Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » 09.27-én lejár a jogsim, ha...

09.27-én lejár a jogsim, ha 09. 10-én megcsináltatom az orvosit, bukok 1 évet? Mivel születési dátumhoz van kötve, az meg 09.27.

Figyelt kérdés
2021. szept. 7. 13:45
 1/10 anonim ***** válasza:
Nem tökmindegy, 9 vagy 10 év múlva kell újra vizsgálatra menned?
2021. szept. 7. 13:50
 2/10 A kérdező kommentje:
ma 13:50 Örülök, ha élek még 5 évet:))))))
2021. szept. 7. 13:52
 3/10 anonim ***** válasza:
Sajnos igen:(
2021. szept. 7. 14:42
 4/10 A kérdező kommentje:
ma 14:42 Akkor úgy szól a szabály,hogy napra pontosan kéne menni?
2021. szept. 7. 15:29
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

várjál még, semmilyen okmány nem jár most le

menjél októberben

2021. szept. 7. 15:50
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Igen, vagy napra pontosan menni vagy utána lévő nap és pár napig kényszerből vagy nem vezetsz vagy lejárt jogsival mész. Ki van ez találva rendesen:(
2021. szept. 7. 15:58
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Az 5-ös válaszban [2021. szept. 7. 15:50] írt okmányérvényesség hosszabbítás téged is érint; hacsak nem kívánsz külföldön vezetni. [*¹]

Meglepetés a szülinapodra! Nem függ össze a veszélyhelyzettel, 2021. július 1-től hatályos módosítás szerint [*²], nem az életkorod és alkalmassági csoportod alapján megszabott évtartam lejárta előtti születésnapodig, hanem az azutáni elsőig érvényes engedélyt adnak. Úgyhogy már néhány hónapja nem úgy van, ahogyan te tudod. Nincs évvesztés akkor sem, ha a lejárat előtt mész.

┌ *¹ A veszélyhelyzet időtartama alatt lejáró, magyar hatóság által kiállított okmányok, Magyarország területén, a nyilvántartásba és az okmányba történt bejegyzés nélkül, a veszélyhelyzet lejártát követő 60 napig érvényesek. [500/2020. (XI. 13.) Korm. rendelet]

A jelenlegi veszélyhelyzeti időszak 2021. február 22-én kezdődött és a 2021. évi őszi országgyűlési ülésszak első ülésnapját követő 15. napon hatályát veszti.

A Házszabály szerint az őszi ülésszak szeptember 15. és december 15. közt tart, de hagyományosan hétfő-szerda szokott lenni a heti ülésidő. Szeptember 15. viszont szerda lesz, így inkább 20-ára, hétfőre várható az első ülésnap. Az biztos, hogy az országgyűlés honlapján még nem található meghívó és napirend tervezet az őszi ülésszakra.

De ha a lehető legkorábban, azaz, szeptember 15-én lenne az első ülésnap, akkor is szeptember 30-án járna le a veszélyhelyzet, tehát biztosan beleesel.

Így a vezetői engedélyed, Magyarország területén legalább 2021. november 29-éig érvényes; ha később lesz az első ülésnap, akkor annyival tovább.

Ha nem akarsz közben külföldön vezetni, legalább eddig biztosan ráérsz orvosi vizsgálatra menni. ─┘

┌ *² A 668/2020 (XII. 28.) Kormányrendelet 45. szakasza 2021. július 1-től hatályosan, beiktatott a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet 29. szakaszába egy (3b) bekezdést, amely szerint már a 2017. december 30-tól érvényesen számolt határidőt követő első születésnap időpontjáig állapítható meg az egészségügyi alkalmasság.

Nem tudom az életkorod, és azt sem, hogy 1., vagy 2. alkalmassági csoportú alkalmasságit kívánsz csináltatni.

Akinek születésnaphoz igazított lejárata van, az biztosan 2017. december 29. után csináltatott egészségi alkalmassági vizsgálatot, mert ez a lejárati szabályozás 2017. december 30-án lépett hatályba.

Legyen a példában egy most 65 éves, 1. alkalmassági csoportú alkalmasságit csináltató személy.

Aki a 60. életévét betöltötte, de a 70. életévét még nem, és 1. alkalmassági csoportú vizsgálatot csináltat (a vezetői engedélyben 101-es kóddal jelölik), részére, a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról szóló 13/1992. (VI. 26.) NM rendelet 5. szakasza szerint 3 évre adható alkalmasság.

Tegyük fel, hogy szeptember 27-én van a születésnapja, akárcsak neked. És tegyük fel, hogy szeptember 10-én végeztet orvosi alkalmassági vizsgálatot, ahogy te szándékozod tenni.

• Ha 2014. szeptember 15-én csináltatott alkalmassági vizsgálatot, akkor az 57. életévét betöltötte, az 58-at még néhány nap híján, nem.

5 évre volt jogosult, mert még nem volt 60 éves, és mivel akkor még nem volt születésnaphoz igazítás, 2014. szeptember 15. + 5 év = 2019. szeptember 15-ig érvényes alkalmasságot kapott.

• Ha a lejárat előtt, 2019. szeptember 10-én csináltatott alkalmassági vizsgálatot, akkor a 62. életévét betöltötte, a 63-at még néhány nap híján, nem.

3 évre volt jogosult, de az akkor már hatályban levő szabályozás szerint, úgy kellett meghatározni, hogy az adott időtartamon belül, a lejáratának hónapja és napja megegyezzen az ügyfél születési idejének hónapjával és napjával.

2019. szeptember 10. + 3 év = 2022. szeptember 10. Az ezen időszakon belül eső utolsó születésnap 2021. szeptember 27.; eddig kapott érvényességet.

• És akkor napjainknál tartunk: a vezetői engedélye 2021. szeptember 27-éig érvényes, nem lett fiatalabb, de még nincs 70-éves, ahhoz még évek hiányoznak.

A születésnapja egybeesik a vezetői engedély lejártával, a nevezetes nap szeptember 27. Ő, inkább előbb, mint utóbb akar új orvosi alkalmasságit csináltatni, nem akar élni a veszélyhelyzet nyújtotta hosszabbítással. Szeptember 10-ét választotta ki, akkora kért időpontot a háziorvosától, mert hallotta, hogy akkortól egy szépséges szép új asszisztensnő váltja a nyugdíjba vonuló jelenlegit, és elsők közt akarja megcsodálni.

3 évre jogosult, 2021. szeptember 10. + 3 év = 2024. szeptember 10.

A 2017. december 30. óta hatályos rendelkezés szerint, ezen az időtartamon belüli születésnapra kell megállapítani a lejáratot, ez 2023. szeptember 27. Igen ám, 2021. július 1. már elérkezett, el is múlt, így érvényes az a módosítás, hogy az így megállapított időpontot követő első születésnapig nyúlik a határidő, az pedig 2024. szeptember 27.

Hurrá! Nincs évvesztés.

70. életéve után pedig enélkül a módosítás nélkül se lenne sehogy sem évvesztés, mert akkortól 2 év a névleges idő, és a régebbi, születésnap-igazításos rendelkezés a 2 éves, vagy rövidebb időtartam esetén nem volt érvényben; akármikor csináltatta, attól a naptól kapott két évet. ─┘

2021. szept. 8. 00:20
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

" Örülök, ha élek még 5 évet:)))))) "

Akkor meg teljesen mindegy hogy meddig adják meg.

2021. szept. 8. 07:48
 9/10 A kérdező kommentje:
Hetesnek, köszönöm a választ:)) Igazán mélyreható válasz:)) írják itt a vészhelyzeti meghosszabbítást, rendőrök erről nem tudnak??
2021. szept. 8. 19:15
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

[írják itt a vészhelyzeti meghosszabbítást, rendőrök erről nem tudnak??]

↑ 9/ 2021. szept. 8. 19:15

De, tudnak róla. Nekem márciusban járt le, nyár végén valamilyen akció során volt átfogó igazoltatás-sorozat, engem is megállítottak. Az általánosságokon túl: köszönés, kérem a vezetői- és a forgalmi engedélyt, fogyasztott alkoholt az utóbbi 24 órában? stb. javasolta, hogy fontoljam meg a vizsgáztatást, mert ha kivárok a vészhelyzet végéig, akkor lehet, hogy nem kerülök sorra időben. Megköszöntem a figyelmeztetést, elköszöntünk.

Eszerint nézte az érvényességet, és tudta, hogy mi a helyzet.

Nem tartom valószínűnek, de ha netán nem tudná és intézkedne, akkor ne fogadd el, ne írd alá a bírságpapírt. Akkor szabálysértési feljelentést tesz, és a szabálysértési előadó egész biztosan tudni fogja, megsemmisíti az eljárást. De, megismétlem, nem hiszem, hogy nem tudják a közúti ellenőrzést végzők.

2021. szept. 10. 09:19

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!