Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Tanácsot szeretnék kérni...

Tanácsot szeretnék kérni benzinnel kapcsolatban?

Figyelt kérdés

20 éves suzukim van. Eddig a prémiummal tankoltam, beszélgettem benzinkutaknál férfiakkal,akiknek szintén idősebb kocsijuk van, ők a simát használják rövidebb utakra, és prémiumot hosszabb utakra. Nem nagyon merem a régi benzint használni, nehogy a gumi tömitések stb. tönkre menjenek, pedig rohadtul nem engedhetem meg magamnak a luxus benzint, főleg hogy már 800 ft-körül van. Rohadtul el vagyok keseredve, de újabb autót nem engedhetek meg magamnak. Szóval ti nyugodt szívvel mondanátok, hogy nyugodtan használjam az e 10-est? Vagy csak az e 5-öst?

Köszi!

2022. jún. 14. 09:12
 1/8 anonim ***** válasza:
19%

Nézd, nemsokára az olcsóbb benzin is ennyibe fog kerülni.

Ha se autóra, de még csak benzinre se telik, akkor szerinted mi a megoldás?

2022. jún. 14. 09:18
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Nem megy tönkre a gumi tömítés egyiktől sem, ezek olajálló "gumik" (viton), a hőtől mennek tönkre inkább, meg az idő, mozgás miatt.

Teljesen jó bele a legolcsóbb 95-ös.

Bnőm jut eszembe, aki szintén prémium extra full maxi repülőbenzint tankolt mindig egy kutas "jóbarátja" javaslatára, majd szépen elszivárgott a hűtővize 500km alatt, és megfőzte a motort.....

2022. jún. 14. 10:07
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Teljesen felesleges a prémium.

20 éves suzukinak már bőven jó az E10.

2022. jún. 14. 10:49
 4/8 anonim ***** válasza:
81%
Ne viccelj, egy 200 ezres autó gumitömítései tönkremennek 10 év múlva? Addigra rég a bontóban lesz vagy eladod. Minden autóba felesleges a prémium, kivéve a versenyzésre kitaláltakra, de ha olyat meg tud venni valaki, akkor nem gond a prémium sem. Ha tönkre is mennek ebben a gumitömítések, pár száz forintért veszel a bontóban, pár ezerért kicserélik. Sokkal olcsóbb, mint a prémium felára.
2022. jún. 14. 11:47
 5/8 anonim ***** válasza:

Egy ellenvélemény:

Korábban, 1999-es Mazdámba E5 benzint tankoltam. Most 2009-es Toyotámba szintén.

Más kérdés, hogy nekem ez anyagilag nem oszt nem szoroz.

2022. jún. 14. 12:08
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Nem kell aggódnod az E5 miatt.

Nekem 25 éves Suzuki Swiftem van. Engem is jól betojattak az E10 bevezetésekor a tájékoztatók. Nem facebook akárkik (nem is vagyok oda regisztrálva), hanem autós szakújságírók. Jövendölték, hogy lerakódás miatt előbb-utóbb be sem lesz indítható a motor (különösen ritkább használat esetén), rendszeresen cseréltetni kell a teljes üzemanyag ellátó rendszert. Továbbá, hogy a megevett (rozsdásodás) anyagok miatt benzinfolyások lesznek, sorra gyulladnak ki az autók menet közben.

Alapvetően a 2011-től gyártott modellekről állították biztosan, hogy jó etanoltűrők.

Hosszas keresgélés után rátaláltam egy svéd cikkre, a szerzők szinte minden autómárkának utánajártak, igen részletesen, modellekre, gyártási szakaszokra bontva. Háromféle „ítélet” volt: 1.) nem használható az E10 (legalábbis sok bajt okoz); 2.) nem tudtak meg biztosat a gyártótól, ezért ki-ki próbáljon érdekérvényesítő szervezet révén (pl. autóklub) nyomást gyakorolva a gyártóra választ kicsikarni; 3.) használható az E10.

Az volt az „ítélet” (felelős gyártói nyilatkozat alapján), hogy Suzuki estén, az enyémtől is idősebb autók esetén is, használható az E10. Mióta van, azt tankolom, az égvilágon semmilyen gondom sincs vele. (Adott motorsorozatok esetén 1988-tól, mások esetén 1992-től gyártottaknál lehet E10-et tankolni; utóbbi is 30 éves.) Később megjelent az ACEA (Európai Autógyártók Szövetsége) tájékoztatója is; Suzuki ügyben ugyanezt tartalmazta.

(A kerti kisgépekbe vásárolok E5-öst, van aminél elvileg még ez is gond, mert a gépkönyv szerint ólom- és etanolmentes benzin kéne bele. És? Még Jézus sem választott ki bioetanolt benzinből, „csak” vizet változtatott borrá.)

Az más kérdés, amit írtak, hogy meddig lesz ekkora árkülönbség az E5 és E10 között? Bizonyára nem vigasztal, hogy nem csak te fogsz kétségbeesni, elég rossz helyzetbe kerülni.

2022. jún. 14. 20:19
 7/8 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a válaszokat! Különösen neked utolsó azért ez így megnyugtató.
2022. jún. 14. 20:47
 8/8 Dionysos ***** válasza:
22 éves Swiftem van. A gyári manualban világosan feltüntetik, hogy a 10% etanoltartalmú üzemanyagot még simán bírnia kell. Ha nem áll benne hónapokig a benzin, nyugodtan tankolj bele E10-et.
2022. jún. 19. 12:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!