Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Félek vezetni. Hogy tudnék...

Félek vezetni. Hogy tudnék magamon segíteni egy ilyen szituban?

Figyelt kérdés

Most kb 2 hónapja, hogy van jogsim.

Az egész egy nagyon rossz oktatóval kezdődött, aki ordibált, csapkodott az autóban.

Váltottam oktatót, minden rendbejött, le is vizsgáztam, meg is szűnt a félelmem, gyomorgörcsöm.

Viszont amióta vezetek oktató nélkül, apukám rendszeresen beleszól a vezetésembe, éles helyzetekben is. Emiatt sikerült lefulladnom kikanyarodáskor, mert egyszerűen ő akarja megmondani, hogy mehetek e vagy sem. Szerencsére a többi autós szépen lefékezett, megállt, megvárta mire nagynehezen elindulok. Eközben a kocsiban apám végig stresszelt, hogy mit csinálok, mit képzelek, hogy így lefulladok, induljak már el azonnal...

Azóta be sem mertem ülni az autóba. Félek, hogy balesetet fogok okozni mert egyszerűen túl bizonytalan vagyok és teljesen leblokkolok ilyen helyzetben. Az oktatóm mellett soha nem történt semmi veszélyes, mindig ura voltam a helyzetnek. Ezután az "élmény" után viszont egyszerűen útnak sem merek indulni, főleg nem apámmal.

Van valaki hasonló cipőben?

2021. dec. 7. 23:55
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Nekem szerencsére normálisabb volt a fater, de ha nem lett volna az, akkor biztos hogy egyedül kisebb forgalmú helyen gyakoroltam volna. Ne vezess amikor apukád ott van, esetleg haver aki tud vezetni segíthetne vagy anyukád ha tud, de ilyen ember mellett csak stresszes leszel.
2021. dec. 8. 00:27
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Oké, hogy az ember apja/anyja, de baszki, nekem ha bárki ott problémázna ilyen szinten, meg ennyire meg akarná mondani mikor mit tehetek meg és mit nem, azt én egy az egyben kiraknám az autómból. Miért? Mert k*vára balesetveszélyes a jelenléte és a nagy megmondókája. Az ilyeneknek kívül tágasabb, ott lehet zavarni a sofőrt...

Nem is értem, az emberek hogyan szereznek jogsit sokszor? Nem tudják, hogy a sofőrt nem szabad zavarni a vezetésben? Nem sértésből, de apád ilyen alapvető dolgot nem tud? Mert akkor tényleg vagy soha többet nem vezetsz a jelenlétében, vagy rendre teremted, hogy ilyen többé ne fordulhasson elő.

Amúgy meg nem kell stresszelni, az utat kell figyelni és figyelmen kívül hagyni mit mond.

2021. dec. 8. 00:47
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Én pont ezért nem hagytam senkinek, hogy mellém üljön. Nekünk nem volt autónk, nagyapám mondta, hogy az övét használhatom, de csak úgy, ha ő is jön. Magánéletben egy nagyon nyugodt és jó ember volt, ugyanakkor annak idején matek és fizika tanár volt, tipikus szigorú régi vágású. Tudtam jól, hogy kijönne rajta a tanár, ha beülne mellém, úgyhogy inkább lemondtam róla. Nem cirkuszi majom vagyok, hogy utasítgassanak. Emiatt nem vezettem egy darabig, vettem egy saját autót, aztán onnantól nehezen szólhat be bárki is.
2021. dec. 8. 05:31
 4/10 anonim ***** válasza:
Nálunk is hasonló a helyzet, bár én jogsi óta 90%-ban egyedül vezetek (na jó, gyerekkel a hátam mögött, de ő nem szól bele). Ellenben apukám nálam is hasonló, mint nálad, ha együtt megyünk valahova csak mély levegőkkel bírom ki, hogy kb minden percben van valami meglátása mit kellene máshogy csinálni. Nem tudom nektek milyen a viszonyotok, de szerintem ilyen esetben visszaszólhatsz, hiszen ahogy előttem is írják, egyrészt zavarás, másrészt ő nem oktató, te már kaptál jogosítványt ergo annyira ügyetlen nem lehetsz, mert nem csak úgy dobálják az ember után. A minap engem parkolásnál stresszelt, közben mindkét irányból jöttek az autók, nekem meg igazítani is kellett, és erre folyamatosan mondja, hogy ezek amik köze beállok bazi drága autók úgyhogy el ne b*sszam a beállást. Parkolás befejezéséig kibirtam mely levegőkkel, utána meg közöltem vele, hogy még mindig sikerült beállni ilyen beszólások nélkül is, másrészt ha egy roncs állna mellettem se lenne célom meghúzni, na meg a saját autót se, úgyhogy erre se kell figyelmeztetni. Vissza úton már nem mondott semmit.
2021. dec. 8. 07:42
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Itt az a helyzet, hogy a jobb esetben rutinos sofőrnek (jobb esetben, es nem az evi 5-6e kmről beszelek, meg 2-3-5 éves jogsiról) mar olyan beidegződései vannak, amin nem tud valtoztatni. Ilyen az pl, hogy föleg belathatatlan jobbkezes kereszteződésekben szamitani kell rá, hogy nem adjak meg az elsöbbseget. Vagy hogy alló helyzetből forgalmas főútra az adott kocsival mekkora "lyukba" lehet kifordulni ami nagyon szubjektív stb stb. Amennyiben ez diktatori hajlamokkal parosul az baj. Ez nyilvan szemelyisegfüggő.

Lehet ez apud, tesód, párod barki.

Az sem art, ha tudod fogadni megfelelően a kritikat es nem tamadasnak veszed, de nyilvan hangnemtől es a sajat szemelyisegedtől is függ.

Ha ugy iteled meg, hogy mar bunkosag szamba megy a beleszólas (azert ez bocsi, de ugy tűnik az az eset), akkor bulizd ki/rakd ra össze a lét a saját verdara, aztan abban majd nem ugathat senki. (fog amugy eleinte, de abba nem kötelező beszallnia)

2021. dec. 8. 08:51
 6/10 A kérdező kommentje:

Mivel minden lépésembe kb beleszól és ennél az esetnél kiabálásba torkollott, úgy éreztem magam, mint amikor a legelső oktatómmal, hogy kb megvert ha valamit rosszul csináltam.. Szóval igen, szerintem is bunkóságnak minősül. Egyedül még nem nagyon közlekedtem, mindig volt velem valaki, főleg apám, mert dolgozni megyünk stb.

El kellett volna vinni a kisebb testvéremet a közeli városba, de nem vittem, egyszerűen nem mertem, az volt a fejemben, hogy a végén még őt is veszélyeztetem.

Önbizalmam közelít a 0-hoz azóta :/

2021. dec. 8. 09:10
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Akkor ha ezert odaadtak volna a kocsit, kerdd el amikor raersz es nincs szűkseg rá és tedd össze a meglévő tudomanyt a kritikak figyelmen kívül hagyasaval es indulj rövid körökre egyedül, ha teheted nem forgalmas helyeken.

Figyelj csak a vezetésre, mondjad magadban h mit miert csinalsz.

Keti par alkalom gyakorlas után remelhetőleg regenerálodik az önbizalmad reszben legalabb.

2021. dec. 8. 09:16
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Én első évemben szinte csak magam vezettem. Eleinte gondoltam jó ötlet, ha tapasztaltak beülnek mellém, volt ami az volt, de a többség csak simán bele pofázott a vezetésbe feleslegesen.

Amúgy manapság simán megmondom, hogy én vezetek, ha nem tetszik ki lehet szállni.

Plusz adott esetben simán hibázok, lefulladok, megesik, emberek vagyunk. Mindenki csinál ilyet csak egy idő után fel sem veszed.

2021. dec. 8. 10:33
 9/10 ghost972 válasza:
Ne add fel! Vezess! Apukáddal meg tisztázd a dolgokat..jótanácsot szívesen elfogadsz, de nem kioktató alpári stílusban. Ha időd engedi menj hosszabb utakra, akár egyedül vagy jóbaráttal, barátnővel.
2021. dec. 8. 18:42
 10/10 anonim ***** válasza:

Én friss jogsis vagyok. Októberben volt 1 éve, hogy megszereztem. Apukám nem, hanem párszor a keresztapám ült mellettem, de az első alkalom után azt mondta, hogy ő engedne bárhova menni. Minden oké a vezetésemmel.

Most anyukám szokott mellettem ülni.

Szeretem, ha van mellettem valaki. Anyukámnak nincs jogsija, de jobb tanácsokat ad, mint bármelyik rutinos sofőr.

Apukám Januárban meghalt.

Nem láthatta, hogy vezetek, pedig részben miatta is tettem le a jogsit 33 éves fejjel.

Ha élne, biztos ő is beleszólna. Lehet, hogy olykor fel is emelné a hangját. Tehát átérzem a dolgot, mégis azt kívánom, hogy inkább kiabálna és beleszólna, de legalább élne.

2021. dec. 8. 19:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!