazandó szabálysértési pénzbírság, illetve helyszíni bírság kötelező mértékéről 6. melléklete – határozza meg az egységes helyszíni-, illetve pénzbírság összeget; más részénél nincs ilyen: ott a Szabálysértési Törvény által megszabottan ötezer forintól ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírság szabható ki; ami hat hónapon belül újabb szabálysértés elkövetése esetén hetvenezer forintig terjedhet.
(Például, annak a tilalomnak a megszegésére nincs egységesen megállapított bírságösszeg, ha valaki lakott területen kívül járművel nem az úttesten kívül várakozik, bár lenne rá lehetősége.)
Nem tudom, milyen jellegű tilalmat szegtél meg, de 𝐤ö𝐳𝐭𝐞𝐫ü𝐥𝐞𝐭-𝐟𝐞𝐥ü𝐠𝐲𝐞𝐥𝐞𝐭 akkor szokott várakozó járművet bírságolni, ha a helyi önkormányzati rendelet szerinti zöldterületen áll. (Lehet zöldterület besorolású olyan hely is, ahol egy fűszál sincs.) Ilyenkor nem közlekedési szabálysértés, hanem környezetkárosítás címen szoktak bírságolni. Azt települése válogatja, hogy a kiróható, ötezer forinttól ötvenezer forintig terjedő lehetőségből milyen összeget állapítanak meg; csak az biztos, hogy ötezerrel maradék nélkül oszthatót; mert a bírságolt kérelmére azt lehet maradéktalanul átváltani közérdekű munkaórára vagy szabálysértési elzárási napra, illetve, meg nem fizetés esetén, a bíróság is így tudja maradéktalanul átváltani szabálysértési elzárásra. Van, ahol 20 ezer, van, ahol 30 ezer, és van, ahol több, akár 50 ezer a szokás; legalábbis, ilyen összegekről olvastam
Hát ez érdekes, mert engem közteres bírságolt. Megállni tilos tábla hatálya alatt, úttesten.
Ha nem fizeti ki, feljelentik. Illetve nála feljelentéssel indult. Az meg már rendőrségi hatáskör.
Persze akkor is ki lehet váltani közmunkára, de ennek nincs köze a közteresekhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!