Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Ha megállok egy kigyulladó...

Ha megállok egy kigyulladó autó mellett és a saját készülékemmel eloltom, mennyire etikus elkérni a tűzoltókészülék árát?

Figyelt kérdés

jan. 18. 16:19
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%
Amikor én jártam így akkor a tulaj egyből felajánlotta, hogy kifizeti a töltet árát.
jan. 18. 16:30
 2/15 anonim ***** válasza:
25%
Nem tudom, de hogy én biztos nem segítenék neked semmiben, akkor sem ha én lennék az egyetlen ember aki segíteni tud, az is biztos. 😂
jan. 18. 16:44
 3/15 anonim ***** válasza:
85%

2

Segített, azzal, hogy eloltotta. Különben leégett volna a delikvens egész autója. De ne neki kerüljön már pénzbe a SEGITSÉGNYÚJTÁS!

jan. 18. 17:01
 4/15 anonim ***** válasza:
84%
Elkérni nem túl etikus.Ha felajánlja akkor nyilván fogadd el
jan. 18. 22:14
 5/15 anonim ***** válasza:
49%

Nyilván mikor esetleg milliók folytak ki a zsebéből a szeme láttára, pont a te 10k-d lesz a legnagyobb baja mindenkinek...

Értem én, hogy csóró vagy, de ez szerintem nettó parasztság lenne.

jan. 18. 22:32
 6/15 anonim ***** válasza:
81%

Semennyire sem etikus. Persze a károsult részéről illene felajánlani, hogy kifizeti, már csak azért is, mert 5-10 ezer forint alapvetően nem az a kategória, amit az ember csak úgy szívesen “hozzávág” egy idegenhez, márpedig ha elhasználod a tűzoltókészüléked töltetét, akkor az neked alsóhangon ennyibe fog kerülni, hogy feltöltesd.

A másik pedig, hogy simán milliós nagyságrendű, vagy akár felbecsülhetetlen kártól óvod meg, ha idejében sikerül megfékezned az egyébként elszabadulni készülő lángokat, ehhez képest semmiség részéről az a párezer forint. Már csak hálából is.

Ha viszont ilyen történne velem, és a károsult nem ajánlaná fel a készülék (töltésének) árát, biztosan nem lenne képem külön elkérni. Mérges sem lennék miatta, mert boldoggá tenne, hogy valakinek ilyen mértékben tudtam segíteni lényegében fillérekért.

jan. 18. 23:28
 7/15 anonim ***** válasza:
89%

Na most megint olyan emberek válaszolgattak itt, akik más fszával szeretik verni a csalánt.

Ha te elkéred a töltet árát, az nem etikus.

Ha ők elkérnék, az természetesen etikus lenne.

Az egy alap, hogy ha valaki odamegy segíteni, nem pedig elhúz, vagy a drága porral oltóját eltitkolva felveszi az egészet, hogy felrakja a Facebookra, akkor ennek az embernek köszönet jár és kártérítés. Ha netán az égő autó tulaja akkora tuskó, hogy nem ajánlja fel magától, akkor bizony el kell kérni.

Vannak nem beárazható dolgok, mint pl. hogy egy balesetest kihúznak az autóból, mielőtt felrobbanna.

Meg vannak nagyon jól beárazható, pénzbe kerülő, és egyáltalán nem olcsó dolgok, mint egy porral oltó.

Még általánosba jártam, és panelben laktam, amikor a ház előtt kigyulladt egy MZ. A tulajdonosa próbálta eloltani, egy idő után az autókat is megállítgatta, hátha van poroltójuk, de senki nem segített neki. Egy idő után már a tulaj is csak nézte, ahogy egyre jobban ég a motor, egy idő után meg felrobbant a tank, jókora lángoszlop kíséretében. Mire kiértek a tűzoltók, már csak pislákolt a tűz.

Ahogy körülnéztem, egy csomó ablakból nézték az emberek az előadást, és egy se ment le segíteni, pedig az elején egy rádobott pokróccal el lehetett volna oltani valószínűleg, vagy egy vödör vízzel. Én meg gyerekként, ugye, azt vártam, hogy majd rohan egy (vagy inkább több) felnőtt, és megoldja. De senki.

Ezért gondolom, hogy aki mégis odamegy segíteni, az nem azt érdemli, hogy megszopassák a poroltó árával. Valószínűleg az emberek többsége is úgy van vele, hogy természetesen kifizeti, csak a stressz miatt nem jut eszébe, hogy ez nem ingyen volt a segítő személynek. Én is jó eséllyel csak utólag gondolkodnék, és bántana, hogy ennyi eszem se volt, hogy kifizessem.

jan. 19. 08:43
 8/15 anonim ***** válasza:
100%

Hát nem etikus, mivel önként álltál meg és segítettél.

Lehet szerencsétlen azt se tudja hogy fiú vagy lány , nem hogy még ott bizniszeljen valakivel.

Gondolj bele ha veoled történne ez meg és örülnél hogy esetleg a gyerket kitudod menteni, nem hogy elkezd ott üzletelni hogy adj 2800 ft-t valakinek.

Mi egyszer egy kollégával mentünk szlévéniában 2 kamionnal s égett egy személyautó és mindeketten elő vettük a 6 kilósat és ráfujtuk.

Eszünkbe nem jutott hogy pénzt kérjünk érte.

jan. 20. 10:31
 9/15 anonim ***** válasza:
91%

8

Senki nem mondta, hogy a még füstölő roncs mellett állj neki számolni az aprót. Telefonszámot elkered és másnap felhivod megköszönni...

jan. 20. 14:38
 10/15 anonim ***** válasza:
56%

Szerintem se jut ott eszébe az ilyen senkinek, se a pénz se az hogy majd telefonon lerendezzük.

Aki ennyit sajnál emberségből az ne fújja ki a poroltóját.

Jó hogy nem már azt a pénzt is elkéri valaki amiért a tűzoltóságot felhívta, mert az is pénzbe kerül.

jan. 21. 09:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!